Cum era, de fapt, Toto Riina, nașul mafiei siciliene. „Bestia” este descris ca un bărbat inteligent și curtenitor

Cum era, de fapt, Toto Riina, nașul mafiei siciliene. „Bestia” este descris ca un bărbat inteligent și curtenitor

Toto Riina, temutul naş al mafiei siciliene, a fost fiu de fermieri, însă la vârsta de 18 ani a intrat în Cosa Nostra. După o primă condamnare pentru crimă, el a devenit în anii 1950 unul dintre soldaţii naşului Luciano Liggio. Astăzi se împlinesc 6 ani de la moartea celui supranumit „Bestia”.

Toto Riina, fostul cap al mafiei siciliene FOTO EPA EFE

Apoi, datorită cruzimii sale, a urcat treptat pe scara organizaţiei şi i-a luat locul lui Liggio în 1974. S-a specializat în trafic de droguri şi răpiri şi s-a dedat unui război sângeros în cadrul organizaţiei pentru a-şi impune supremaţia. A ajuns şef al Extecutivului Cosa Nostra în 1982 şi şi-a continuat din această poziţie acţiunile sângeroase, de această dată fiind concentrate împotriva unor reprezentanţi ai statului. A ordonat uciderea judecătorilor antimafia Giovanni Falcone (1992) şi Paolo Borsellino (1992), precum şi atentatele din 1993 de la Roma, Milano şi Florenţa (zece morţi în total).

Porecla i-a fost pusă după ce Salvatore „Toto” Riina el şi-a câştigat reputaţia de om extrem de violent în cei aproape 20 de ani de teroare duşi în Sicilia şi în cadrul Cosa Nostra.

A murit în noiembrie 2017, în închisoare, ispăşind 26 de condamnări la detenţie pe viaţă pentru că a comandat 150 de crime. În ultimele zile ale vieții, s-a aflat în comă.

Vizat de un mandat de arestare încă din 1969, a reuşit să trăiască în clandestinitate timp de 24 de ani. S-a ascuns în Sicilia. În cele din urmă, a fost arestat pe 15 ianuarie 1993, la periferia oraşului Palermo.

A susţinut că nu are nicio legătură cu Cosa Nostra. Abia în 2009 a recunoscut rolul avut în cadrul mafiei siciliene. Pe lângă pedepsele la închisoare primite, s-a văzut deposedat de bunuri în valoare de 125 de milioane de euro.

Inteligent, dar deosebit de crud

În 2017, un fost mafiot "pocăit", care a fost prieten cu "nașul nașilor" din mafia italiană, Toto Riina, a povestit că acesta era un bărbat inteligent, dar deosebit de crud și că, înainte de ascensiunea acestuia în Cosa Nostra nu erau omorâți copii și femei, scrie AFP.

"Era foarte carismatic, era apreciat de femei, cu care era deosebit de curtenitor. Cerea întotdeauna să ridicăm paharul pentru toți copiii din lume".

„Nașul“ mafiei siciliene a intrat în comă ireversibilă. Ultima dorință a lui Matteo Denaro, un ucigaș cu sânge rece

Cel mai căutat lider mafiot italian din lume , prins după 30 de ani, a intrat pe 23 septembrie 2023 într-o comă ireversibilă. Matteo Denaro, în vârstă de 61 de ani, care suferea de cancer la colon, a cerut să nu fie resuscitat.

Denaro se afla internat în secția închisorii din spitalul L'Aquila, de peste o lună. Operația la colon la care a fost supus pe 8 august a avut succes, dar cancerul de colon avansat a provocat o deteriorare ireversibilă a stării sale de sănătate, anunță agenția ANSA . La cererea lui, aparatele de susţinere a vieţii au fost deconectate, au anunţat medicii de la spitalul din L'Aquila, un oraş din centrul Italiei.

Messina Denaro, liderul condamnat al mafiei siciliene Cosa Nostra, a fost capturat de Poliţie în ianuarie 2023 după căutări de 30 de ani. Mafiotul, considerat multă vreme cel mai căutat fugar din Italia, a fost capturat de o unitate specială de Poliţiei la o clinică oncologică din Palermo, unde primea tratament medical sub un nume fals.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat