Cum se curăță o saltea?

Cum se curăță o saltea?

Fiecare persoană petrece zilnic în pat șapte-opt ore pe noapte de-a lungul unei perioade de timp de până la 7-10 ani, ceea ce impune curățarea periodică a saltelei. Praful, celulele moarte ale pielii, transpirația și sebumul din piele pot afecta suprafața saltelei și cauza pete galbene. De asemenea, salteaua este un depozit de acarieni, nesănătos și chiar periculos pentru o persoană care suferă de alergii. Iată câteva dintre aspectele care impun o curățare în profunzime a unei saltele folosite în mod curent pentru dormit. Această procedură poate fi realizată la domiciliu, nu necesită personal specializat, ci doar respectarea unor pași simpli pentru o curățare eficientă, înlăturarea impurităților din textură, eliminarea mirosurilor și îndepărtarea petelor. 

Îndepărtarea prafului din saltea

Cel mai simplu mod de a îndepărta praful este folosirea periei pentru tapițerie a aspiratorului. Acest tip de curățare trebuie să se producă o dată la fiecare două luni sau chiar mai des dacă cineva din familie suferă de alergii. Aspiratorul trebuie să treacă peste partea superioară și pe părțile laterale ale saltelei, precum și pe dosul acesteia. Se apasă ferm pe unealtă și se lovește cu ea suprafața saltelei pentru a scoate la iveală praful din straturi și pentru a-l putea aspira. De asemenea, poate fi util capătul aspiratorului destinat spațiilor înguste, pentru a putea permite aspirarea printre cusăturile suprafeței matlasate. Există aspiratoare mai noi care produc vibrații care facilitează eliminarea prafului din saltele și tapițerii. 

Abur fierbinte pentru dezinfectarea țesăturii de la suprafață

Un aparat cu aburi pentru îmbrăcăminte poate fi de ajutor. Acesta va fi trecut peste material cu duza cât mai aproape de suprafață, fără a picura apă pe saltea. Aburul care pătrunde va ucide acarienii care se înmulțesc la suprafață. În absența unui astfel de aparat, se poate folosi fierul de călcat cu aburi, având grijă să nu se atingă suprafața saltelei și să se provoace arsuri materialului. Procedura va fi urmată de o nouă aspirare pentru a îndepărta acarienii rămași.

Curățarea petelor 

Petele de pe saltea pot apărea fie din cauza folosirii îndelungate, fie din motive legate de conviețuirea cu animale de companie, de incidentele utilizării de către copii sau de obiceiul de a lua gustări în pat, mâncare sau băuturi care se pot vărsa și păta salteaua. Petele de pe saltea se curăță cu soluții speciale pentru tapițerii, prevăzute de obicei cu pulverizator. Se împrăștie substanța pe locul petei și se tamponează sau se freacă materialul dintre exterior spre interior pentru a împiedica răspândirea murdăriei. Se evită umezirea excesivă a saltelei. După dispariția petei, zona se spală cu o cârpă umedă pentru îndepărtarea soluției de curățare, apoi cu o cârpă uscată sau un prosop de hârtie absorbant se colectează excesul de apă. Salteaua va fi lăsată la uscat înainte de a o folosi sau a o acoperi cu o husă sau cearșaf de pat.

Recomandări pentru protecția saltelei

Cel mai bun mod de a menține salteaua albă și fără pete este folosirea unei huse detașabile care se poate spăla în mod regulat. Pentru cei care suferă de alergii, îmbrăcarea saltelei într-o husă protectoare este una dintre cele mai importante modalități de a împiedica acumularea prafului, polenului, acarienilor și a altor iritanți. Și acestea trebuie spălate în mod regulat.

Un alt mod de a proteja salteaua de uzură este întoarcerea ei de pe o parte pe alta la câteva luni. Unii spun că operațiunea întoarcerii saltelei ar trebui făcută la fiecare trei luni, alții susțin că trebuie realizată la fiecare nouă luni. Pentru a evita extremele, se  poate alege calea de mijloc, iar întoarcerea să fie făcută la fiecare șase luni. Dacă salteaua este nouă, se recomandă răsturnarea ei mai des în primul an, deoarece aceasta este perioada în care se așază cel mai bine în funcție de forma corpului și modul în care este utilizată, pentru a oferi un confort personalizat.

Atunci când persoana sau persoanele care folosesc salteaua pleacă în concediu, se recomandă ridicarea acesteia în poziție verticală, pe o muchie, astfel încât să se poată aerisi și să se evite astfel dezvoltarea unor mirosuri neplăcute.

De asemenea, se poate prelungi folosința unei saltele evitând manevrele mecanice necorespunzătoare precum îndoirea sau săritul în pat, prin care structura sa internă se poate deteriora.

Nu în ultimul rând, pentru a beneficia de calitățile saltelei o perioadă cât mai îndelungată, utilizatorii trebuie să țină cont de recomandările producătorului referitoare la întreținerea articolului pe care l-au achiziționat și de specificațiile de pe etichetă. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”