Cum ţii postul negru corect. Beneficii, contraindicații și sfaturi utile

Cum ţii postul negru corect. Beneficii, contraindicații și sfaturi utile

Medicii au ajuns la concluzia că postul negru este benefic, cel puţin pentru organism, fiind și o metodă de detoxifiere a corpului.

Unele persoane țin post negru câteva ore, altele pot ține chiar și câteva zile.

În ciuda creșterii recente a popularității a ceea ce numim fasting, postul negru este o practică care datează de secole și joacă un rol central în multe culturi și religii, mai cu seamă în cea ortodoxă, reprezentând reţinerea totală de la alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, în scop religios-moral, dar şi reţinerea de la anumite gânduri, vicii şi fapte rele.

Unele persoane țin post negru câteva ore, altele pot ține chiar și câteva zile.

Sfaturi pentru a ține postul negru corect

În ziua în care ajunezi sau ţii post negru nu mănânci nimic toată ziua, nu dormi și nu te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla. Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate.

Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci ziua aceea, dă-o persoanelor sărace.

Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă.

Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci mănâncă doar o singură masă şi tot de post.

Ora până când duci postul, reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos și doar la aceste ore te poți opri din postit.

  • La ora 12 – a fost răstignit;
  • La ora 15 – şi‑a dat Duhul pe Cruce;
  • La ora 18- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
  • La ora 21- s‑a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită;
  • La ora 24 – s‑a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.

Beneficiile postului negru

Postul negru a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, controlul îmbunătățit al zahărului din sânge, scăderea inflamației și îmbunătățirea sănătății inimii. De asemenea, ar putea oferi protecție împotriva anumitor afecțiuni precum cancerul și tulburările neurodegenerative.

Reduce rezistența la insulină

Mai multe studii au descoperit că postul negru poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, ceea ce ar putea fi util în special pentru cei cu risc de diabet. S-a constatat că atât postul intermitent, cât și postul negru cu zile alternative au fost la fel de eficiente ca limitarea aportului de calorii la reducerea rezistenței la insulină. Scăderea rezistenței la insulină poate crește sensibilitatea corpului la insulină, permițându-i să transporte mai eficient glucoza din sânge la celule.

Combate inflamația

Cercetările arată că inflamația poate fi implicată în dezvoltarea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și artrita reumatoidă. Unele studii au descoperit că postul negru poate ajuta la scăderea nivelului de inflamație și la menținerea sănătății. O revizuire a 18 studii a constatat că postul intermitent ar putea reduce semnificativ nivelurile de proteină C reactivă, care este un marker al inflamației.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Unele cercetări au descoperit că includerea postului negru în viața ta poate fi deosebit de benefică atunci când vine vorba de sănătatea inimii. Postul reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, arată studiile.

Stimulează funcția creierului și previne tulburările neurodegenerative

Deși cercetarea se limitează în mare parte la studii pe animale, mai multe cercetări au descoperit că postul negru ar putea avea un efect puternic asupra sănătății creierului.

Un studiu din 2013 pe șoareci a arătat că practicarea postului intermitent timp de 11 luni a îmbunătățit atât funcția creierului, cât și structura creierului.

Alte studii pe animale au raportat că postul ar putea proteja sănătatea creierului și poate crește generarea de celule nervoase pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive.

Contraindicațiile postului negru

În ciuda listei lungi de posibile beneficii pentru sănătate asociate cu postul negru, este posibil ca acesta să nu fie potrivit pentru toată lumea.

De exemplu, dacă aveți diabet, postul poate duce la creșteri și scăderi ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea fi periculos. Cel mai bine este să discutați mai întâi cu un medic dacă aveți probleme de sănătate sau plănuiți să țineți post negru mai mult de 24 de ore.

În plus, postul nu este, în general, recomandat fără supraveghere medicală pentru adulții în vârstă, adolescenți sau persoanele subponderale. În cazul copiilor, acesta este chiar contraindicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”