Cum încearcă Putin să ascundă moartea celui de-al 15-lea general rus pe frontul din Ucraina

Cum încearcă Putin să ascundă moartea celui de-al 15-lea general rus pe frontul din Ucraina

Generalul Roman Berdnikov, unul dintre cele mai înfricoșătoare nume din armata rusă, a fost ucis într-un atac, la scurt timp după sosirea sa în Ucraina. Cu toate acestea, Vladimir Putin ar încerca să acopere moartea acestuia. Motivul ar trebui să fie moartea unui alt comandant, Roman Kutuzov, care a murit în același atac. Asemenea acuzaţii sunt făcute de un grup de jurnalişti independenţi din Rusia şi Ucraina care au confirmat moartea generalului şi au documentat încercările Moscovei de a acoperi acest fapt, relatează Il Messaggero , citat de onet.pl .

Generalul Berdnikov (foto jos) a fost numit în Rusia „steaua”, unul dintre cei mai cruzi generali din armată. El a fost rechemat special din Siria pentru a conduce operațiunile în Donbas. Ofițerul militar urma să sosească în Ucraina în urmă cu doar câteva săptămâni. A murit însă la scurt timp după ce a ajuns la fața locului. Potrivit jurnaliştilor ucraineni de la Telegram, atacul a avut loc pe 5 iunie.

„Pe 5 iunie dimineața, generalul locotenent Roman Berdnikov, care comanda trupele ruse și trupele Republicii Populare Donețk, a părăsit sediul într-o călătorie de afaceri”, citim în postare. „Pe parcurs, pe pod, vehiculele personalului au fost atacate de un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere”, relatează jurnaliştii.

O parte din convoi a fost „distrusă sau dezactivată”, însă unele vehicule au reușit să scape din ambuscadă după un schimb de focuri. La scurt timp după aceea, jurnaliştii au primit confirmarea din sursele lor că generalul Roman Bierdnikow a fost ucis în atac. Cu toate acestea, nu a venit niciun mesaj de la Kremlin. Moscova a confirmat doar oficial moartea generalului Roman Kutuzov.

Potrivit jurnaliştilor independenţi, Putin a decis să publice moartea generalului Kutuzov în încercarea de a ascunde moartea lui Berdnikov, care s-a bucurat de o recunoaştere mult mai mare în Rusia. Dacă această informație ar fi confirmată, ar fi foarte dezavantajoasă pentru Moscova. Pierderea lui Berdnikov, combinată cu pierderea lui Kutuzov, înseamnă că rușii din Donbas și-au pierdut doi dintre cei mai importanți comandanți militari ai lor.

De la începutul conflictului, Moscova a pierdut 12 comandanți de rang înalt și 49 de colonei. Astfel, războiul din Ucraina se dovedește a fi unul dintre cele mai costisitoare pentru armata rusă, în ceea ce privește personalul de comandă. Unele rapoarte spun că serviciile de informații occidentale – în special SUA – îi ajută pe ucraineni în căutarea și localizarea celor mai înalți ofițeri din armata rusă.

Generalul Berdnikov avea o vastă experiență militară. A slujit în Siberia și puteți găsi un videoclip online cu el salutând în timpul paradei de Ziua Victoriei de pe 9 mai la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria. Cu câteva săptămâni în urmă, el a fost rechemat din Siria pentru a conduce operațiunile în Donbas.

Cifre contradictorii privind moartea generalilor ruși. Moscova recunoaște moartea a 4 generali

În ceea ce privește numărul generalilor ruși care și-au pierdut viața în timpul conflictului din Ucraina, trebuie precizat faptul că cifrele prezentate de către părți sunt contradictorii. În timp ce reprezentanții ruși afirmă că este vorba despre al patrulea general mort în Ucraina, cei ucraineni au calculat 13 decese în rândul acestora.

Anterior, surse rusești au informat despre decesul generalului maior în retragere Kanamat Botashev. Acesta și-a pierdut viața în luna mai, în timp ce pilota un avion de asalt de tip Su-25 deasupra Donbasului.

De asemenea, locțiitorul comandantului Armatei 8 arme întrunite, general maior Vladimir Frolov, a murit în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina și a fost înmormântat, la jumătatea lunii aprilie, cu onoruri militare, la Sankt Petersburg.

