Cum poate influența stresul digestia. De ce se spune că intestinul este al doilea creier INTERVIU

Cum poate influența stresul digestia. De ce se spune că intestinul este al doilea creier INTERVIU

Stresul poate avea un impact devastator asupra digestiei. Tot ceea ce se întâmplă la nivel intestinal ne influențează activitatea, sănătatea în general și starea de spirit, susține medicul Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă.

Stresul afectează digestia FOTO: shutterstock

Într-un interviu acordat „Adevărul”, medicul Alexandru Nechifor , specialist în medicină internă şi nutriţie, prorector al Universității „Dunărea de Jos” vorbește despre efectele nocive ale stresului asupra digestiei. Cele mai grave sunt sindromul de colon iritabil, o tulburare caracterizată prin crampe dureroase, balonare și constipație alternată cu diaree.

Adevărul: Cum poate influența stresul digestia?

Medic Alexandru Nechifor: Sistemul digestiv răspunde la stres. Secreția acidului gastric poate crește, factor ce determină senzația de arsură epigastrică, retrosternală și reflux gastro-esofagian. Stresul poate juca un rol în apariția ulcerului gastric, de asemenea. Stresul poate cauza contracții anormale la nivelul intestinului subțire și colonului și poate afecta ritmul în care mâncarea se deplasează prin tractul gastrointestinal.

În plus, poate afecta permeabilitatea intestinelor și regenerarea mucoasei intestinale, afectează microbiota intestinală ceea ce de multe ori înseamnă o perturbare a întregului organism și a stării psihice. De asemenea, de foarte multe ori, atunci când suntem stresați și nu acordăm importantă cuvenită alimentației și meselor, mâncăm mai mult, nu conștientizăm hrana și de aici pot apărea extrem de multe afecțiuni.

Adevărul: Sindromul de intestin iritabil are legătură cu stresul?

Medic Alexandru Nechifor : Sindromul de intestin iritabil (SII) este o condiție medicală în care intestinul reacționează în mod exagerat la anumiți stimuli exterior. Factorul principal declanșator, este în mod cert stresul iar factorul psihologic are o mare importantă în declanșarea SII. La fel de bine stresul poate fi reprezentat de o alimentație haotică cum ar fi nerespectarea regimului de mese. Concret, mâncatul seară înainte de culcare, mâncatul între mese asociat cu scăderea cantității de fructe și legume proaspete din alimentație, alături de creșterea cantității de carne, prăjeli și grăsimi.

Adevărul: De ce se spune că intestinul este al doilea creier?

Medic Alexandru Nechifor: Pentru că la nivelul intestinului avem sute de milioane de terminații nervoase și 100 de trilioane de microorganisme care trăiesc și se influențează reciproc. Activitatea acestora este extrem de importantă, fie că discutăm de producerea unor vitamine, de rolul în sistemul imunitar sau de secreția unor hormoni precum serotonină(hormonul fericirii). Tot ceea ce se întâmplă la intestinal ne influențează activitatea, sănătatea în general și starea de spirit.

Medicul Alexandru Nechifor, specialist medicină internă FOTO: ARHIVA PERSONALA

Medicul Alexandru Nechifor, specialist medicină internă FOTO: ARHIVA PERSONALA

Adevărul : Cum să combatem efectele nocive ale stresului asupra sistemului digestive?

Medic Alexandru Nechifor : Somnul este un element important, iar un somn de 6-8 ore este recomandat oamenilor în general. Atenție, însă! Este important somnul până în ora 00.00, pentru că după această oră digestia încetinește, iar organele digestive se odihnesc, se resetează, se regenerează. De mare importantă sunt mișcarea, sportul și ieșirile în aer liber, pentru că procesele de digestie, absorbție, defecație depind și de această activitate.

De asemenea, pauza de 3-4 ore între mese reprezintă un beneficiu pentru digestia noastră, pentru că mâncatul continuu nu va face decât să perturbe sistemul digestiv . Foarte important este consumul de fructe și legume proaspete cu un conținut mare de antioxidanți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...