Cum își schimbă tacticile ucrainenii în speranța înfrângerii lui Putin

Cum își schimbă tacticile ucrainenii în speranța înfrângerii lui Putin

În pragul intrării în cel de-al treilea an invaziei din Ucraina, „operațiunea militară specială” a liderului autoritar rus Vladimir Putin s-a transformat într-un război sângeros de uzură care a înfundat armatele beligerante în ceea ce comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a numit un „impas”.

FOTO Shutterstock

În fiecare zi, forțele ucrainene resping numeroase atacuri în Donbass și pe malul stâng al fluviului Nipru crescând numărul de pierderi umane și de echipamente în rândurile agresorului. Statul Major General al Ucrainei revendică eliminarea a peste 374.000 de soldați ruși de la 24 februarie 2022, ziua declanșării invaziei. Totuși, așa cum a remarcat generalul Zalujnîi, simpla eliminare a soldaților adverși nu garantează înfrângerea Rusiei. „Dacă era oricare altă țară, atât de multe victime ar fi oprit războiul”, a spus generalul ucrainean într-un interviu acordat în noiembrie anul trecut în care a recunoscut totodată o eroare de calcul din partea sa.

În consecință, conducerea de la Kiev a fost nevoită să-și schimbe tactica pentru a menține presiunea asupra Rusiei în timp ce își reface puterea de luptă pentru un alt eventual impuls ofensiv în scopul eliberării tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.

În timp ce Washingtonul caută un plan câștigător și căi de a continua sprijinul financiar și militar Ucraina, președintele Volodimir Zelenski și generalii săi merg cu îndârjire înainte și pun în aplicare noi tactici îndrăznețe în funcție de armele și capacitățile de care dispun, comentează fostul ofițer de informații Jonathan Sweet și expertul în chestiuni de securitate națională și politică externă Mark Toth într-un articol publicat pe site-ul publicației ucrainene Kyiv Post.

Tacticile îndrăznețe ale Kievului

De-a lungul invaziei, ucrainenii i-au surprins adesea pe ruși cu atacuri ingenioase în adâncime. Când Putin și generalii săi încercau să concentreze luptele într-o anumită zonă, Zalujnîi răspundea în altă parte. Nicăieri nu a fost mai evident acest lucru decât în Peninsula Crimeea și în Marea Neagră. Ucrainenii au distrus cartierul general al Flotei Ruse de la Marea Neagră, au scufundat crucișătorul Moskva - nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră -, au recăpătat controlul asupra Insulei Șerpilor și au anihilat o multitudine de alte active vitale ale Marinei Ruse, printre care submarinul Rostov-pe-Don și nava amfibie Minsk. Practic, Ucraina, o țară fără marină, a alungat baza principală a flotei lui Putin din Marea Neagră de la Sevastopol către Novorossiisk și a făcut-o într-o forță navală ineficientă, notează cei doi autori.

În prezent, Kievul ia la țintă cu aceeași cutezanță mijloacele aeriene ale lui Putin - și face acest lucru într-un moment în care liderul de la Kremlin își trimite în mod intenționat bombardierele împotriva civililor pentru a ține ocupate cele trei sisteme de apărare antiaeriană Patriot din dotarea armatei ucrainene. Una dintre noile tactici îndrăznețe ale Kievului este ambuscada aeriană cu rachetele sol-aer ale sistemului Patriot. Prima ambuscadă de acest tip a avut loc pe 13 mai anul trecut și s-a soldat cu doborârea a patru avioane inamice de luptă, cea mai neagră zi de până atunci pentru aviația militară rusă. A doua ambuscadă s-a produs pe 22 decembrie anul trecut și s-a încheiat cu eliminarea a trei bombardiere rusești Su-34. Cea de a treia, petrecută acum câteva zile, pe 14 ianuarie, este considerată „cea mai de succes” de până acum, ducând la distrugerea, în premieră, a unui avion de avertizare timpurie și recunoaștere cu rază lungă de acțiune A-50 Beriev și la avarierea gravă a unui avion de comandă aeriană Il-22M.

Cum a fost doborât probabil avionul radar al rușilor?

Cei doi autori preiau teoria analistului militar Tom Cooper, potrivit căruia avionul A-50 Beriev a fost atras într-o capcană atent pregătită de ucraineni. Primul pas a fost făcut cu o zi înainte de atacul principal, când ucrainenii au lovit instalații ale Forțelor Aeriene Rusești din Peninsula Crimeea. „O serie de radare au fost scoase din funcțiune” în acea zi, a precizat Cooper, expert în avioanele militare sovietice și rusești.

Ulterior, comandanții ruși au procedat în mod evident, dar stupid. Mai exact, au trimis unul dintre puținele lor avioane A-50 Beriev puțin mai la nord din zona sa obișnuită de supraveghere din Marea Azov, pentru a extinde acoperirea radar a Crimeei. A-50 Beriev a fost însoțit în mod firesc de un Il-22M.

Imaginile din satelit și datele radar depistează pentru ultima oară avionul A-50 Beriev în apropierea orașului Berdiansk, situat pe malul Mării Azov, la circa 120 de kilometri de linia frontului, adică în raza de acțiune a singurului sistem Patriot desfășurat de ucraineni pe frontul de sud.

„Tot ce trebuiau să facă ucrainenii era să desfășoare în secret un sistem de rachete adecvat pentru a ținti cele două aeronave de la distanță mare. Poate că acesta a fost unul dintre sistemele S-300. Poate că unul dintre sistemele PAC-2/3” Patriot, a subliniat Tom Cooper.

Miza Crimeea

Abordarea lui Zalujnîi este pe cât de simplă, pe atât de eficientă, rămânând cu un pas înaintea lui Putin și dezechilibrându-l cu atacuri surprinzătoare din diferite direcții și în diferite locuri. Practic, Ucraina își menține rezistența în timp ce stabilește cadrul pentru următoarea ofensivă, conchid Jonathan Sweet și Mark Toth.

Această abordare va ține Kremlinul ocupat o perioadă, dar, pentru a câștiga, Zelenski și generalii săi trebuie să facă din Crimeea un teritoriu nesigur pentru ruși, opinie susținută de doi generali americani în rezervă, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges, și fostul comandant general al NATO, Phil Breedlove.

„Dacă Occidentul alege să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga, Ucraina va câștiga acest război”, a declarat generalul în rezervă Breedlove. Este timpul ca Washingtonul să-și asculte generalii, îndeamnă cei doi autori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat