Cum se apără Elon Musk după ce a fost acuzat că a oprit un atac ucrainean asupra unei baze navale rusești

Cum se apără Elon Musk după ce a fost acuzat că a oprit un atac ucrainean asupra unei baze navale rusești

Un consilier prezidențial ucrainean afirmă că moartea civililor este ”prețul unui cocktail de ignoranță și ego mare”.

Elon Musk FOTO EPA-EFE

Un oficial ucrainean de rang înalt l-a acuzat pe Elon Musk de "comiterea unor acte malefice", după ce au apărut detalii despre modul în care magnatul afacerilor a ordonat anul trecut ca rețeaua sa de comunicații prin satelit Starlink să fie oprită în apropierea coastei Crimeii pentru a împiedica un atac cu drone ucrainene asupra navelor de război rusești., scrie theguardian.com.

Într-o declarație pe X, pe care Musk o deține, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris că intervenția lui Musk a dus la moartea civililor, numindu-i "prețul unui cocktail de ignoranță și ego mare".

"Prin faptul că nu a permis dronelor ucrainene să distrugă o parte a flotei rusești prin interferența Starlink, @elonmusk a permis acestei flote să lanseze rachete Kalibr asupra orașelor ucrainene. Ca urmare, civili, și copii sunt uciși", a scris Podolyak.

"De ce unii oameni vor cu disperare să apere criminalii de război și dorința lor de a comite crime? Și își dau ei seama acum că comit răul și încurajează răul?".

Musk și-a apărat decizia, spunând că nu a vrut ca firma sa SpaceX să fie "complice în mod explicit la un act major de război și de escaladare a conflictului".

CNN a citat joi un fragment din biografia lui Elon Musk , scrisă de Walter Isaacson, care descrie cum drone submarine înarmate se apropiau de o flotă rusă în apropierea coastei Crimeei, când "au pierdut conectivitatea și au eșuat pe țărm fără să fie inofensive".

Biografia, care va fi publicată marți, susține că Musk le-a ordonat inginerilor Starlink să oprească serviciul în zona atacului, din cauza îngrijorării sale că Vladimir Putin ar răspunde cu arme nucleare la un atac ucrainean asupra Crimeei ocupate de Rusia.

De asemenea, vineri, vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov a declarat pentru Financial Times că Musk i-a împărtășit lui Isaacson schimburi confidențiale despre accesul militar la Starlink fără permisiunea lui Fedorov.

"Nu este foarte frumos", a declarat Fedorov pentru Financial Times.

"Nu am arătat sau vorbit niciodată despre corespondența noastră în mod public".

Musk, care este, de asemenea, CEO al companiei de automobile electrice Tesla și al producătorului de rachete și nave spațiale SpaceX, a fost inițial de acord să furnizeze hardware Starlink Ucrainei după ce invazia la scară largă a Rusiei a întrerupt comunicațiile ucrainene. Însă, se pare că s-a răzgândit după ce Kievul a reușit să respingă asaltul inițial al Rusiei și a început să contraatace.

Musk a fost implicat anterior într-o dispută pe rețelele de socializare cu oficiali ucraineni, inclusiv cu președintele Volodimir Zelenski, în legătură cu ideile sale pentru a pune capăt invaziei Rusiei.

În luna octombrie a anului trecut, Musk a propus un acord de pace care implică organizarea din nou, sub supravegherea ONU, a referendumurilor de anexare în regiunile ucrainene ocupate de Moscova, recunoașterea suveranității rusești asupra peninsulei Crimeea și acordarea unui statut de neutralitate Ucrainei.

Analiza preliminară sugerează că amploarea și influența conturilor susținute de Kremlin a crescut și mai mult în prima jumătate a anului 2023, determinată în special de desființarea standardelor de siguranță ale Twitter. De asemenea, UE a acuzat X-ul lui Musk că a permis propagandei rusești despre Ucraina să se răspândească pe site-ul său.

Un studiu publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană, organul de conducere al Uniunii Europene, a constatat că "raza de acțiune și influența conturilor susținute de Kremlin a crescut și mai mult în prima jumătate a anului 2023".

Studiul a precizat că amploarea crescută a propagandei rusești online a fost în mare parte determinată de Twitter, unde angajamentul a crescut cu 36% după ce CEO-ul Elon Musk a decis să ridice măsurile de atenuare a conturilor susținute de Kremlin".

Musk a încercat vineri să respingă studiul UE, scriind pe platforma sa de socializare: "Unde este toată această propagandă pro-rusă? Noi nu o vedem".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat