Cum înflorește corupția în teritoriile anexate de Rusia în Ucraina

Cum înflorește corupția în teritoriile anexate de Rusia în Ucraina

Teritoriile ocupate de armata rusă a devenit un loc de sifonare de bani publici pentru regimul Putin sub pretextul unei „reconstrucții” lipsite de transparență.

Putin (centru) și acoliții săi din regiunile anexate în Ucraina FOTO EPA-EFE

„Corupția înflorește în regiunile ucrainene ocupate de ruși pe măsura sosirii banilor pentru reconstrucție”, constată Novaia Gazeta Europe într-o investigație jurnalistică.

Potrivit publicației ruse independente, care activează din Letonia după interzicerea ei în Rusia, deturnarea fondurilor publice a devenit o practică obișnuită în teritoriile ucrainene anexate, flagelul luând amploare după ce oficialii obedienți regimului Putin și „oamenii de afaceri” ai Kremlinului au fost scutiți de transparență prin intermediul unui decret guvernamental.

Odată cu eliminarea transparenței pe motivul asigurării secretului de stat pe vreme de război, Guvernul rus a început să redirecționeze bani spre teritoriile ocupate în Ucraina.

Suma alocată pentru anul curent este de 4,9 miliarde de euro. Cea mai mare parte, de 2,3 miliarde de euro, îi revine părții ocupate din regiunea Donețk. Această subvenție este de pestă două ori mai mare decât cumulul celor acordate Daghestanului sau Ceceniei. Autoproclamata Republică Populară Lugansk este „sponsorizată” cu o subvenție de 1,21 miliarde de euro, de aproximativ cinci ori mai mare decât cea primită de unele dintre cele mai sărace regiuni ale Federației Ruse, cum ar fi Kostroma și Kursk. În total, teritoriile anexate, inclusiv Crimeea, urmează să primească aproximativ un sfert din toate subvențiile federale.

Anul viitor, această sumă va crește cu încă 35%. Banii sunt prevăzuți pentru salarii, pensii, construcții și alte cheltuieli. Un program regional de reconstrucție și dezvoltare socio-economică este pe cale să cheltuiască 2,4 miliarde de euro în acest an.

Bugetul federal al Rusiei nu este singura sursă de „finanțare” pentru teritoriile ocupate în Ucraina. Anul acesta, 55 de regiuni rusești au alocat un total de 1,16 miliarde de euro pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina, potrivit agenției de presă Interfax.

În timp ce cheltuielile regionale sunt în mod normal monitorizate prin sistemul de achiziții publice, care impune diferite măsuri anticorupție, un decret guvernamental semnat la sfârșitul anului trecut scot teritoriile ucrainene anexate din acest program.

„Investițiile” rusești în teritoriile ocupate sunt proiectate doar să crească, notează Novaia Gazeta Europe. Doar în acest an, statul rus intenționează să cheltuiască aproape 1 miliard de euro pentru reconstrucția infrastructurii, potrivit site-ului de știri în limba rusă RTVI „Reconstrucția” din Ucraina a fost descrisă drept „proiectul de construcție al secolului”.

Trucurile lui Husnullin și Kadîrov

În Rusia, 70% din contractele aparent publice nu sunt publicate în deplină transparență. Este o practică obișnuită, de exemplu, ca numele contractantului să fie ascuns. Acest lucru le permite oficialilor să semneze acorduri secrete cu prietenii lor, exact tipul de corupție care se extinde acum în regiunile ocupate.

Potrivit lui Ilia Șumanov, director executiv la Transparency International Rusia, este o „practică rusă clasică ca oficialii să folosească contractori din regiunile lor”. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri în acest sens a avut loc în 2018, când viceprim-ministrul Marat Husnullin, pe atunci responsabil cu planificarea urbană în Moscova, a adus echipe întregi din Tatarstanul său natal pentru a lucra la proiectele majore de construcții ale capitalei Rusiei.

Uneori, în loc să redacteze numele în întregime, oficialii ascund adevărata identitate a contractanților în spatele unei asociații non-profit sau comerciale false - entități care, prin lege, nu pot desfășura activități comerciale cu drepturi depline. Un prim exemplu în acest sens este Fundația de Caritate Ahmat Kadîrov, pe care Kommersant a numit-o una dintre „cele mai opace organizații non-profit” din Cecenia.

