Cum se pregătesc rușii și ucrainenii pentru o nouă ofensivă

Cum se pregătesc rușii și ucrainenii pentru o nouă ofensivă

După 11 luni în care Ucraina a câștigat victorii repetate și decisive împotriva forțelor ruse, a recuperat unele dintre regiunile și orașele sale și a rezistat atacurilor letale asupra infrastructurii sale, războiul este într-un impas .Totuși, luptele continuă, inclusiv o bătălie feroce pentru orașul Bahmut din regiunea de est Donețk.

Luptele continuă în Donețk FOTO Profimedia

AFP relatează că trupele ruse au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. Și rușii, și ucrainenii au „forțe semnificative” în Zaporojie, a transmis Ministerul britanic al Apărării.

Colonelul Oleg Jdanov, fost membru al direcției operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru „The Daily Beast“ că unitățile militare și de informații ucrainene urmăresc în timp real mișcările trupelor rusești. „Urmărim cum Rusia își construiește o mulțime de forțe în regiunea Zaporojie . Se pare că plănuiesc un atac în clește din direcțiile Harkov, în est, și Zaporojie, în sud, vor încerca să captureze toate forțele de apărare majore ale Ucrainei", a declarat Jdanov pentru „The Daily Beast“.

„De asemenea, urmărim cum armata rusă deplasează constant 10-12.000 de oameni în Belarus, spre nord. De asemenea, ei își întăresc forțele în regiunile Lugansk și Donețk".

Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, spune că în acest an va fi foarte dificil ca forțele ruse să fie alungate de pe toate teritoriile pe care le ocupă în Ucraina. El confirmă că în Ucraina și-au pierdut viața peste 100.000 de soldați ruși. Și serviciul german de informații externe este alarmat de pierderile pe care armata ucraineană le-ar suferi în lupta împotriva forțelor ruse în orașul Bahmut, din estul Ucrainei. BND a declarat în cadrul unei întâlniri secrete de săptămâna aceasta cu un grup de parlamentari ai Bundestag-ului, care se concentrează pe securitate, că armata ucraineană pierde un numpr de trei cifre de soldați în fiecare zi. BND a avertizat că dacă Bahmut este capturat de către forțele ruse, acest lucru ar avea consecințe semnificative, deoarece ar permite Rusiei să facă progrese suplimentare.

Orașul Kramatorsk, cheia apărării ucrainene în Donbas

Bahmutul, ca și alte orașe din zonă, a fost puternic fortificat după 2014, ceea ce face ca un atac să fie o acțiune foarte dificilă pentru ruși, dar este ultimul centru major de populație înainte de Kramatorsk și Sloviansk, ambele orașe de o importanță mult mai mare.

Având în vedere că înaintarea rusă se desfășoară dinspre sud-est datorită dezvoltării liniei frontului, pentru a ajunge la Kramatorsk, armata rusă trebuie să ocupe și Bahmutul pentru a evita să lase în urmă focare periculoase de rezistență.

Cu toate acestea, Kramatorsk este adevăratul centru nervos al apărării ucrainene în Donbas.

Orașul de aproximativ 159.000 de locuitori este important pentru „închiderea” Donbasului. Prin urmare, cucerirea orașului Kramatorsk ar permite confiscarea unui nod cheie al sistemului rutier și feroviar: din oraș pornesc linii care duc la Donețk, la Harkov și în centrul Ucrainei.

Terenul din jurul orașului este relativ plat, cu dealuri la aproximativ 200/300 de metri deasupra nivelului mării și, mai ales, este presărat cu câmpuri cultivate, ceea ce facilitează înaintarea formațiunilor mecanizate și blindate.

Mai la vest de Kramatorsk, situația se schimbă ușor, cu prezența unor zone umede și a unor zone împădurite.

Având în vedere valoarea strategică și politică ridicată a cuceririi orașului, Kremlinul ar obține de fapt și un rezultat propagandistic foarte mare, care ar putea fi folosit pe frontul intern, adică „eliberarea” Donbasului, deși lipsește încă o felie discretă de teritoriu.

Kievul riscă prăbușirea frontului

Dacă Kramatorsk și Sloviansk ar cădea în mâinile Rusiei, este posibil ca întregul front ucrainean din această regiune să se prăbușească, având în vedere dificultățile cu care se confruntă armata de la Kiev, care în present duce lipsă de blindate și tancuri , iar cele promise de Occident, în special SUA și Marea Britanie, sunt puține și cel mai probabil nu vor ajunge pe linia frontului decât peste câteva săptămâni. Prin urmare, drumul spre Kramatorsk nu va fi ușor pentru ruși, dar acolo se va juca soarta conflictului din Donbas, nu la Soledar sau la Bahmut.

Sfatul unui oficial american

Ucraina nu ar trebui să încerce să apere cu orice preţ oraşul Bahmut, ci să se concentreze mai mult pe pregătirea unei contraofensive majore, a estimat vineri un înalt official al administrației Biden. Potrivit acestuia, prioritatea acordată luptelor de la Bahmut împiedică Ucraina în sarcina ei esenţială de a se pregăti pentru o ofensivă strategică împotriva ruşilor în sudul ţării în primăvară.

La Bahmut, cu cât luptele durează mai mult, cu atât situaţia ar putea juca în favoarea Rusiei care dispune de resurse mai importante de artilerie şi un avantaj numeric în ceea ce priveşte trupele, a justificat el, vorbind sub acoperirea anonimatului. El a adăugat că o victorie a Rusiei la Bahmut nu va conduce la un punct de cotitură semnificativ în război, deoarece forţele ucrainene s-ar putea retrage pe poziţii mai uşor de apărat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”