Cum se falsifică mierea: ce spunea profesorul Mencinicopschi. Cum deosebim mierea falsificată de cea naturală

Cum se falsifică mierea: ce spunea profesorul Mencinicopschi. Cum deosebim mierea falsificată de cea naturală

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente provenite direct din natură, iar beneficiile pentru sănătate sunt imense. Lucrurile se schimbă radical atunci când produsul este falsificat.

Mierea naturală, unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume FOTO Shutterstock

Cu toții ne dorim să mâncăm sănătos, iar mierea are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită compoziției sale nutritive Este o sursă naturală de carbohidrați, care pot furniza energie rapidă organismului, are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, conține antioxidanți (compușii flavonoidici), care împiedică formarea radicalilor liberi din organism (aceștia conduc la apariția unor boli precum diabet, cancer, Parkinson, Alzheimer).

Totodată, consumul regulat de miere poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. Unele tipuri de miere, cum ar fi mierea de Manuka , au fost asociate cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii puternice. Mierea are efecte calmante și antiinflamatorii, ajută la la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi arsurile la stomac, balonarea și constipația.

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, poate fi folosită ca „pansament“ natural pentru răni și arsuri minore, contribuind la vindecarea și reducerea riscului de infectare.

Beneficiile mierii pot varia în funcție de tipul și calitatea acesteia, precum și de modul în care este consumată. Condiția esențială este ca aceasta să fie naturală, dar în piață există multe sortimente falsificate sau cu diverse adaosuri, care scad mult proprietățile acestui aliment.

Cum se falsifică mierea

Prof. Univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a explicat care sunt metodele folosite pentru falsificarea mierii în volumul său, „Noua ordine alimentară: şi noi ce mai mâncăm“.

Mierea poate fi uşor falsificată prin metode directe sau indirecte. Aceste falsificări pot consta în:

  • adaos de substanţe îndulcitoare naturale: zahăr, zahăr invert, sirop de glucoză, siropuri de porumb (care pot fi obţinute şi din porumb modificat genetic), melasă;
  • adaos de substanţe îndulcitoare de sinteză: zaharina (E-954), aspartam (E-951), ciclamaţi (E-952), sucraloza (E-955);
  • adaos de substanţe îngroşătoare: amidon, gelatină, clei de oase, pectine, albuş de ou, gume (caruba E-41 O, guma arabică E-414);
  • adaos de coloranţi: caramel (E-150), derivaţi anilinici;
  • adaos de conservanţi: acid salicilic şi sărurile lui, acid benzoic şi benzoaţii (E-21 O până la E-219);
  • adaos de neutralizanţi: carbonaţi de sodiu (E-500), sodă caustică (E-524);
  • adaos de polen pentru corectarea spectrului polinic: polen recoltat de albine sau recoltat manual;
  • adaos de corectare a spectrului enzimatic: culturi de drojdii, extract de malţ“.

Să deosebim un produs natural de unul falsificat poate fi dificilă în unele cazuri, deoarece falsificatorii folosesc tehnici tot mai avansate pentru a imita mierea autentică. Totuși, există câteva indicii care pot ajuta la identificarea mierii falsificate. Iată câteva aspecte de care ar trebui să țineți cont.

Cum deosebim mierea falsificată de cea naturală

Etichetarea și ambalajul: Verificați eticheta produsului și asigurați-vă că sunt prezente informații complete, precum denumirea produsului, adresa producătorului, termenul de valabilitate și posibile certificări sau sigle specifice (de exemplu, certificarea ecologică). Dacă eticheta pare confuză, conține erori de ortografie sau gramatică sau pare puțin profesionistă, poate fi un indiciu de falsificare.

Consistența și aspectul: Mierea autentică are o consistență vâscoasă și uniformă, iar culoarea variază în funcție de tipul de flori de la care a fost colectată. Dacă mierea pare foarte lichidă, apoasă sau conține cristale mari de zahăr, ar putea fi un indiciu că este falsificată.

Aromă și gust: Mierea autentică are un gust și o aromă distincte, în funcție de tipul de flori de la care a fost produsă. Falsificatorii adesea adaugă îndulcitori sau arome artificiale pentru a imita gustul mierii autentice, dar acesta poate părea prea dulce sau poate avea un gust anormal. Dacă mierea are un gust ciudat sau nu corespunde aromei specifice tipului de flori menționate pe etichetă, ar putea fi un semn de falsificare.

Teste de cristalizare: Un alt test care poate fi efectuat este testul de cristalizare. Mierea autentică, în general, cristalizează treptat în timp, formând cristale fine sau granule. Dacă mierea rămâne lichidă sau cristalizează într-un mod neuniform sau rapid, este posibil să fie falsificată.

Verificarea sursei: Încercați să cumpărați miere de la producători de încredere și de la comercianți autorizați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?