Cum toacă banii rușilor lordul cecen al războiului care se ocupă de treburile murdare ale lui Putin

Cum toacă banii rușilor lordul cecen al războiului care se ocupă de treburile murdare ale lui Putin

Ramzan Kadîrov, cândva un rebel anti-rus, acum primește miliarde de la Moscova și joacă un rol cheie în războiul din Ucraina.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov/ FOTO: Profimedia

La începutul războiului din Ucraina, președintele Vladimir Putin i-a ordonat liderului cecen Ramzan Kadîrov să ocupe cartierele guvernamentale de la Kiev și să-l asasineze pe președintele ucrainean, susțin oficialii ucraineni de informații și securitate.

Când Putin a avut nevoie de mai mulți soldați pe linia frontului care se prăbușeșa rapid, lordul războiului din Cecenia a adunat mii de oameni, uneori cu forța, și i-a trimis pe front, potrivit locuitorilor ceceni.

Acum, după retragerile succesive ale Rusiei, oamenii lui Kadîrov disciplinează trupele ruse pe front și înlătură presupușii spioni din teritoriile ucrainene ocupate, recurg la tortură, după cum spun oficialii ucraineni și organizațiile pentru drepturile omului, citați de The Wall Street Journal.

De la începutul invaziei, Putin s-a bazat ofițeri, oameni de afaceri și infractori pentru a oferi ceea ce Kremlinul are cel mai mult nevoie pentru a-și susține ofensiva prelungită: bani, pregătire și trupe.

Una dintre cele mai loiale figuri din efortul de război al președintelui este Ramzan Kadîirov, care s-a numit public „soldatul credincios al lui Putin“.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că liderul rus i-a ordonat lordului cecen al războiului să-l asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, considerând afirmația „absolut absurdă, lipsită de temei și falsă”.

Finanțare din bugetul federal

Putin a folosit bugetul vast al Rusiei de-a lungul deceniilor pentru a-l sprijini pe Kadîirov, potrivit documentelor și interviurilor cu oficiali ucraineni și oameni apropiați de Kremlin. Acum, sângerosul lider cecen, în vârstă de 46 de ani, se străduiește să îndeplinească cerințele președinteljui rus.

Relația demonstrează riscurile și recompensele care vin odată cu sprijinirea sistemului lui Putin.

Kadîrov servește ca mandatar al Kremlinului în Cecenia, o republică agitată din Caucazul de Nord al Rusiei. Timp de aproape 20 de ani, Moscova i-a trimis miliarde de dolari, pe care i-a folosit pentru a-și conduce regiunea natală ca fief personal cu propria sa armată privată foarte bine pregătită.

Finanțarea guvernamentală continuă să-l țină la putere pe Kadîrov cu toate că este urât de mulți în regiunea sa natală.

„Sprijinul și banii lui Putin l-au transformat pe Kadîrov dintr-un nimeni în șef, dar l-au și făcut vulnerabil și pe deplin dependent”, a spus Ekaterina Sokirianskaia, expertă pe problemele Ceceniei, de la International Crisis Group, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Liderul cecen este printre puținii care are o linie directă cu Putin, președintele contactându-l pe Kadîirov personal, mai degrabă decât prin consilieri, cum este cazul celorlalți guvernatori ai Rusiei, potrivit unui fost oficial al Kremlinului și al unei alte persoane apropiate Kremlinului.

Kadîrov vrea mai mulți bani

Pentru că și-a continuat rolul în război – pe care se asigură că îl arată pe larg pe rețelele de socializare – Kadîirov a spus că Cecenia merită sute de miliarde de ruble în noi investiții.

Președintele rus „apreciază calitățile manageriale ale lui Kadîrov”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a precizat că Putin și Kadîrov vorbesc în mod regulat despre efortul de război, menționând că două batalioane cecene se află pe linia frontului.

Analiștii politici spun că Ramzan Kadîrov încearcă să-i submineze pe alții cu care concurează acum pentru banii Kremlinului. El a devenit un critic de frunte al Ministerului rus al Apărării, acuzând public cel puțin un general pentru eșecurile pe câmpul de luptă – ceva pentru care un cetățean rus obișnuit ar face ani de închisoare.

Kremlinul plătește aproximativ 6,5 miliarde de dolari Ceceniei în fiecare an

Înainte de venirea la putere a lui Putin, Kadîrov și Kremlinul se aflau în tabere diferite. Tatăl său, Ahmat, a luptat alături de rebelii separatiști împotriva rușilor în primul război cecen din anii 1990, înainte de a schimba partea și de a se alătura Moscovei pentru a prelua controlul în 2000.

După ce tatăl lui Kadîrov a fost asasinat într-o explozie cu bombă în 2004, Putin l-a chemat pe Kadîrov, pe atunci în vârstă de 27 de ani la Kremlin.

Kremlinul plătește aproximativ 6,5 miliarde de dolari Ceceniei în fiecare an, a spus Kadîrov într-o declarație publică pe care a postat-o pe canalul său de Telegram. Potrivit

datelor bugetare rusești, Kremlinul asigură aproximativ 80% din fondurile regiunii.

Peskov a spus că fiecare regiune rusă primește bani de la Moscova și că valoarea subvențiilor acordate Ceceniei variază în fiecare an. Trezoreria SUA a declarat că „Ramzan Kadîrov a strâns bogății extreme ca urmare a relației sale strânse cu Vladimir Putin”, menționând că deține „o casă în Emiratele Arabe Unite, o grădină zoologică privată, vehicule private scumpe și un fond generos.”

Liderul cecen a aplicat cu zel agenda lui Putin de valori antiliberale în regiune, reținând și torturând persoanele gay și transgender locale, conform relatărilor locuitorilor și activiștilor pentru drepturile omului din Cecenia, și a amenințat elitele din Rusia care protestează față de război.

Cu binecuvântarea Kremlinului, și-a construit propria armată – cunoscută în mod informal sub numele de Kadîroviți – pentru a-și elimina și ține departe inamicii și pentru a contribui la eforturile militare ale lui Putin în străinătate.

Kadîroviții au luptat pentru Kremlin în războiul de cinci zile din Georgia în 2008, au fost dislocați în Ucraina în 2014 pentru a-l ajuta pe Putin să cucerească Crimeea și au acționat în Siria, doi ani mai târziu.

Elitele securității ruse îl critică pe Kadîrov pentru că joacă după propriile reguli, dar înțeleg că nu sunt capabili să-l provoace, spun analiștii, inclusiv Mark Galleotti, directorul firmei de consultanță Mayak Intelligence din Londra, care a scris mult despre Cecenia și liderul acesteia.

Cu trei săptămâni înainte de invazia Ucrainei din 24 februarie, Putin l-a chemat la Moscova pentru a elabora strategii, potrivit oficialilor serviciilor secrete ucrainene.

Trupele lui Kadîrov au intrat în Ucraina pe 25 februarie, a doua zi după invazie, în trei coloane de transportoare de trupe puternic înarmate. Într-un videoclip interceptat de serviciile secrete ucrainene și vizionat de The Wall Street Journal, un oficial de rang înalt loial lui Kadîrov i-a dat raportul: „Ora 00:00. Începem să ne mișcăm”, i-a spus el lui Kadîrov. „Peste 1.500 de oameni, cele mai bune unități speciale, cei mai buni luptători”, a adăugat ofițerul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!