În luna martie, în luptele pentru Mariupol, a fost ucis locțiitorul comandantului Flotei ruse din Marea Neagră, căpitan rang I Andrey Paliy. Acesta asigura funcționarea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din zona de conflict.

Sursele independente dau moartea certă a 5 generali

După cum se poate observa, partea rusă recunoaște moartea a patru generali, din care unul era în retragere, unul comanda trupele unei republici separatiste din Donbas, iar altul nici măcar nu era general, gradul de căpitan rang I din Forțele Navale fiind asociat cu gradul de colonel în Forțele Terestre. Practic, ar rămâne un singur general, respectiv locțiitorul comandantului Armatei 8 arme întrunite.

Cu toate acestea, din surse independente a fost confirmată moartea certă a cinci generali ruși, între care se află și doi generali al căror deces a fost recunoscut de partea rusă. Lista acestora este următoarea:

- general maior Andrey Sukhovetsky, locțiitor al comandantului Armatei 41 arme întrunite (01 martie 2022). Acesta a fost împușcat de un lunetist ucrainean, la Gostomel, pe 28 februarie;

- general maior Oleg Mityaev, comandant al Diviziei 150 Infanterie Moto (15 martie 2022). A fost ucis undeva în apropiere de Mariupol;

- general maior Vladimir Frolov, locțiitor al comandantului Armatei 8 arme întrunite (16 aprilie 2022). Nu există informații concrete despre decesul acestuia;

- general maior în retragere Kanamat Botashev (22 mai 2022). Nu se cunosc date despre funcția îndeplinită. Protrivit unor surse ucrainene, acesta activa în cadrul Grupului Wagner;

- general maior Roman Kutuzov, comandant al Corpului 1 Armată al Republicii Populare Donețk.

Pe lista independentă a generalilor ruși uciși în Ucraina se mai află încă șase persoane. Însă, moartea acestora nu a fost confirmată în mod oficial. Fie s-a dovedit că aceștia sunt în viață, fie decesul a fost revendicat numai de partea ucraineană.

Aceștia sunt următorii:

- general maior Magomed Tushayev, comandant de unitate în cadrul Gărzii Naționale din Cecenia (26 februarie 2022). Decesul său a fost anunțat în urma unei ambuscade, la Hostomel. Pe 30 mai, BBC News a confirmat că este în viață;

- general maior Vitaly Gherasimov, șef de stat major al Armatei 41 arme întrunite (08 martie 2022). A fost anunțat decesul în apropiere de Harkov. Ulterior, s-a dovedit că generalul este în viață;

- general maior Andrey Kolesnikov, comandant al Armatei 29 arme întrunite (11 martie 2022). Se presupune că a fost ucis în apropiere de Mariupol;

- general locotenent Andrey Mordvichev, comandant al Armatei 8 arme întrunite (18 martie 2022). S-a presupus că a fost ucis în urma unor lovituri ale artileriei ucrainene asupra aerodromului Chernobayivka din Regiunea Herson. Ulterior, s-a dovedit că este în viață, fiind fotografiat, pe 28 martie, la o întâlnire cu liderul cecen Kadyrov, la Mariupol;

- general locotenent Yakov Rezantsev, comandant al Armatei 49 arme întrunite (25 martie 2022). Se presupune că a fost ucis în urma unor lovituri ale artileriei ucrainene asupra unui punct de comandă al Armatei 49 de pe aerodromul Chernobayivka din Regiunea Herson;

- general maior Andrey Simonov, șef al Trupelor de Război Electronic ale Armatei 2 arme întrunite (30 aprilie 2022). Se presupune că a fost ucis în urma unor lovituri ale artileriei ucrainene asupra unui punct de comandă al Armatei 2, în apropiere de Izium.

În concluzie, se poate aprecia că numărul mare de generali ruși care și-au pierdut viața în timpul conflictului din Ucraina este ușor exagerat. Practic, este vorba despre numai câteva persoane, lucru care poate fi considerat firesc într-un conflict de amploarea celui aflat în curs de desfășurare pe teritoriul ucrainean.

Ca de obicei, însă, fiecare parte participantă la conflict, își minimalizează pierderile proprii și le exagerează pe cele ale adversarului, în scopul menținerii moralului trupelor la un nivel adecvat pentru continuarea ducerii acțiunilor de luptă.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”