Cum îi apără autoritățile pe tulceni de războiul de la graniță

Cum îi apără autoritățile pe tulceni de războiul de la graniță

Ministerul Apărării Naţionale a fost abilitat prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei. „În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale la locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei“, se arată în hotărârea CNSU.

Zona din județul Tulcea unde drona rusească ar fi căzut săptămâna trecută

De asemenea, conform documentului, Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. „În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată. În zonele comunicate se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale. În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare“, prevede hotărârea CNSU.

Primăria Chilia: Evitaţi deplasările noaptea!

De altfel, cetăţenii comunei Chilia Veche din județul Tulcea au fost deja sfătuiți să evite deplasările noaptea, pe Dunăre, cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor, potrivit G4Media. De asemenea, să anunţe Poliţia despre descoperirea unor muniţii neexplodate şi să nu mişte de pe loc materiale explozive. În același timp, primarul a făcut un sondaj în rândul populaţiei din satul reşedinţă de comună pentru a vedea dacă oamenii vor să-şi părăsească locuinţele, din cauza războiului care are loc în localitatea ucraineană Kilia, al cărei port de la Dunăre a fost în ultimele zile ţinta atacurilor ruseşti. Reacţia autorităţii locale survine identificării făcute de poliţişti a unui proiectil de mici dimensiuni, tip glonţ, într-o anexă a unei gospodării din satul Chilia Veche, dar și după ce mai multe bucăți de dronă rusească au fost găsite în zonă.

Nu discutați cu necunoscuți

Ţinând cont de evenimentele înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care a generat atacuri recente şi repetate, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România, recomandăm cetăţenilor: Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii, evitaţi angajarea în discuţii cu necunoscuţi, evitaţi deplasările noaptea, pe Dunăre, cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor folosite în atacul împotriva statului vecin, încercaţi să-i ajutaţi pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dumneavoastră din aceste categorii de risc, anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale despre descoperirea de muniţii neexplodate“, se arată în mesajul Primăriei Chilia Veche.

Oamenii sunt sfătuiţi cum să reacţioneze dacă găseasc muniţii neexplodate.

Nu mişcaţi de pe loc materiale explozive descoperite neexplodate, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate, nu desfaceţi şi nu folosiţi materiale explozive descoperite neexplodate pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente“, au mai precizat reprezentanţii Primăriei Chilia Veche citați de G4Media.

De asemenea, oamenilor li se recomandă să nu lovească, taie sau demonteze muniţiile neexplodate, să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc, să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate. „Trecem cu toţii printr-o încercare, din care putem ieşi cu bine doar dacă respectăm regulile şi vom acţiona împreună. Este extrem de important ca toate recomandările anterioare să fie respectate“, este mesajul Primăriei.

Nimeni nu vrea să plece

Primarul comunei tulcene Chilia Veche, Alexandru Timur Ciauş, a declarat pentru News.ro. că oamenii nu doresc să plece din localitate, să îşi părăsească gospodăria, în cazul în care s-ar impune această situaţie din cauza bombardamentelor care au loc în Ucraina, în apropierea graniţei cu România.

Am fost la oameni să îi întreb, nimeni nu vrea să plece din localitate. Nu se ştie când se va trage, dacă se va trage diseară, mâine, când se va trage. Aseară nu s-a tras. Nimeni nu vrea să îşi părăsească gospodăria“, a afirmat primarul din Chilia Veche.

El a precizat că au fost identificate spaţii pentru protecţia populaţiei în cazul în care se va impune o evacuare temporară a locuitorilor, dar deocamdată nu a fost luată o asemenea decizie. De asemenea, cetăţenii din Chilia Veche urmează să fie anunţaţi de către reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de măsurile dispuse la nivel naţional şi judeţean şi cum trebuie să reacţioneze.

Alexandru Timur Ciauş a recunoscut că oamenii sunt agitaţi şi că situaţia nu este una plăcută. „Toată lumea e agitată. De luni, copiii trebuie să meargă la şcoală. Alarmele sunt noaptea. Situaţia nu este deloc plăcută. Numai noi ştim ce se întâmplă aici“, a adăugat primarul din Chilia Veche.

El a precizat că a solicitat prezenţa unei ambulanţe şi a unei ambarcaţiuni în localitate, şi acest lucru a fost realizat, iar cu ajutorul acestora, persoanele care au probleme medicale pot fi transportate la o unitate medicală. „Am solicitat o ambulanţă şi o barcă, pentru cazuri medicale. Ne-au venit deja. Nu am avut până acum. Avem o cooperare foarte bună cu Prefectura, cu toate ministerele“, a mai transmis primarul din Chilia Veche.

Localitatea are 1.851 de locuitori, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt în vârstă.

Locuitorii din Plauru se vor muta

Primăria comunei Ceatalchioi a încheiat lista cu persoanele din satul Plauru care ar putea primi sprijin din partea statului pentru strămutare, iar oamenii spun că se vor muta atunci când situaţia se va înrăutăţi, relatează AGERPRES în cadrul unui reportaj.

Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, a declarat că pe lista cu locuitorii din satul Plauru care vor să se mute au semnat aproape 40 de persoane. „Doar opt dintre ele nu au unde să se mute, în cazul în care va fi nevoie“, a precizat primarul Cernega.

SUA trimit noi avioane F-16 pentru a apăra România

Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken a anunțat, într-o discuție cu ministrul Luminița Odobescu, că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 pentru a efectua misiuni de poliție aeriană în România, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. Cei doi oficiali au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România. „Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astăzi cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu. Secretarul de stat Blinken și ministrul de Externe Odobescu au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina. Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România. Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO“, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat