Cum se va forma noul guvern. Primele nume de miniștri(surse)

Cum se va forma noul guvern. Primele nume de miniștri(surse)

Noul guvern va rezulta dintr-un compromis intre presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, dupa ce seful statului va respinge prima propunere a partidului, care va fi Liviu Dragnea – aceasta pare sa fie convingerea celor mai multe surse politice consultate de HotNews.ro, scrie Dan TăpălagăToate informatiile disponibile pana la acest moment precum si actiunile actorilor cheie indica faptul ca atat presedintele Iohannis, cat si Liviu Dragnea gestioneaza mai degraba la nivel de imagine o situatie dificila pentru fiecare in parte. Astfel, in aceste zile asistam la un joc de scena pentru public si multa butaforie menita sa camufleze o realitate neplacuta pentru cei doi actori.

Presedintele Iohannis administreaza o infrangere usturatoare pentru PNL si USR si comite gesturi de “presedinte jucator”, cum l-a numit chiar Traian Basescu, sperand sa lase impresia ca inca dispune de solutii, desi in realitate spatiile de manevra sunt mici. Din dorinta de a-si pastra autoritatea de sef de stat, pentru a nu se prabusi in irelevanta, presedintele Iohannis a sugerat la consultarile cu partidele ca poate forma o majoritate alternativa din cinci partide (PNL, USR, PMP, UDMR si ALDE), desi in realitate constructia nu poate functiona. De subliniat ca in aceeasi cheie trebuie citita fermitatea cu care presedintele Iohannis anunta ca-si mentine principiile de integritate anuntate deja, in sensul ca nu va numi un condamnat penal in functia de premier. Gesturile presedintelui, inclusiv aparenta relaxare afisata public, au drept scop mentinerea prestigiului functiei. Klaus Iohannis doreste sa arate ca n-a ajuns cu totul element decorativ intr-un peisaj politic dominat de PSD. Merita reluata observatia ca presedintele Iohannis, contrar aparentelor, ar putea fi unul din marii beneficiari ai trecerii in opozitiei. Depinde mult de modul cum va sti sa profite, sa joace si sa exploateze erorile viitorului guvern.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea administreaza o victorie zdrobitoare de care nu va putea beneficia personal din plin, asa cum isi doreste. Stie ca nu va putea ajunge usor premier si ca daca va forta nota pana la capat risca sa compromita sansele PSD de a guverna in mod legitim si fara scandaluri interne si externe majore. Dar nici nu poate ceda din prima solicitarilor venite de la Cotroceni, adica tocmai de la cei invinsi, deoarece si-ar pierde de aura de invingator si s-ar interpreta ca semn de slabiciune. In consecinta, Liviu Dragnea trebuie sa lase impresia pentru partid si electoratul sau, aflati inca sub euforia victoriei, ca se lupta cu marele invins de la Cotroceni. Prin urmare, n-ar fi deloc exclus ca prima propunere a PSD pentru Klaus Iohannis sa fie Liviu Dragnea, oricat de limpede le este azi tuturor ca va fi respins si inca in baza unor temeiuri legale care nu pot fi schimbate peste noapte. Odata consumat acest episod, majoritatea surselor HotNews.ro se astepata ca Liviu Dragnea sa ajunga la un compromis cu Klaus Iohannis si sa vina cu a doua propunere de prim-ministru, un nume sters din PSD si neimplicat in scandaluri. In jurul acestui posibil nume exista deja unele speculatii. Cert este ca Dragnea va cauta sa gaseasca pe cineva fara ambitii politice si suficient de manevrabil cat sa conduca tot el Guvernul de la sediul partidului, din Kiseleff.

Deja se vehiculeaza si primele nume care s-ar putea regasi in viitorul guvern. Kelemen Hunor s-a vazut ieri cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, primind cu jumatate de gura, conform surselor HotNews.ro, un fel de invitatie de a intra la guvernare. Aceasta decizie ar urma sa fie luata abia dupa intalnirea liderilor maghiari cu alesilor locali ai UDMR, care va avea loc astazi la Sovata. Alesii locali ai UDMR ar face presiuni in favoarea intrarii in Guvern pentru a putea avea acces la resurse, insa exista unele retineri si pozitii divergente la nivelul conducerii.

In ce priveste numele de posibili ministri, potrivit surselor HotNews.ro se iau in calcul la acest moment urmatoarele nume, cu precizarea ca situatia e fluida iar lista nu e definitiva: Robert Cazanciuc sau Daniel Florea (primarul sectorului cinci) la ministerul justitiei, Gabriel Vlase la ministerul de interne, Georgian Pop la ministerul apararii, Marian Ciolacu la Dezvoltare, Bogdan Aurescu (in prezent consilier prezidential) la ministerul de externe, Sorin Campeanu (ALDE) la educatie, Daniel Constantin (ALDE) sau Paul Stanescu (PSD) la agricultura, Eugen Orlando Teodorovici la finante, Mihai Fifor la transporturi, Ionut Vulpescu la cultura, sanatatea ar reveni maghiarilor. Nu e clar inca cine va ocupa portofoliile de la economie, energie si fonduri europene. La energie se vehiculeaza numele lui Iulian Iancu, (nume extrem de controversat), Rovana Plumb la Munca si Mihai Tudose la Economie. Vasile Dancu ar putea fi pastrat in functia de vicepremier. Toate aceste date si informatii reflecta fotografia momentului, cu precizarea ca nu avem la acest moment confirmari oficiale, altfel imposibil de obtinut. Liviu Dragnea inca se poate decide in acest zile daca accepta compromisul cu presedintele Iohannis sau se va lupta pe toate caile pentru a se instala in functia de premier, pentru a exercita puterea direct, fara intermediari. Simtind ca i se cuvine avand dupa victoria categorica a PSD.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina