Cum faci cele mai bune sarmale în foi de viță de vie, pentru masa de Paște

Cum faci cele mai bune sarmale în foi de viță de vie, pentru masa de Paște

Dacă de Crăciun nu lipsesc delicioasele sarmale în foi de varză murată, De Paște putem încerca varianta cu foi de viță, care e la fel de savuroasă.

Sarmale în foi de viță pentru masa de Paște FOTO Shutterstock

Frunzele de viță umplute cu diverse compoziții sunt un preparat des întâlnit din Balcani până în Orientul Mijlociu. În țările musulmane se numesc dolma sau sarma și sunt umplute cu diverse amestecuri: orez și fructe uscate (stafide, caise, curmale), orez și fistic, sau cu carne de vită sau miel. Cel mai probabil, își au originea în imperiul persan și au fost popularizate de otomani în Europa de sud şi Est.

Pentru masa de Paște , puteți încerca variantă clasică, cu o umplutură din carne și orez.

Rețetă sarmale în foi de viță de vie

Ingrediente

  • 35-40 foi de viță de vie
  • 600 g carne tocată (amestec porc și vită)

Cureți ceapa și o tai mărunt, apoi o pui la călit în ulei, două minute, până devine ce transparentă. Adaugi orezul spălat, torni 100 ml de apă și sotezi încă cinci minute, până ce orezul absoarbe tot lichidul. Lași la răcit, apoi adaugi peste carnea tocată. Pui ouăle, sarea şi piperul, după gust, și omogenizezi compoziţia.

Pui câte o linguriță din acest amestec în mijlocul fiecărei foi de viță şi formezi sarmalele. Continui până termini carnea.

Aranjezi sarmalele într-o cratiță, așezi printre ele crenguțele de mărar și de leuștean, apoi torni apă până le acoperi. Fierbi la foc mediu o oră. Adaugi sucul de roșii și mai fierbi jumătate de oră. Servești sarmalele calde, cu smântână și ardei iute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…