Cum faci cea mai bună zacuscă. Secretul rețetei delicioase preparate tradițional, cât trebuie să o fierbi

Cum faci cea mai bună zacuscă. Secretul rețetei delicioase preparate tradițional, cât trebuie să o fierbi

Zacusca preparată ca pe vremea bunicii este un deliciu. După rețeta lui Radu Anton Roman, nu vei da greș cu acest preparat gustos. Pentru un gust autentic, gospodinele sunt sfătuite să coacă vinetele pe plită.

Zacusca, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Zacusca de vinete nu lipsește din nicio cămară, iar combinațiile de legume sunt nenumărate. Fiecare gospodină are rețeta ei. Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci, dovlecei și chiar pește. Se mai adaugă şi condimente, printre cele mai folosite fiind piperul şi dafinul.

“Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, la origine având înţelesul de “gustare” sau “aperitiv”. Un preparat similar din Bulgaria se numeşte „luteniţa”, iar lipovenii au creat o reţetă autentică de zacuscă cu peşte.

Ingrediente:

3 kg vinete

3 kg gogoșari roșii

3 kg roșii

2 kg ceapă

10 ardei capia

750 ml untdelemn

1 căpățână de usturoi(dacă vă place)

2 ardei iuți

piper, boia – cum vă place

sare, și după gust, dar și că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă.

Mod de preparare:

Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învață pe gospodine cum să prepare o zacuscă delicioasă. Mai întâi, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.

Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Un maestru al bucătăriei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat