Cum intenționează Japonia să elibereze în ocean apa contaminată de la Fukushima

Cum intenționează Japonia să elibereze în ocean apa contaminată de la Fukushima

Japonia urmează să înceapă pomparea a peste un milion de tone de apă tratată de la centrala nucleară distrusă Fukushima Daiichi în această vară, un proces care va dura decenii pentru a fi finalizat.

Centrala de la Fukushima FOTO: Shutterstock

Apa a fost distilată după ce a fost contaminată de contactul cu barele de combustibil de la reactor, distruse într-un cutremur din 2011. Rezervoarele de pe sit conțin acum aproximativ 1,3 milioane de tone de apă radioactivă - suficient pentru a umple 500 de piscine de dimensiuni olimpice, scrie Reuters .

Cum se va desfășura procesul

Tokyo Electric Power Company (Tepco) Tepco va filtra apa contaminată pentru a îndepărta izotopii, lăsând doar tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului greu de separat de apă. Tepco va dilua apa până când nivelurile de tritiu scad sub limitele regulamentare înainte de a o pompa în ocean din zona de coastă.

Apa care conține tritiu este eliberată în mod obișnuit de la centralele nucleare din întreaga lume, iar autoritățile de reglementare sprijină tratarea apei de la Fukushima în acest fel.

Tritiul este considerat a fi relativ inofensiv, deoarece nu emite suficientă energie pentru a pătrunde în pielea umană. Dar, atunci când este ingerat, poate crește riscurile de cancer, se arată într-un articol Scientific American în 2014.

Eliminarea apei va dura zeci de ani pentru a fi finalizată, cu un proces de filtrare și diluare continuă, alături de dezafectarea planificată a instalației.

Tepco s-a angajat în fața comunităților de pescari și altor părți interesate că va reduce orice prejudiciu reputațional pentru produsele din zonă.

Sindicatele din domeniul pescuitului din Fukushima au cerut guvernului de ani de zile să nu elibereze apa, argumentând că ar anula lucrările de restabilire a reputației deteriorate a pescuitului lor.

Țările vecine și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. China a fost cea mai vocală, numind planul Japoniei iresponsabil, nepopular și unilateral.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat