Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări din Uniunea Europeană?

Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări din Uniunea Europeană?

Informații utile pentru românii din străinătate pot fi obținute în fiecare săptămână la „Info Diaspora”, de la TVR Internațional. În ediția din 11 martie, aflăm și despre permisele de conducere, drepturile lucrătorilor, regimurile matrimoniale şi îngrijirile medicale.

Telespectatorii TVR Internațional, cetățeni români sau străini cu rezidența în afara granițelor țării, pot afla informații de actualitate din domenii de interes pentru ei şi în ediţia de sâmbătă, 11 martie.

„Info Diaspora”, principalul program informativ al TVR Internaţional adresat vorbitorilor de limba română din străinătate cuprinde informații pe teme juridice, consulare, economice, medicale, sociale, însoțite și de explicații pentru o bună și corectă înțelegere a acestora de către telespectatori.

Dreptul muncii, locurile de muncă, asigurările sociale, pensia în țară și în Uniunea Europeană, proiectele finanțate de UE, oportunitățile economice, noutăţile din educație, drepturile și asigurările medicale, posibilităţile de tratament sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul programului „Info Diaspora”, pe care telespectatorii îl pot urmări la TVR Internaţional sâmbăta, la ora 19.00.

La ediţia „Info Diaspora” din această săptămână, specialişti şi reprezentanţi ai instuţiilor de profil oferă detalii referitoare la pensii, permisele de conducere, drepturile lucrătorilor, regimurile matrimoniale şi îngrijirile medicale.

Astfel, Luiza Florescu, director Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, răspunde la o întrebare care îi preocupă pe mulţi dintre românii care au muncit peste hotare: „Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări din Uniunea Europeană?”

În condiţiile în care în Uniunea Europeană orice cetăţean european este titular al unui singur permis de conducere, ce se întâmplă atunci când cetăţeanul doreşte să se mute în alt stat al UE? Avocata Laura Ioana Stoicescu explică tot ce trebuie să ştim despre „regimul european al permiselor de conducere”.

Ce se întâmplă cu salariaţii în cazul în care întreprinderea la care lucrează este dobândită de un nou angajator? Este o altă întrebare al cărei răspuns poate fi aflat urmărind emisiunea „Info Diaspora”. Despre „drepturile lucrătorilor din UE în caz de transfer de întreprindere” vorbeşte avocata Andreea Jidoveanu.

Ce sunt „regimurile matrimoniale” şi care sunt opţiunile cuplurilor din Uniunea Europeană, conform dispoziţiilor Noului Cod Civil, explică avocata Ruxandra Cârciumaru.

Și tot în ediția de sâmbătă, 11 martie, a emisiunii „Info Diaspora”, avocata Laura Ioana Stoicescu oferă toate detaliile despre „îngrijirile medicale planificate în alt stat membru al Uniunii Europene” decât cel de reședință, în ce măsură şi în ce condiţii pot beneficia cetățenii europeni de astfel de drepturi.

„Info Diaspora” poate fi urmărită la TVR Internațional sâmbătă, 11 martie, ora 19.00 (ora României).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?