Cum l-a ÎNGROPAT Loredana Radu pe Gabriel Oprea

Cum l-a ÎNGROPAT Loredana Radu pe Gabriel Oprea

Declaraţia dată de avocata Loredana Radu, potrivit căreia i-a vândut unchiului său, Gabriel Oprea, un teren cu 400.000 de euro, a ridicat mai multe suspiciuni procurorilor. Nepoata politicianului a susţinut că a ţinut banii în birou timp de 8 ani, dar a refuzat să se lase testată cu detectorul de minciuni. Fostul vicepremier s-a ales cu un nou dosar, scrie Adevarul.ro.

Procurorii DNA cer magistraţilor care judecă dosarul fostului primar al sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat de luare de mită, confiscarea specială a terenului de 1.000 de metri pătraţi, pe care fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a edificat un imobil cu 10 niveluri. Este vorba de unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit fostul edil de către afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu.

Procurorii DNA motivează că se impune confiscarea specială a acestui imobil, situat pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, şi a eventualelor venituri obţine din exploatarea acestuia, deoarece acesta ar fi fost dobândit printr-o infracţiune – luare de mită, reţinută în cazul lui Onţanu. Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor prin care au fost trimişi în judecată Onţanu, fosta avocată Loredana Radu şi secretarul Primăriei sectorului 2, Toma Şutru.

Povestea mitei

Potrivit actelor de la dosar, fostul edilul ar fi primit mită două terenuri, cel de 1.000 de metri pătraţi, prin intermediul Loredanei Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, şi unul de 500 de metri pătraţi, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu. În schimb, Onţanu ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 de metri pătraţi pe raza Sectorului 2. Fostul primar nu a vrut să dea declaraţii la DNA în legătură cu toate aceste acuzaţii şi nici cu privire la faptul că în acte, terenul de 1.000 de metri pătraţi a ajuns direct de la intermediarii lui Dobrescu şi Borcea la Loredana Radu, în baza unui aranjament care ar fi fost făcut cu acordul lui Onţanu.

Denunţătorii şi martorii din dosar au declarat la DNA că pe Loredana Radu nu ar fi plătit niciun leu pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi. Însă după un an, pe 17 decembrie 2008, Loredana Radu a vândut terenul unchiului său, Gabriel Oprea contra sumei de 400.000 de euro, de cinci ori mai puţin decât preţul pieţei. Dar, procurorii DNA bănuiesc că şi această tranzacţie, dintre nepoată şi unchi, s-ar fi făcut tot cu titlul gratuit. După tranzacţie, avocata a cerut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construire pentru un hotel cu 10 niveluri (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. În final, Oprea a donat terenul fiicei sale, Ana Maria Tudor, împreună cu hotelul aflat şi astăzi în construcţie. Pe 5 aprilie 2016, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe acest teren. Acuzaţiile în cazul Loredanei Radu: complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

 Apărarea care a înfundat-o pe nepoată

În declaraţia de la DNA, Loredana Radu a negat toate acuzaţiile procurorilor. Femeia susţine că este nevinovată. Declaraţia sa însă a atras atenţia anchetatorilor, deoarece mai multe lucruri nu se legau. Fosta avocată a spus că pe terenul din Barbu Văcărescu ar fi plătit doar 50.000 euro, deoarece pe acest teren nu se puteau construi clădiri de birouri şi locuinţe. De asemenea, Dragoş Dobrescu ar fi avut nevoie urgentă de bani şi de aceea i-ar fi cerut un preţ atât de mic în plin boom imobiliar. Însă, vânzătorii şi intermediarii neagă vehement că s-a plătit vreo sumă de bani, iar potrivit extraselor bancare a rezultat că, la momentul încheierii tranzacţiei, Dobrescu dispunea de lichidităţi semnificative.

Mai mult, verificările procurorilor au scos la iveală că Loredana Radu a obţinut, în 2007, venituri totale de aproximativ 200.000 de euro şi a realizat achiziţii imobiliare pentru care a declarat că ar fi efectuat plăţi în numerar ce totalizează 445.000 de euro - terenul din Barbu Văcărescu, alte două terenuri în Capitală şi un teren forestier de 10.000 metri pătraţi în Pantelimon (Ilfov). „Discrepanţa dintre veniturile obţinute şi cheltuielile efectuate demonstrează la rândul său caracterul gratuit cu care s-a realizat transferul dreptului de proprietate”, susţin procurorii DNA.

Misterul celor 400.000 de euro

Loredana Radu a explicat şi cum a ajuns să vândă terenul cu 400.000 de euro unchiului său. „Domnul Oprea Gabriel avea încredere foarte mare în mine, după cum şi eu am în dumnealui. În contextul acestei relaţii strânse, eu i-am vândut domnului Oprea Gabriel tot ceea ce el a dorit să cumpere de la mine, însă la acest moment, în afară de terenul care face obiectul cauzei, putând indica un teren situat în Voluntari în strada Titu Maiorescu şi un altul în Pipera”, a declarat fosta avocată.

Însă, deşi susţine că a încasat banii încă de la momentul tranzacţiei, din decembrie 2008, de la Oprea, Loredana Radu a depus abia pe 4 mai 2016 într-un cont bancar suma de 400.000 de euro pe care ar fi primit-o de la unchiul ei. Femeia susţine că timp de 8 ani a păstrat întreaga sumă într-un dulap în propriul birou, însă a refuzat să răspundă la întrebările suplimentare ale procurorilor DNA care urmăreau să verifice cât de reale sunt afirmaţiile. „Provenienţa sumei nu a putut fi determinată cu certitudine, având în vedere că persoana care a predat efectiv banii avea calitatea de apărător al inculpatei, iar aceasta a invocat secretul profesional ca impediment la audierea în calitate de martor”, susţin procurorii DNA.

Joaca cu detectorul de minciuni

Pentru a fi mai convingătoare, Loredana Radu a cerut să fie testată la detectorul de minciuni. Procurorii au dispus, pe 26 mai 2016, efectuarea unei expertize criminalistice de către experţii judiciari din cadrul Serviciului criminalistic al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Dar, pe 28 mai 2016, cu trei zile înainte de data fixată pentru realizarea testării de către expertul judiciar, Loredana Radu, care se afla în arest la domiciliu, a contactat un psiholog care nu se află pe lista experţilor judiciari căruia i-a cerut să întocmească în afara cadrului procesual un document intitulat „Raport de evaluare – opinie de specialitate”, prin care a susţinut că răspunsurile acesteia la întrebările critice nu prezintă indicii ale comportamentului simulat.

Ulterior, când a venit momentul să fie testată şi de către experţii judiciari criminalişti a refuzat să fie supusă expertizei judiciare, „astfel încât mijlocul de probă nu a putut fi administrat”, arată anchetatorii. Pe 10 mai 2016, Loredana Radu a renunţat la avocatură, şi a cerut radierea din Baroul Bucureşti.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Așa o fi?

3 Dovada că unii dintre procurorii români sunt niște dobitoci / Cazul italianului „înșelat” de o gorjeancă

4 Expo-nuri în Poliția Română?

5 „Derapajul” lui Năsui nu mai pare întâmplător / ​Lobby puternic împotriva Legii 5G / Companiile chineze, în frunte…