Cum se acomodează piloții români cu avioanele F-16 Fighting Falcon

Cum se acomodează piloții români cu avioanele F-16 Fighting Falcon

Primii șapte piloți români care își fac, la Baza Borcea, trecerea pe F-16 Fighting Falcon sunt deja la zbor pe aeronava de generația a 4-a sub supervizarea instructorilor Lockheed Martin. Experții susțin că ritmul de pregătire este unul bun, mai ales că primul astfel de zbor a avut loc pe 15 ianuarie.

Captură Pro Patria

Piloții spun că între MIG 21 și F-16 sunt diferențe evidente de putere și performanțe. În curând, aici vor fi antrenați și ucraineni.

Unul dintre piloți, care zboară cu indicativul „Red“, a explicat pentru „Pro Patria“ care este senzația când zboară cu avionul de fabricație americană. „Trecerea nu mi s-a părut chiar așa de dificilă din punct de vedere al avionicii. Este adevărat că (F-16 Fighting Falcon - n.red.) este o aeronavă mult mai capabilă, mult mai performantă, are mai multe sisteme (în comparație cu MiG 21 LanceR - n.red.). Diferența cea mai mare și pe care am sesizat-o toți este aceea de putere și pură performanță“, a precizat „Red“.

Conform experților în aviația militară, forțele Aliate folosesc o rată de încadrare de 1,5-2,5 piloți/avion și având în vedere că Forțele Aeriene Române (RoAF) cumpără 32 de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia (trei au sosit deja la finele anului trecut), un scurt calcul ne arată că avem nevoie de 80 de noi piloți pentru astfel de aeronave.

De precizat că un pilot experimentat (clasa l, eventual instructor în orice condiții meteo, ziua și noaptea) și cu antrenamentul la zi ar fi bun de luptă, în regim de urgență, în probabil 100 de ore, susținut adecvat și de 200-300 de ore pe simulator.

Un pilot începător (neclasificat) și fără antrenament ar avea nevoie de un minimum de 300-500 de ore, iar o parte din acestea pot fi făcute pe un avion subsonic de școală și antrenament cu o avionică similară F-16. În paralel cu orele de zbor, ambele categorii de piloți trebuie să treacă prin cel puțin câteva luni de pregătire teoretică, mai susțin sursele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat