Cum evităm conflictele cu cei din jur. Strategia simplă oferită de un cunoscut psiholog

Cum evităm conflictele cu cei din jur. Strategia simplă oferită de un cunoscut psiholog

De cele mai multe ori suntem angrenați în conflicte fără voia noastră și nu știm să gestionăm aproape deloc aceste situații. Ca să nu mai fim luați prin surprindere e necesar să ne cunoaștem emoțiile și să învățăm să le controlăm eficient.

Pentru a gestiona eficient conflictele avem nevoie de o strategie FOTO arhivă Adevărul

Majoritatea dintre noi și-a creat de-a lungul anilor o strategie emoțională proprie legată de modul de gestionare a conflictelor, pe care o perfecționăm permanent.

„Ca să creăm o strategie eficientă avem nevoie de o înțelegere clară a propriilor emoții, astfel încât să le putem controla. E nevoie de conștientizarea relațiilor emoționale pe care le-am acumulat, sincronizarea cu propriile emoții și asumarea acestora ”, explică psihologul Stelian Chivu.

Mulți aleg să se lupte cu propriile emoții, deși este o bătălie dinainte pierdută, alții cedează în fața emoțiilor sau le amplifică, în timp ce unii le exteriorează și acuză exteriorul pentru ce li se întâmplă.

Se poate ajunge chiar în punctul în care propriile emoții ne provoacă să ne dezlănțuim, alții devin mai grijulii ori nepăsători, iar cei care au învățat să își gestioneze emoțiile ajung la echilibru emoțional.

„Sunt doar câteva dintre fațetele pe care le pot îmbrăca emoțiile și ele ne fac să înțelegem cât de mult le controlăm, astfel încât să ne putem construi o strategie emoțională proprie de apărare și protecție. Emoțiile exterioare pot fi realmente invazive. De pildă, cum ne simțim când intrăm într-un spital și vedem bolnavi pe coridoare?”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Neutralitate în gânduri și emoții

Situația este similară când intrăm într-un cimitir. Este suficient să analizăm ce gânduri și emoții ne invadează. Fără un bun management al emoțiilor putem ajunge la extreme. Devenim fie prea grijulii, fie lipsiți de tact în anumite situații.

Lipsa conflictelor, interioare sau exterioare, înseamnă pace mentală și implicit emoțională. Pacea exterioară poate fi socială, când societatea este lipsită de conflicte, dar pacea poate îmbrăca și alte forme.

De pildă, pacea pământului înseamnă o perioadă lipsită de cutremure și alunecări de teren, în timp ce pacea apei semnifică un interval de timp fără inundații și ploi devastatoare.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Ca să înțelegem și mai bine fenomenul, când avem de-a face cu un conflict, acesta are mereu două laturi. Este cel care generează conflictul și cel care ne salvează din această situație.

„De dorit este să ne aflăm mereu în echilibru, adică în starea de neutralitate, iar asta ne duce la pace interioară. Ea se manifestă mental, ca o pace a gândurilor, emoțional sub forma echilibrului emoțional și fizic, sub forma PH-ului, care este, de asemenea, în echilibru între bazicitate și aciditate”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

„Tânjesc după pace, dar savurează conflictele”

Fiecare dintre noi vine cu un anumit bagaj emoțional, ce provine din traumele, conflictele și condiționările din copilărie. La acesta se adaugă și moștenirea emoțională de la părinți. Deși pare greu de crezut, mulți oameni devin dependenți de conflicte.

Tânjesc după pace, dar savurează conflictele atunci când sunt implicați în ele. Tocmai de aceea este esențial ca mai întâi să trăim pacea în interior, pentru ca apoi să o manifestăm și în exterior. Ca să înțelegem mai bine, pacea este generată ca informație prin gânduri, ca stare prin emoții și ca sănătate la nivel fizic. Tocmai de aceea este important să înțelegem că pacea este mult mai mult decât lipsa conflictelor și ea trebuie trăită la nivel de gânduri și emoții, iar fizic trebuie somatizată până la nivel celular”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”