Această organizație pare să fi fost un model pentru Priazovîe Invest, o companie înființată pentru proiecte de „reconstrucție” în regiunea Herson. Priazovîe Invest aparține de Asociația pentru Construcția și Dezvoltarea Infrastructurii de Drumuri, care nu-și dezvăluie fondatorii. Președintele asociației este Vladislav Kosenko, un vechi prieten al lui Vladimir Putin. Potrivit bazei de date publice SPARK, directorul general al Priazovîe Invest este Piotr Kosenko, o persoană necunoscută anterior în Ucraina și Rusia, dar, se pare, o rudă a lui Vladislav Kosenko.

Unii contractori din teritoriile anexate sunt conduși de oficiali locali și oameni de afaceri care au dezertat în Rusia după invazie. Odată ce trupele ruse au ocupat cea mai mare parte a regiunii Zaporojie, adjunctul Consiliului Local Melitopol, Serghei Zolotariov, a început să coopereze cu invadatorii. Acoliții lui Zolotariov au confiscat afacerile din oraș.

În ceea ce privește cifra de afaceri, cea mai mare parte a lucrărilor de contractare în cele patru regiuni au fost întreprinse de companii din autointitulata Republică Populară Donețk și din partea ocupată a regiunii Zaporojie. Ele sunt urmate de companii din Sevastopol și Moscova.

Servicii de „securitate privată”

Una dintre cele mai mari cheltuieli pentru administrațiile de ocupație din Ucraina o reprezintă serviciile de „securitate privată”. Anul trecut, cele cinci administrații regionale au cheltuit cel puțin 31 de milioane de euro pe contracte cu companii de pază.

Cele mai mari contracte, în valoare cumulată de 5.470.000 de euro, au fost oferite Ohranei Zaporojie, o companie care furnizează servicii de securitate paramilitare și convenționale pentru instituții de învățământ, spitale și alte clădiri de stat din regiune.

„Ohrana e ceva între o companie de securitate privată și o companie militară privată, dar este 100% deținută de stat și, împreună cu Garda Națională, oferă protecție pentru infrastructura critică”, a spus Serghei Bogatîriov, care colectează ajutoare pentru unitățile paramilitare din regiuni anexate. Potrivit acestuia, companii precum Ohrana fac tot posibilul pentru a-i intimida pe susținătorii Ucrainei și pentru contracara eforturile partizanilor.

Pe lângă invențiile locale, în regiunile ocupate au fost aduse și unele companii private de securitate din Rusia. Cele mai mari dintre ele au fost acuzate anterior de monopolizarea pieței.

Una dintre aceste companii, Spețgrup, parte a grupului Stark Security, care a primit aproximativ jumătate din contractele de pază pentru instituțiile sociale din Moscova, a fost amendată cu 353.400 de euro după ce Serviciul Federal Antimonopol a constatat că firmele afiliate ei aveau prețuri fixe în scopul de a umfla ofertele în sistemul de achiziții publice.

Un „pai înainte” pentru cei ajunși pe tușă

Oficialii corupți din Rusia au ocazia „să se răscumpere” după o perioadă de activitate în teritoriile ocupate. Andrei Alekseienko, fostul primar al orașului Krasnodar, din sudul Rusiei, a fost inculpat anul trecut într-un dosar de luare de mită, dar a evitat acuzațiile mergând la muncă în regiunea Harkov.

O lună mai târziu, după contraofensiva de succes a Ucrainei, a fost nevoit să se întoarcă în Rusia. Apoi, a fost numit șef al „guvernului” părții anexate din regiunea Herson.

Cu toate acestea, teritoriile anexate din Ucraina sunt în general „locuri sărace” pentru oficialii ruși dornici să avanseze în carieră, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe Aleksandra Prokopenko, cercetătoare la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia, cu sediul în Berlin, Germania.

Totodată, Moscovei îi este încă dificil să atragă tehnocrați calificați acolo, din cauza problemelor de securitate, afirmă Prokopenko. Pe de altă parte, un grup destul de mare de personalități pro-ruse din Ucraina au văzut oportunități de avansare în regiunile anexate, notează cercetătoare.

Dar există încă oameni atrași de oportunitatea de a profita din contractele de stat – cel puțin pentru moment, conchide Novaia Gazeta Europe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”