Cum s-a schimbat percepția lumii asupra Rusiei după invazia în Ucraina, potrivit sondajului Gallup

Cum s-a schimbat percepția lumii asupra Rusiei după invazia în Ucraina, potrivit sondajului Gallup

Favorabilitatea față de conducerea Rusiei s-a prăbușit în întreaga lume după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, potrivit unui nou sondaj Gallup.

Invazia în Ucraina a afectat imaginea Rusiei în lume FOTO SHUTTERSTOCK

În premieră, majoritatea lumii dezaprobă conducerea Rusiei, a cărei cote de favorabilitate a scăzut în 2022 la 21% de la 33% în 2021.

„Contrar unor impresii, SUA și aliații săi nu sunt singurii cărora le pasă de invazia Rusiei în Ucraina, în 2022. Sondajele Gallup efectuate 137 de țări arată că imaginea Rusiei a avut de suferit în întreaga lume de când a început războiul din Ucraina. Pentru prima dată în istoria Gallup de sondare a popularității liderilor mondiali, majoritatea lumii dezaprobă conducerea Rusiei”, scrie Gallup.

Majoritățile din 81 de țări au exprimat o opinie defavorabilă față de conducerea Rusiei. Democrațiile cu venituri ridicate și aliniate la Vest au avut tendința a acorda cele mai negative cote: peste 90% din respondenții din SUA (93%), Canada (91%) și 10 țări europene - între care Polonia, unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei în Europa (95%), și Ucraina (96%).

În Lituania, membră NATO și fostă republică sovietică, unde dezaprobarea a crescut de la 44% - în 2021 la 91% în 2022. Ea este urmată de Taiwan (de la 26% la 72%) și România (de la 37% la 79%). În același timp, procentul celor care răspund „nu știu” a scăzut dramatic în toate cele trei populații.

Favorabilitatea față de conducerea ruse a avut o scădere abruptă la un aliat-cheie: Kazahstan. Marele stat din Asia Centrală, bogat în petrol, a fost în mod tradițional strâns aliniat regimului de la Kremlin. Cu toate acestea, președintele Kassym-Jomart Tokayev s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și a trimis ajutoare umanitare în Ucraina.

Favorabilitatea față de conducerea rusă a scăzut de la 55% în 2021 la 29% în 2022, în timp ce nivelul de dezaprobare a urcat de la 20% la 50%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...