Cum să reîncălzești friptura, ca să nu se usuce. Sfatul unor experți în bucătărie

Cum să reîncălzești friptura, ca să nu se usuce. Sfatul unor experți în bucătărie

Ni se întâmplă uneori ca după ce am terminat de luat masa, să ne trezim că au rămas bucăți bune de friptură. Evident că nu vor fi aruncate, însă oricine a reîncălzit vreodată o bucată de carne știe cât de tare se usucă. Un expert ne sugerează câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.

Friptură de porc FOTO Shutterstock

O porție bună de friptură, fie că e gătită la un restaurant de lux, fie că e acasă în bucătăria proprie, e întotdeauna o ocazie specială pentru papilele gustative, pentru oricine nu este vegan. Dar pentru că friptura este la fel de sățioasă pe cât e de gustoasă, se întâmplă deseori ca pofta să fie mai mare decât capacitatea noastră stomacală. Dar în loc să risipim o porție bună de friptură care nu a mai putut fi mâncată proaspătă, aceasta poate fi păstrată la frigider până la următoarea masă. Iar ca să nu se usuce, așa cum se întâmplă de obicei atunci când o reîncălzim, iată câteva sfaturi de la un expert.

Cum să reîncălzești friptura fără să se usuce

Experții ne recomandă cinci metode de a reîncălzi o friptură, evitând ca bucata de carne să se usuce și să devină ca și de cauciuc. Iar când acest lucru nu este posibil, tot mai este o metodă, scrie Eat this .

1. Reîncălziți friptura în cuptor

Coaceți friptura la o temperatură scăzută pentru a o reîncălzi”, explică Deborah Rainford, absolventă a Cordon Bleu, cu peste un deceniu de experiență culinară în bucătăriile cu stele Michelin și creatoare de rețete.

Încălziți cuptorul la 120°C - temperatura mai scăzută și mai blândă va ajuta la reîncălzirea fripturii din interior spre exterior, menținând în același timp sucurile”, spune Rainford, detaliind metoda sa. „Așezați friptura pe un grătar de sârmă, după ce l-ați învelit într-o foaie de copt. Acoperiți-o apoi cu folie de aluminiu și coaceți-o timp de aproximativ 20 de minute”.

2. Prăjiți friptura la tigaie

Încălziți puțin ulei într-o tigaie la foc mediu-mare”, spune Rainford, descriind cum să reîncălziți cel mai bine friptura cu ajutorul aragazului. „Odată ce uleiul este încins, puneți friptura în tigaie și gătiți-o câteva minute pe fiecare parte , până când este bine încălzită. Puteți adăuga, de asemenea, puțină supă de vită, vin sau unt în tigaie pentru a ajuta la menținerea fripturii umede”, spune ea.

3. Încălziți friptura la grătar

Pentru a păstra aroma afumată și savuroasă, puteți pune friptura rămasă înapoi pe grătar pentru a o reîncălzi.

Reîncălziți friptura pe grătar la foc mediu, ungând-o cu puțin ulei pentru a o menține umedă”, recomandă Rainford.

4. Utilizați cuptorul cu microunde

Așezați friptura pe o farfurie rezistentă la microunde și să o acoperiți cu un prosop de hârtie umed. Dați-o la cuptorul cu microunde la foc mediu, la intervale de 30 de secunde, până când este bine încălzită”,spune Rainford.

Ea mai spune că, deși nu este metoda cea mai ideală , este cea mai rapidă și mai la îndemâna tuturor.

Îmi place să-mi folosesc cuptorul cu microunde pentru reîncălzire. Dar mulți nu-și dau seama că majoritatea cuptoarelor cu microunde au o setare de putere. Dacă ar fi să puneți o friptură gătită în cuptorul cu microunde și să îl porniți timp de unul sau două minute, acesta se va încălzi automat la o putere de 100% - ceea ce este mult prea puternic. De fapt, veți sfârși prin a încălzi prea repede friptura, ceea ce va face ca bucata de carne să fie uscată și strânsă”, adaugă Chef Pete Geoghegan, directorul culinar al diviziei nord-americane de proteine de la Cargill.

Soluția? Luați aceeași friptură și reduceți puterea la 30% și reîncălziți-o timp de cinci-șase minute. Cu acest proces, o veți încălzi treptat și nu o veți usca. Va rămâne foarte asemănătoare cu modul în care friptura a fost gătită inițial”, sugerează Chef Geoghegan.

5. Încorporați carnea într-un fel de mâncare cu totul nou

După umila mea părere, cel mai bun mod de a reîncălzi o friptură este să renunți la ideea că este încă o friptură suculentă”, spune Nate Weir, vicepreședinte culinar la Modern Market Eatery și absolvent al Școlii culinare din Rockies. „A fost bună cât a durat - știu, dar acea magie nu se mai întoarce. O friptură bună va fi întotdeauna cea mai bună atunci când este gătită corespunzător, bine odihnită și savurată imediat”, spune el.

În schimb, de ce să nu o prăjiți într-o tigaie cu niște ceapă și sos picant pentru taco; să o împăturiți în niște cereale integrale sănătoase cu varză și brânză pentru a face ardei umpluți; sau să o fierbeți la foc mic cu bulion, roșii și linte pentru a face o supă ușoară și satisfăcătoare?”, sugerează Weir. „Resturile de friptură sunt una dintre modalitățile mele preferate de a transforma orice alte resturi care se află în frigider în ceva special!”, spune el.

Încă u sfat:

Indiferent de metoda pe care o folosiți, este important să lăsați friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o tăia, pentru a permite sucurilor să se redistribuie. Verificarea temperaturii interne cu un termometru pentru carne poate asigura, de asemenea, că friptura nu se fierbe prea mult și nu se usucă”, sfătuiește Rainford.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”