Cum l-a lovit norocul pe un angajat de la Ministerul Finantelor: câți bani a câștigat la pariuri în trei ani

Cum l-a lovit norocul pe un angajat de la Ministerul Finantelor: câți bani a câștigat la pariuri în trei ani

Reprezentatul Ministerului Finanțelor în cadrul Comitetului de supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc a câștigat cumulat timp de trei ani aproximativ 100.000 de euro la pariuri jucate la același operator. Experții în domeniu spun că, legal, acest lucru este imposibil și cer verificarea operatorului de pariuri deoarece acesta este obligat să țină evidența tuturor câștigurilor pe o perioadă de cinci ani.

Raul Cristian Petrescu care este reprezentantul Ministerului de Finanțe în cadrul Comitetul de supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este, probabil, printre cei mai norocoși oameni din lume după ce, așa cum scrie PRESShub, a câștigat oficial la pariuri timp de trei ani la rând sume importante și destul de constante dacă ne referim la cuantum.

În trecut, Petrescu a fost coordonator al Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ANAF, iar la ONJN a ajuns în 2021 când a fost numit de către premierul de atunci, Florin Cîțu. Comitetul de supraveghere al ONJN este o entitate foarte importantă pentru piața jocurilor de noroc și pariurilor pentru că este tocmai organismul care aprobă echipamentele dedicate pentru organizarea acestor jocuri, emite licențe pentru firmele care organizează jocuri de noroc, inclusiv pariuri, și aprobă regulamentele pentru tombole și alte extrageri de acest tip. Mai mult, Comitetul de supraveghere este și organismul care poate ridica sau suspenda licențele unor operatori de pe piață în cazuri punctuale dacă se încalcă legislația. „Comitetul de supraveghere al ONJN dispune anularea licenței de organizare a jocurilor de noroc sau a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, precum și a licențelor clasa a II-a pentru activități conexe, după caz, atunci când se constată că la data acordării acesteia solicitanții au oferit informații incorecte sau inexacte”, se arată, între altele, în Ordonanțăde Urgență 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Trei ani la rând, cel care s-a ocupat de combaterea fraudelor fiscale și acum are în sarcină monitorizarea pieței jocurilor de noroc a menționat în declarațiile de avere câștiguri între 34.000 și 40.000 de euro anual, doar din pariuri sportive, arată Presshub . Concret, în ani 2020, 2021 și 2022, doar din pariuri sportive și doar de la o singură casă de pariuri - Superbet - Raul Cristian Petrescu a declarat că a încasat în total în jur de 115.000 de euro. Pe ani, câștigurile care figurează în declarațiile de avere ar fi fost de 165.761 de lei, 199.671 de lei și 195.390 de lei, mai arată sursa citată.

Prea mare concidență

Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai apreciaţi experţi din industria de gambling din România a explicat pentru „Adevărul” de ce câștigurile dobândite de Raul Cristian Petrescu la pariuri nu pot fi reale. „Este o prea mare coincidență ca trei ani la rând să câștigi sume asemănătoare la pariuri, în jur de 30.000 de euro. Mai mult, câștigurile sunt realizate și la aceeași firmă lucru din nou imposibil pentru că de obicei persoanele care au astfel de obiceiuri folosesc mai mulți operatori de pe piață. Repet, 100% nu este o chestie reală, iar acest lucru s-ar putea verifica foarte ușor la operatorul de pariuri pentru că acesta este obligat să țină evidența tuturor câștigurilor pe o perioadă de cinci ani. S-ar putea vedea atunci și pe ce și când a pariat și mai apoi câștigat Raul Cristian Petrescu. Oricum este cert că avem o lacuna a legii. Să mă explic. Conform legii, cei care organizează jocuri de noroc sau pariuri nu au voie să joace. Totuși, interdicția nu există și pentru cei care autorizează și controlează această piață a jocurilor de noroc, respectiv pentru cei din Comitetul de supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, adică nici pentru Raul Cristian Petrescu. Sigur, nu este moral, zic eu, dar interzis prin lege nu este”, a precizat Sorin Constantinescu.

Mai mult decât imoral?

La rândul lui, avocatul Adrian Cuculis vede un confict de interese în acest caz. „Sigur, că este destul de complicat să acuzi de ceva în mod direct însă la prima vedere pare să fie un conflict de interese major în condițiile în care sumele pe care le-a încasat anual tocmai dintr-o activitate pe care o supraveghează sunt absolut considerabile. Te poți gândi la modul rezonabil că anumite funcții îți pot deschide mai ușor, să spunem așa, calea către prosperitate tocmai din jocurile de noroc pe care ar trebui să le supraveghezi. Având în vedere acest aspect, dar și funcția extrem de importantă pe care o ocupă în aparență fericitul câștigător al unor pariuri sau cum precizează Codul civil jocul și prinsoarea, cel puțin din punct de vedere moral apare o incompatibilitate vădită. Dacă se dovedește că nu a fost vorba doar de un simplu noroc ci mai degrabă de un ajutor dat pentru a câștiga la acele jocuri de noroc din partea diferitelor părți interesate atunci lucrurile pot lua o conotație mai degrabă penală, iar partea de imoralitate ajunge să nu mai conteze”, a subliat avocatul Cuculis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...