Cum se manifestă facturofobia, frica de facturi. Cuvintele care provoacă atacuri de panică

Cum se manifestă facturofobia, frica de facturi. Cuvintele care provoacă atacuri de panică

Explozia de prețuri la utilități a generat o stare de frică colectivă legată de facturi. Nimeni nu mai vrea să le vadă, de frică că nu vor avea suficienți bani ca să le plătească. Ce spun psihologii despre asta.

Frica de facturi provoacă grave dezechilibre în organism FOTO arhivă Adevărul

Fiecare din noi se confruntă în prezent cu mai mult frici, care îl afectează mental, emoțional și fizic. Vorbim de frica de viruși, frica de război, frica de inflație și, mai nou, frica de facturi. Facturofobia este frica de-a nu îți putea plăti facturile, pentru că, pe fondul creșterii de prețuri, valoarea acestora va depăși veniturile.

„Prin repetiție, acest gen de frică se transpune în șabloane și automatisme inconștiente, creând impresia că asta este, de fapt, normalitatea și ne transformă viața într-un coșmar. Frica de facturi generează o serie întreagă de stări negative, frustări, certuri interioare, nemulțumiri, limitări și condiționări atât în ceea ce privește persoana în cauză, cât și familia sa”, explică psihologul Stelian Chivu.

În primul rând, frica de facturi este o generatoare de stres și provoacă la un moment dat chiar blocarea mentală a celor în cauză. Este suficient de multe ori doar să audă de facturi ca să paralizeze mental, iar de aici până la un atac de panică nu mai este decât un pas.

Un plic în cutia poștală declanșează criza

De asemenea, corpul fizic are tendința să rămână încordat perioade lungi de timp, iar persoanele care suferă de facturofobie ajung să verifice de mai multe ori pe zi contoarul de la gaze și electricitate, de frică că nu vor putea plăti.

„Apar inevitabil întrebările. Se întreabă de ce consumă atât de mult și, mai ales, cum vor plăti facturile. Toate aceste stări se amplifică foarte mult și pentru că nu se întrevede un sfârșit apropiat la această explozie a prețurilor. Asta face ca stresul să crească foarte mult”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Este suficient să vizualizăm facturile pentru a se declanșa frica că nu le vom putea plăti. Dacă continuăm pe această linie, această stare va somatiza în fizic, provocând boli și grave dezechilibre psiho-emoționale. Chiar și anumite cuvinte pot provoca stări de panică, precum „criză”, „inflație” sau „creștere”.

„Am avut o pacientă, care intra în panică doar când trecea pe lângă cutia poștală și vedea în ea un plic. Începea să tremure, îi creștea tensiunea, transpira, devenea confuză și nu mai putea să mănânce sau să doarmă. Se gândea doar la faptul că va veni o factură și nu va avea cu ce să o plătească”, exemplifică psihologul Stelian Chivu cum se manifestă facturofobia.

Frica nu este reală

Specialistul spune că este bine să gândim diverse modalități pentru a reduce consumul de utilități, dar nu e deloc sănătos să ne stresăm pentru asta. Frica nu face altceva decât să paralizeze creierul, care nu va mai reuși să găsească soluții eficiente pentru a ieși dintr-o situație dificilă.

„Crează premisa unui potențial pericol, fără ca acesta să fie, de fapt, real. Dacă continuăm să ne temem de ceva anume, în cele din urmă acesta se va întâmpla. Tocmai de aceea este important să conștientizăm această frică și să nu ne lăsăm angrenați într-o stare de teamă colectivă vizavi de facturile care vin. Sănătatea noastră mentală, emoțională și fizică este mai importantă decât frica pe care o simțim la un moment dat”, explică psihologul Stelian Chivu.

Calea spre vindecare este să transformăm frica în motivare, astfel încât să găsim o soluție viabilă la situația cu care ne confruntăm. Când vom reuși să înțelegem cum acționează frica de facturi la fiecare din noi, vor apare și rezolvările.

„Libertatea apare când dispare frica. Facturile vin, sunt cât se poate de reale, în schimb frica nu este reală. Dacă vom continua să trăim în această stare, nu vom găsi nici soluții, iar frica ne va îmbolnăvi”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...