Cum s-ar putea desfășura o lovitură de stat în Rusia. Spionii i-ar putea momi pe ruși cu bani, iahturi și ceasuri Rolex

Cum s-ar putea desfășura o lovitură de stat în Rusia. Spionii i-ar putea momi pe ruși cu bani, iahturi și ceasuri Rolex

Trei experți de top în domeniul securității au explicat cum s-ar putea desfășura o lovitură de stat în Rusia și cum ar putea Occidentul să le ofere rușilor sprijin, adăpost sau chiar mită în schimb.

Putin călătorește cu un tren sub o securitate strictă FOTO EPA-EFE

Marea Britanie ar putea să facă apel la MI6 pentru a sprijini o rebeliune împotriva lui Putin, a comentat pentru The Sun profesorul Anthony Glees, de la Universitatea din Buckingham.

Problema ar fi în sarcina MI6 să o dezvolte. Dacă premierul le-ar da semnalul, MI6 ar trebui să execute ordinul, în cel mai mare secret", a subliniat Glees pentru The Sun Online.

Glees a argumentat că în acest sens șeful MI6, Richard Moore, „ar fi ghidat de istorie”.

„Cred că el ar argumenta că istoria arată că cea mai bună cale de a-l răsturna pe Putin ar fi să sprijine o rebeliune de succes împotriva lui”, a spus el, explicând că aceasta ar avea două avantaje importante în raport cu o tentativă de asasinat.

„Putin ar putea fi capturat în viață și astfel predat Curții Penale Internaționale de la Haga, unde ar putea fi judecat pentru crimele de război. În al doilea rând, rolul Marii Britanii ar putea fi tăinuit, evitându-se orice fel de represalii. Ce ar avea de făcut ofițerii MI6 ar fi să încerce să identifice ofițerii ruși care ar dori să-l atace pe Putin și apoi să le ofere pe ascuns cel mai puternic sprijin politic posibil, precum și stimulente pentru a trece la acțiune. Acestea ar putea fi în bani, oferte de ajutor pentru Rusia, Rolex-uri de aur, locuri la Wimbledon sau locuri la Eton pentru fiii lor, cadourile obișnuite ale MI6”, a explicat el.

Glees a menționat Operațiunea Foxley - planul din 1944 pus la cale de o organizație secretă britanică din al Doilea Război Mondial pentru a-l asasina pe Hitler – otrăvindu-l în trenul său sau împușcându-l în timpul plimbării de dimineață- dar care nu s-a concretizat.

„În cele din urmă, după cum știm, RAF și trupele aliate au fost cele care au scăpat de Hitler, dezmembrând Germania, practic cărămidă cu cărămidă. După cum s-a constatat din Operațiunea Foxley, este foarte greu să te apropii suficient de mult de cineva ca Putin pentru a asigura o ucidere rapidă și curată, chiar dacă i-am cunoaște locația, ceea ce va fi întotdeauna foarte complex. Mituiți-i cu un viitor însorit în care le vom cumpăra din nou gazul și petrolul; oferiți-le Rolex-uri de aur și iahturi de lux, orice, dar mai întâi trebuie să-l ucidă pe Putin”.

O gamă uriașă de mijloace

Expertul în securitate Igor Shchebetun este de acord că Occidentul ar trebui să intervină pentru a-i ajuta pe complotiștii ruși să-l elimine pe Putin.

„Atâta vreme cât Putin este în viață, Rusia va purta stigmatul înfrângerii și al unui șef de stat criminal internațional. Nu există nicio posibilitate ca Putin să fie lăsat în viață pentru mult timp - scenariul ideal este îndepărtarea de la putere și moartea într-o perioadă scurtă de timp.

Dacă Occidentul vrea să prevină haosul în ceea ce privește armele nucleare, accesul la resurse fără șantaj și să păstreze statu-quo-ul, atunci ar trebui să controleze direct situația din Rusia”, a spus expertul.

Shchebetun a subliniat că „gama de unelte” de care dispune Occidentul pentru a ajuta la înlăturarea lui Putin este „uriașă”: „acest tip de operațiune se desfășoară indirect, cu mâinile altora. Tehnologiile specifice diplomației negre și gama de unelte pentru răsturnarea guvernelor de către mâini străine sunt uriașe și nu sunt disponibile doar serviciilor speciale. Răsturnarea regimurilor Gaddafi și Ianukovici și încercarea de a-l da jos pe Assad în Siria au folosit aceleași metodologii și manuale. Toate acestea au fost excelent planificate”.

Printre cei patru care fac jocurile la Kremlin și care ar putea profita de o oportunitate pentru a-l da jos pe Putin se numără premierul Mihail Mișuștin, Nikolai Patrușev și șefii spionajului rus, Alexandr Bortnikov și Serghei Narîșkin.

Lovitura se poate produce „fără avertisment”

Fostul ofițer al armatei britanice, colonelul Richard Kemp, a avertizat că orice mișcare împotriva liderului rus ar putea veni „foarte repede și fără avertisment”.

Multe elite sunt profund nemulțumite de războiul lui Putin, care a fost foarte dăunător pentru ele, fără beneficii tangibile. Aș spune că șansele unei anumite mișcări împotriva lui Putin tocmai au crescut. Având în vedere amploarea supravegherii Kremlinului asupra indivizilor aflați într-o poziție de putere, ar fi foarte dificil să se clădească o alianță care l-ar putea răsturna. Dar în Rusia, neprevăzutul a existat și înainte, iar atunci când se întâmplă, de regulă vine foarte repede și fără avertisment.

La fel, o tentativă de asasinat ar fi greu de realizat. Putin are în jurul său cea mai strictă securitate posibilă. Dar nici o securitate nu este perfectă și ar fi posibil ca cineva sau câteva persoane să ajungă la el. Aceștia ar trebui să fie foarte inteligenți și ar trebui, de asemenea, să fie pregătiți să moară și poate să se confrunte cu tortura, indiferent dacă asasinatul reușește sau nu. Miza nu ar putea fi mai mare”, a explicat el.

Deși Rusia este „cea mai dificilă țintă” din lume pentru agențiile de informații occidentale, colonelul Kemp a subliniază că totuși MI6 sau CIA ar putea fi capabile să depisteze un complot în Rusia și să ofere o anumită formă de sprijin.

Desigur, acest lucru ar fi foarte riscant, deoarece ar putea fi extrem de dăunător dacă implicarea lor, chiar și marginală, ar deveni cunoscută. Dar serviciile noastre de informații au realizat lucruri și mai puțin probabile în trecut și nu aș exclude această posibilitate. Cred că Marea Britanie și SUA ar dori să vadă sfârșitul puterii lui Putin, având în vedere daunele enorme pe care le-a provocat... nu doar Ucrainei, ci și ordinii internaționale și economiilor noastre. Dar ei mai știu, totodată, că, dacă este doborât, ar putea foarte bine să fie înlocuit cu cineva și mai rău decât el”.

În cazul în care totuși s-ar întâmpla, colonelul Kemp a avertizat că ar putea surveni „un haos total”- și s-ar putea ajunge chiar la o rupere a Rusiei în state separatiste controlate de șoimi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...