Cum reduci consumul de energie electrică? Iată câteva sfaturi utile!

Cum reduci consumul de energie electrică? Iată câteva sfaturi utile!

Energia electrică este o parte importantă a vieții noastre. O consumăm aproape non stop, fie prin dispozitivele pe care le folosim, fie prin becuri sau aparatură electrocasnică. Mai nou, energia electrică alimentează și automobile sau alte mijloace de transport, ceea ce ne face 100% dependenți de ea.

Ceea ce puțini oameni știu este că, de multe ori, doi consumatori cu aceleași obiceiuri pot să aibă facturi considerabil diferite la furnizorul de energie. 

Dacă ți se pare că plătești foarte mult pentru energia pe care o consumi, cu siguranță poți să micșorezi factura. Pentru acest lucru, este important să bifezi câțiva pași.

  1. Schimbă-ți furnizorul de energie electrică! Piața energiei este liberă, ceea ce îți dă opțiunea de a alege furnizorul cu care vrei să colaborezi și de a negocia cu el. Este bine să cauți un pret Kilowatt cât mai mic, însă, în același timp, este bine să citești cu atenție clauzele contractuale, pentru a descoperi dacă exista taxe ascunse sau penalizări financiare în cazul întârzierilor.

  1. Schimbă toate becurile incandestente cu becuri economice! Becurile economice sunt fie cele fluorescente, fie cele cu LED. Acestea pot consuma de până la 10 ori mai puțin decât un bec incandescent. Dacă ești o persoană care iubește să aibă o casă puternic luminată, această diferență se va simți.

  1. Analizează consumul fiecărui electrocasnic în parte. Ai o mulțime de electrocasnice care consumă energie electrică: frigiderul, televizorul, mașina de spălat, laptopul, fierul de călcat, cuptorul cu microunde, etc. Toate acestea consumă, iar în multe cazuri consumul este considerabil. Din fericire, în ultimii ani, producătorii au acordat din ce în ce mai multă atenție consumului și au început să producă electrocasnice foarte eficiente. Înlocuiește electrocasnicele vechi cu electrocasnice din clasa de eficiență A, A+ sau A++, iar rezultatele nu vor întârzia să apară;

  1. Folosește corect mașina de spălat! Încearcă să speli doar atunci când s-au strâns suficient de multe haine și folosește un program de spălare la 40 de grade Celsius. Cel mai adesea, hainele vor fi impecabile după orice program (asta dacă nu sunt foarte murdare), însă programul de 40 de grade Celsius consumă cu o treime mai puțin decât cele care spală la o temperatură mai mare. Este bine să eviți uscătorul de rufe al mașinii și să le storci prin centrifugare, la viteza cât mai mare de rotație;

  1. Scoate electrocasnicele din priză atunci când nu le folosești. Ceea ce foarte puțini oameni stiu este faptul că electrocasnicele consumă curent chiar și atunci când se află în modul stand-by. Calculatorul, televizorul, cuptorul cu microunde și, în general, toate aparatele pe care le uiți în priză, consumă între 40 și 70% din energia pe care ar consuma-o atunci când sunt pornite.

Sunt mici trucuri care nu te vor priva de confortul cu care ești obișnuit, însă te vor ajuta să te bucuri de cheltuieli mai mici. Pe lângă asta, cu cât consumi mai puțin, cu atât poluezi mai puțin, ceea ce este un mare bonus pentru mediul înconjurător.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă