Cum oprim avalanșa de gânduri care ne controlează viața. Tehnica simplă prin care resetăm mintea

Cum oprim avalanșa de gânduri care ne controlează viața. Tehnica simplă prin care resetăm mintea

Cei mai mulți dintre noi funcționează pe pilot automat pe plan profesional și familial. Ca să ne putem deconecta și să ne recăpătăm controlul asupra propriei vieți, avem nevoie să ne rupem de realitatea exterioară și să ne conectăm la propriul interior, spune psihologul Stelian Chivu.

Multe dintre gândurile pe care le avem sunt negative FOTO arhivă Adevărul

Majoritatea dintre noi se confruntă în prezent cu un stres din ce în ce mai pronunțat din cauza presiunilor care vin din exterior, fie că vorbim de job, de mediul social sau chiar de cel familial.

„Așa apare avalanșa de gânduri necontrolate , emoțiile neechilibrate și manifestările nedorite. Cea mai mare parte a gândurilor pe care le avem sunt negative. Emoțiile superioare, cu frecvență înaltă, sunt din acest motiv extrem de puține”, explică psihologul Stelian Chivu.

Emoțiile cum sunt frica, supărarea, frustrarea sunt din ce în ce mai multe și din ce în ce mai puternice. De cele mai multe ori este suficientă o vorbă sau un gest care ni se par nelalocul lor ca să amplificăm de multe ori nejustificat emoțiile negative pe care le simțim.

„Se crează astfel în propria minte o serie de rețele neuronale care declanșează secreția hormonilor de stres, adrenalină și cortizol. Acești neurotransmițători declanșează ceea ce se numește conștiința de supraviețuire: luptă sau fugi”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Emoția care ne poate distruge

Activarea instinctului de supraviețuire amplifică și mai multe receptivitatea organismului și simțurile, dar acest lucru se întâmplă din cauza unui pericol închipuit pe care mintea subconștientă îl percepe ca și cum ar fi real.

Corpul intră într-o stare de alertă continuă, iar asta conduce la îmbolnăvire pe termen mediu sau lung, în contextul în care organismul devine dependent de adrenalină și cortizol.

„I-au naștere tipare dezordonate și incoerente, care vor crea reflexe, vor determina acțiuni haotice și ineficiente. Oricât de ciudat ar părea, astfel de comportamente crează dependență de critică, competiție, tristețe sau chiar suferință, ducând până la formarea unor acte reflex nedorite”, exemplifică psihologul Stelian Chivu la ce se poate ajunge dacă cădem pradă gândurilor negative.

De la realitatea exterioară către lumea interioară

Ca să restabilim sistemul nervos autonom, care controlează cea mai mare parte din reflexele necondiționate, și să eliberăm energia emoțională nedorită care s-a acumulat, trebuie să ne mutăm atenția din exterior către interior.

„Este stabilit științific că lucrul asupra căruia îți concentrezi atenția este cel asupra căruia îți focusezi energia. Dacă ne concentrăm atenția doar pe exterior, vom resimți din start avalanșa de gânduri și toate celelalte manifestări nedorite, iar astfel vom pierde enorm de multă energie, care va genera stres și boală”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Potrivit specialistului, pentru a trezi, amplifica și beneficia de puterea și energia noastră interioară, este necesar să ne concentrăm atenția asupra inimii și să îi numărăm inclusiv bătăile. Prin această tehnică simplă ne vom deconecta de realitatea exterioară și ne vom concentra pe propriul interior.

O putem repeta de fiecare dată când ne simțim stresați, anxioși sau depășiți de activitățile cotidiene, fie că vorbim de job sau familie.

Creierul celor mai mulți dintre noi funcționează în cea mai mare parte a timpului pe frecvența undelor cerebrale Beta. Dacă aplicăm metoda amintită, creierul se va relaxa gradual și va ajunge să acceseze undele cerebrale Alfa, iar stresul se va diminua simțitor.

„Dacă relaxarea amintită este menținută o perioadă mai lungă de timp, se va ajunge la o relaxare și mai profundă, ce va genera unde cerebrale de tip Gamma.

Asta înseamnă că vom reuși să ne accesăm puterea interioară, ne vom deconecta mai ușor de exterior, iar stările modificate de conștiință vor fi din ce în ce mai des trăite. Vom avea astfel mai multă energie și mai puțin stres , conchide psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...