Cum se luptă din nou oligarhii ucraineni pentru putere şi influenţă

Cum se luptă din nou oligarhii ucraineni pentru putere şi influenţă

Dacă în timpul preşedinţiei lui Viktor Ianukovici, acesta şi acoliţii săi dominau în mare măsura scena politică şi finanţele Kievului, în prezent se poate observa o intesificare a concurenţei între oligarhii ucraineni, scrie „Foreign Policy”.

Uneori nu trebuie să priveşti prea departe pentru a sesiza acest lucru. Doar dacă deschizi televizorul poţi vedea că lupta dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina se intensifică pe zi ce trece.

De curând, Dmitri Firtaş, un magnat în domeniul energiei şi telecomunicaţiei, arestat recent la Viena, dar eliberat după ce a plătit o cauţiune de 125 de milioane de euro, a fost subiectul unui reportaj difuzat pe postul ucrainean 1+1. Deşi problemele sale juridice sunt cunoscute pentru cetăţenii de rând ai Ucrainei, reportajul încerca să-l caracterizeze pe Dmitri Firtaş ca fiind mai degrabă o marionetă a Moscovei, asta în condiţiile în care postul de televiziune 1+1 este deţinut de un competitor al său, un alt oligarh pe nume Igor Kolomoiski.

Publicaţia „Foreign Policy” scrie că cei mai mulţi magnaţi ucraineni şi-au acumulat averea datorită legăturilor pe care le au cu politicienii extrem de influenţi. Oligarhii şi-au folosit apoi banii pentru a-şi securiza influenţa politică acumulată, oferind bani sau alte beneficii celor din fruntea instituţiilor sau din Parlament.

Astfel, ei au acces mult mai uşor la contracte cu statul, fără a avea nicio concurenţă incomodă. Alţii aleg să îşi vândă serviciile statului la preţuri umflate. În 2004 de exemplu, oligarhul Rinat Akhmetov şi partenerul său de afaceri, Victor Pinchuk, au cumparat o fabrică de oţel aflată în proprietatea statului, fără niciun fel de licitaţie. Aceştia au plătit 800 de milioane de dolari pe ea, însă la scurt timp autorităţile au decis că tranzacţia a fost una ilegală. Un an mai târziu, guvernul a reuşit să o revândă unei companii indiene cu un preţ de şase ori mai mare.

Fără îndoială, demiterea lui Viktor Ianukovici a însemnat şi „prăbuşirea” regimului condus de acesta, în special a grupului oligarhic „Familia”, care deţinea în trecut monopolul puterii în Ucraina.

Rinat Akhmetov FOTO Kiev Post

Unul dintre magnaţii care şi-au pierdut într-o oarecare măsură influenţa este şi Rinat Akhmetov, considerat în trecut unul dintre aliaţii lui Ianukovici. Cea mai mare parte a averii deţinute de acesta are legătură cu fabricile din oraşul industrial Doneţk, ajuns în prezent un fief al separatiştilor proruşi. Prins între interesele sale directe şi războiul de gherilă al rebelilor, Rinat Akhmetov încearcă să fie de ambele părţi ale baricadei. Chiar dacă la un moment dat a acuzat separatiştii prorusi de „genocid”, oligarhul nu s-a ferit să îi ceară actualului preşedinte ucrainean să înceteze operaţiunile militare din estul Ucrainei.

De asemenea, şi Petro Poroşenko, actualul şef de stat al Ucrainei, este un exponent al sistemului oligarhic din această ţară, în pofida imaginii sale de om de afaceri care şi-a construit întreaga avere doar prin munca sa, mai notează sursa citată.

În ultimii ani, Petro Poroşenko, a cărui avere este estimată la 1,3 miliarde de dolari, şi-a construit drumul către cea mai înaltă funcţie în stat, donând bani parlamentarilor ucraineni şi promovându-şi propria agendă la postul de televiziune pe care îl deţine.

Legăturile actualului preşedinte ucrainean cuprind inclusiv oameni care erau acoliţi ai lui Viktor Ianukovici, scrie „Foreign Policy”. De exemplu, imediat după eliberarea lui Dmitri Firtaş, Poroşenko l-a vizitat pe acesta în Austria pentru a discuta despre televiziunea sa, Inter, ai cărei acţionari sunt chiar Dmitri Firtash (61%) şi un alt oligarh ucrainean pe nume Sergei Lyovochkin, de asemenea, un alt fost apropiat al lui Ianukovici.

Dmitri Firtaş beneficiază des de caracterizări favorabile la televiziunea înfiinţată de Poroşenko. Are nevoie de acest lucru în bătălia sa cu magnatul Igor Kolomoiski.

Igor Kolomoiski FOTO Reuters

Acesta din urmă este al patrulea cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, deţine triplă cetăţenie (ucraineană, israeliană şi cipriotă), are numeroase deplasări şi întâlniri cu alţi oameni de afaceri din lume, însă chiar şi aşa el a reuşit să se transforme într-unul dintre cei mai populari politicieni din actualul guvern ucrainean. Averea sa o depăşeşte pe cea a lui Poroşenko, fiind estimată la circa 1,6 miliarde de dolari. Recent, el a intrat în atenţia presei internaţionale atunci când a anunţat că va oferi o recompensă de 10.000 de dolari pentru fiecare separatist prorus capturat.

Aşadar, la mai bine de opt luni de la protestele sângeroase din Piaţa Independenţei, peisajul politic ucrainean este dominat în mare măsură de oligarhi, cei pe care protestarii din Euromaidan doreau să îi alunge de la putere. Rămâne de văzut care va fi jocul de culise al celor mai bogaţi oameni din Ucraina pentru alegerile parlamentare programate pentru octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990