Cum se replantează bradul împodobit la Crăciun. Cum îl îngrijiți până atunci: „Nu-i tăiați vârful” VIDEO

Cum se replantează bradul împodobit la Crăciun. Cum îl îngrijiți până atunci: „Nu-i tăiați vârful” VIDEO

Dacă ați optat pentru un pom cu rădăcini, cel mai probabil vă întrebați cum trebuie să-l îngrijiți până la momentul în care îl veți reda naturii și cum îl puteți replanta.

Oana Delia Bungău. FOTO Facebook Romsilva

Oana Delia Bungău, inginer silvic în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva oferă câteva sfaturi practice oferite.

„Dacă ați ales soluția bradului sau molidului pentru Crăciun , soluție recomandată și de noi, iată ce trebuie să faceți pentru a-l reda în natură cu succes după perioada Sărbătorilor de iarnă. Cât timp îl țineți în casă: Țineți-l la un loc răcoros, cât mai departe de sursele de încălzire! Udați-l în fiecare zi! Pulverizați-i acele cu apă în fiecare zi! Nu-i tăiați vârful! Aerisiți încăperea în care se află! Asigurați-i lumină naturală!”, explică specialistul Romsilva.

Bradul are nevoie de aclimatizare înainte de replantare

Pentru a-l replanta cu succes, după ce-l despodobiți, țineți-l o perioadă scurtă la o temperatură scăzută, afară, pentru a se aclimatiza și pentru a nu intra în șoc termic, mai recomandă inginerul silvic, pe pagina de Facebook a Romsilva.

„Primul strat de pământ să fie cel afânat”

`Solul în care îl replantați nu trebuie să fie înghețat. Săpați o groapă mai largă și mai adâncă decât balotul rămas în jurul rădăcinilor. Așezați bradul/molidul în poziție verticală și primul strat de pământ să fie cel afânat. Tasați bine pământul ca rădăcinile să nu prindă aer. La final, udați rădăcinile”.

Vrei să mai ții în casă bradul tăiat?

Dacă ai optat pentru un brad tăiat (pentru care, evident, replantarea este imposibilă) și vreți să-l păstrați mai mult timp în casă, chiar dacă Revelionul și Crăciunul au trecut demult, trebuie să vă asigurați că are apă proaspătă în fiecare zi , astfel încât nivelul apei să rămână deasupra bazei pomului. Luați în considerare achiziționarea unei pâlnii de udare pentru a reduce scurgerea și presiunea pe spate.

Uitați de sfaturile de pe rețelele sociale de a adăuga suc de portocale, vodcă, glicerină, peroxid de hidrogen sau aspirină în apă, sau de a pulveriza ramurile cu fixativ pentru a prelungi durata de viață a bradului dumneavoastră. Nu există dovezi că vreuna dintre aceste strategii funcționează la brazii de Crăciun.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”