Cum răspunde Ciucă acuzațiilor Kremlinului privind livrările de armament pentru Ucraina

Cum răspunde Ciucă acuzațiilor Kremlinului privind livrările de armament pentru Ucraina

Premierul a precizat că liderii politici au „o datorie asumată de cetățeanul român”, amintind de implicarea românilor în ajutorul oferit refugiaților, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Premierul a comentat criticile lansate de Kremlin FOTO Delegația României în Ucraina / Arhivă

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că „Guvernul are o datorie faţă de cetăţenii săi şi de economia ţării”, care „contează mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”, fiind întrebat dacă poate oferi o reacție în ceea ce privește criticile lansate de Kremlin, prin vocea Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe.

„În ceea ce priveşte criticile altora, eu vreau să vă spun atât: noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetăţeanul român şi aţi văzut cât de frumos şi cât de bine au reacţionat cetăţenii României atunci când a început conflictul în Ucraina”, a mai spus premierul.

Șeful Executivului român a subliniat că, „în acest moment, pentru noi toţi cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate şi sunt convins că tot ceea ce vom face de aci înainte prin măsurile pe care le luăm astfel încât cetăţenii să fie protejaţi, economia să fie protejată şi să avem toate măsurile luate astfel încât să ne asigurăm partea de securitate şi siguranţă a cetăţeanului, este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”.

Rusia acuză România că ar trimite arme Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus, a acuzat România înttr-un briefing de presă că oferă armament Ucrainei sub presiunile NATO și a cerut guvernului de la București să facă publică situația.

Maria Zaharova a declarat că „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”.

Maria Zaharova a mai declarat că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul 'umanitar' acordat Ucrainei”, susținând că „este clar acum ce înseamnă 'umanitar'”

„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică”, a mai transmis Kremlinul.

Reacția României

Întrebat, vineri, în cadrul forumului Black Sea and Balkans Security, cum vede acuzațiile Rusiei conform cărora România ar furniza armament ucrainenilor, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că totul face parte din „războiul hibrid” pe care îl duce Rusia cu ţările care sprijină Ucraina.

„Tratăm ca atare asemenea încercări de a manipula opinia publică: fac parte din războiul de manipulare şi propagandă al Rusiei”, a spus Vasile Dîncu.

Ce a anunțat ministerul Apărării din România

MApN a anunțat într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului că Vasile Dîncu a avut o întrevedere, miercuri, la București cu ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Denis Sharapov.

Cu toate acestea, comunicatul postat de MApN nu face referire la furnizarea de arme către Ucraina.

Poziția României

Președintele român Klaus Iohannis a declarat într-o conferință de presă, care a avut loc pe 12 aprilie, că nu este „foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a fost răspunsul președintelui, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina