Cum se infiltrează rușii în Finlanda. O insulă misterioasă, în centrul unei controverse

Cum se infiltrează rușii în Finlanda. O insulă misterioasă, în centrul unei controverse

Relaţiile Uniunii Europene cu Rusia au fost grav afectate de anexarea Crimeei de către Rusia şi de acţiunile acesteia prin care a destabilizat estul Ucrainei. Această încordare se simte cel mai acut în statele Uniunii Europene care au graniţă cu Rusia. Locuitorii de aici se tem că şi ei s-ar putea confrunta cu acţiuni de extindere ale Rusiei. În Finlanda, această temere stă la baza unor eforturi de a restrânge vânzarea de proprietăţi către cetăţeni ruşi, care deţin deja 5.000 de case de vacanţă în Finlanda, relatează  Digi24.ro .  

Matti Nieminen, operator de taxi acvatic, poate naviga şi-n somn în jurul coastei stâncoase din sudul Finlandei. Împreună cu Olga Hannonen, sociolog, născută în Rusia, se îndreaptă spre o insulă misterioasă care a fost, recent, sursa unor controverse în Finlanda.

În sfârşit, ajung la insula Säckilot, aflată, până recent, în proprietatea unui rus bogat. Acum e de vânzare. Camerele de supraveghere au fost scoase din funcţiune.

În toamna trecută, poliţia finlandeză a efectuat o incursiune-fulger pe insulă. Experţii în securitate au devenit bănuitori în privinţa acestei proprietăţi luxoase, care cuprindea şi un număr de insule mai mici în jur, un număr mare de pontoane şi un heliport. Oare toate acestea erau menite să devină o bază rusească de spionaj? La urma urmei, e o poziţie strategică de-a lungul rutei spre Vest, prin Marea Baltică.

Căpitanul Nieminen a fost şi el surprins. „Are o capacitate mare. Pentru 100 de oameni, cred. Însă e situată în mijlocul arhipelagului, fără nicio legătură în jur. Aşa că e foarte ciudat”, spune Matti Nieminen.

Restricții pentru ruși în Finlanda

Hannonen a făcut cercetări în domeniul deţinătorilor ruşi de case de vacanţă în Finlanda. Chiar dacă proprietarul acestei insule neagă orice legătură cu statul rus, lipsa de încredere între finlandezi şi aceşti deţinători de proprietăţi a atins un nou punct de maxim.

„Recent, discuţiile s-au axat pe probleme de securitate, mai ales după evenimentele din Crimeea. Între Finlanda şi Rusia există un trecut istoric agitat, care afectează situaţia foarte mult, deoarece, după Al Doilea Război Mondial, Rusia a anexat părţi din Finlanda”, explică Olga Hannonen, sociolog la Universitatea Finlandei de Est.

La 400 de kilometri spre est se află graniţa finlandezo-rusă, la Imatra. Majoritatea ruşilor care trec graniţa se duc doar la cumpărături la supermarketul finlandez. Alţii vor să cumpere una dintre aceste case de vacanţă, pe ţărmul unuia dintre multele lacuri.

Suna Kymäläinen, membră a parlamentului finlandez din partea social-democraţilor, a crescut în această regiune de graniţă şi felul în care evoluează situaţia i se pare îngrijorător. Ani de zile, a lansat avertismente cu privire la achiziţiile imobiliare nereglementate făcute de cetăţeni ruşi. În urma unei controverse din jurul insulei Airiston, guvernul finlandez a introdus restricţii.

„Autorităţile au hotărât că cumpărătorii din afara Uniunii Europene au nevoie de un permis special pentru a face o achiziţie imobiliară care are tangenţă cu securitatea naţională, cum ar fi în apropiere de facilităţi militare sau antene de transmisie. În general, în viitor, acest lucru va fi interzis. Ar trebui să subliniem că acest lucru ţine şi de tratamentul reciproc, deoarece finlandezii nu au voie să cumpere proprietăţi imobiliare la lacul Ladoga sau în alte locuri din Rusia”, explică Suna Kymäläinen, de la Partidul Social Democrat din Finlanda, membră a Parlamentului.

De ce vor rușii să-și cumpere case în Finlanda

Finlanda nu vrea să irite Rusia, ţara vecină. Când preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Helsinki, în august, dezbaterea din jurul proprietăţilor ruse şi a deţinătorilor ruşi de proprietăţi imobiliare nu a făcut parte din discuţii.

Sociologul Olga Hannonen a studiat cum se simt ruşii în Finlanda. Ea a observat că, deşi sunt din ce în ce mai respinşi de vecinii lor finlandezi, mulţi ruşi încă apreciază foarte mult Finlanda.

„Cei care deţin proprietăţi în Finlanda nu se tem că acestea le vor fi confiscate. Deoarece... Aici e din nou la mijloc foarte buna imagine a Finlandei. Ei cred că orice caz va fi abordat respectându-li-se toate drepturile”, spune Olga Hannonen, sociolog.

Mulţi finlandezi au însă o mare neîncredere faţă de guvernul rus, ceea ce face ca ruşilor să le fie din ce în ce mai greu să cumpere proprietăţi exclusiviste pe întinderile neatinse ale Finlandei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale