Cum funcționează, de fapt, mecanismul din spatele păcănelelor

Cum funcționează, de fapt, mecanismul din spatele păcănelelor

Sloturile atrag prin diversitate tematică și prin grafica tot mai sofisticată. Unele păcănele seamănă tot mai mult cu desenele animate, jucătorul fiind implicat în poveste prin alegerile pe care le are de făcut în cadrul jocurilor bonus.

Toate sloturile au, însă, același mecanism pe baza căruia funcționează: ordinea în care se opresc simbolurile pe grilă este aleatorie, iar câștigurile sunt acordate dintr-un fond de premiere raportat la Payout. Pe internet există un calculator câștig păcănele online, în care este explicat modul în care funcționează Payout-ul (sau Rata de câștig sau Return To Player).

Concret, RTP-ul este procentul mediu de bani din mizele plasate de jucători care se întoarce la aceștia la un rulaj de 1x. Payout-ul este setat de producător și nu poate fi modificat, fiind afișat în secțiunea info a jocurilor. Teoretic, un slot online poate avea și o rată de câștig de peste 97%. Asta nu înseamnă, însă, că exact acest procent se întoarce la clienții cazinoului, deoarece nimeni nu rulează banii o singură dată. Este posibil ca un jucător să își alimenteze contul cu 20 de lei și să mizeze în total 400 RON, rulând de 20 de ori acest buget.

Totuși, este în avantajul pasionaților de păcănele să joace la sloturi cu Payout cât mai mare. Orice diferență contează. Pentru a demonstra acest lucru, alegem două jocuri, unul cu RTP de 90% și unul cu RTP de 95%. Să presupunem că 100 de jucători își alimentează conturile cu câte 100 de lei și fiecare rulează de 10 ori bankroll-ul. Suma totală mizată la respectivul cazino este de 10.000 de lei.

Cum se calculează Payout-ul în funcție de rulaj

Pentru a calcula câți bani se întorc la jucători după un rulaj x10, se ridică la puterea a zecea Payout-ul declarat al slotului, iar valoarea se înmulțește cu miza totală inițială (de 10.000 de lei).

Așadar, în cazul jocului cu Payout de 90%, la jucători se întoarce suma de 3486,7 lei. În cazul slotului cu Payout de 95%, suma întoarsă sub formă de câștiguri este de 5987,3 lei. Diferența de bani este apreciabilă, pentru o diferență aparent mică între valorile celor două rate de câștig (90% vs 95%). Având în față aceste cifre, ne putem da seama de ce câștigurile acordate de păcănelele offline sunt, în general, mici. Payout-ul mediu al sloturilor online nu depășește 70%!

Procentul se echilibrează pe termen lung

Procentul indicat de Payout este valabil pe durata mai multor săptămâni sau chiar luni. Acest indicator nu este valabil pe termen scurt, de aceea nimeni nu trebuie să se aștepte ca într-o zi să obțină suma procentuală asociată cu RTP-ul slotului. Un jucător poate să câștige mai mult decât a investit, sau, din contră, să piardă toți banii din cont. În primul caz, va câștiga investiția altora. În al doilea caz, banii mizați de el vor alimenta câștigurile altor clienți ai cazinoului.

Acesta este mecanismul de funcționare a păcănelelor: când cineva câștigă mai mult, altcineva pierde. Totul se echilibrează pe parcursul a milioane de rotiri, iar pasionații de gambling ar trebui să cunoască bine acest aspect. Sloturile sunt jocuri de noroc și este nevoie de șansă pentru a obține profit.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?