Cum intenționează Rusia să-și continue campania militară din Ucraina? Opinia unui general în rezervă

Cum intenționează Rusia să-și continue campania militară din Ucraina? Opinia unui general în rezervă

Generalul australian în rezervă Mick Ryan crede că Rusia va miza în următoarele luni pe atacuri aeriene pentru a distruge rezistența ucrainenilor.

Generalul Serghei Surovikin FOTO Twitter

Plecând de la interviul acordat de generalul Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor ruse în Ucraina, Mick Ryan remarcă un aspect, și anume că „intenția politică” a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, este de a îndepărta Ucraina de Occident și NATO și de a o face un „stat prieten” cu Rusia.

„Surovikin înțelege clar intenția politică a campaniei sale”, scrie Mick Ryan într-o analiză publicată pe contul său de Twitter.

Însă ce fel de campanie militară ar putea implementa Surovikin pentru a realiza acest scop politic?

Atacuri asupra rezistenței ucrainenilor

„În primul rând, el încearcă să distrugă dârzenia poporului ucrainean”, subliniază generalul australian în rezervă.

„În calitate de ofițer al forțelor aeriene, este clar că a cedat teoriei precum că populațiile pot fi spulberate prin atacuri aeriene. În timp ce atacurile sporite din ultimele două săptămâni întăresc baza internă de sprijin a lui Putin, în special pe cei de la linia dură, Surovikin are alte scopuri”, afirmă Mick Ryan.

„Prin țintirea infrastructurii de energie și (alimentare cu, n. red.) apă, el se concentrează în mod clar pe reducerea rezistenței poporului ucrainean pe timpul iernii. Folosirea dronelor iraniene, care zăbovesc înainte de a se năpusti asupra țintelor lor, urmărește, de asemenea, terorizarea civililor”, precizează el.

Potrivit lui Mick Ryan, această tactică îi este specifică generalului Surovikin, care a recurs la ea și în războiul din Siria.

Un alt impact al atacurilor aeriene este descurajarea investitorilor străini.

Regândirea campaniei militare

Generalul australian în rezervă semnalează totodată că Surovikin se află într-un moment în care trebuie să regândească campania militară din Ucraina.

„Are o oarecare flexibilitate, dar bazele oricărei viitoare campanii militare ruse au fost deja puse prin acțiunile predecesorilor săi. Predecesorii lui Surovikin au lăsat ca moștenire un teritoriu capturat în sud și est. De asemenea, (Surovikin. n. red.) dispune acum de o armată pe teren, care este foarte obosită, are o problemă de moral” și echipamentele uzate, chiar și cele mai bune, remarcă Mick Ryan.

Aceasta este armata care a fost învinsă în campania pentru Kiev și în campania pentru Harkov. Este, de asemenea, în defensivă în nordul regiunii Lugansk și în nordul regiunii Herson. Se menține în regiunea Zaporojie și obține câștiguri foarte mici în regiunea Donețk, notează el.

De fapt, „mercenarii Wagner sunt singura parte a armatei ruse care desfășoară în prezent operațiuni ofensive”, adaugă Mick Ryan.

În ciuda mobilizării din Rusia, inclusiv a resurselor de stat și economice, cel mai bun lucru la care poate spera Surovikin este să ofere o anumită stabilitate pe front. Aceasta ar permite acoperirea golurilor existente, apreciază autorul.

Cinci modalități de acțiune pentru următoarele luni

Mick Ryan încearcă să anticipeze modalitatea de desfășurare a campaniei ruse în următoarele luni. El punctează cinci modalități de acțiune.

În primul rând, Surovikin își va continua tactica de distrugere a infrastructurii ucrainene și implicit a rezistenței populației. Va face acest lucru în ciuda faptului că nu există niciun exemplu istoric de succes în acest sens.

În al doilea rând, el va alege zone-cheie ce trebuie apărate neapărat în timpul iernii, pentru a-și putea păstra trupele la sol până în primăvara anului 2023. Retragerea din împrejurimile orașului Herson, tot mai evocată în ultimele zile, ar putea face din această evaluare.

În al treilea rând, se va asigura că rutele cheie de aprovizionare sunt apărate. În același timp, va fi luată în calcul construirea unei rețele logistice mai rezistente și mai greu de vizat.

În al patrulea rând, el își va planifica obiectivele campaniei pentru 2023, incluzând noile forțe terestre mobilizate.

În al cincilea rând, Surovikin trebuie să îndeplinească intenția politică a Rusiei de a prelungi războiul cât mai mult timp posibil. Putin este convins că Occidentul își va pierde în cele din urmă interesul pentru război și pentru susținerea Ucrainei.

„În ciuda brutalității și metodelor controversate ale lui Surovikin, este prudent să presupunem că este un planificator/lider de campanie competent și viclean. În ciuda performanțelor slabe ale Rusiei de până acum, nu ar trebui să subestimăm inamicul”, conchide generalul în rezervă Mick Ryan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...