Cum va fi ucis un condamnat la moarte în Alabama. Ce este hipoxia cu azot, noua metodă care urmează să fie aplicată

Cum va fi ucis un condamnat la moarte în Alabama. Ce este hipoxia cu azot, noua metodă care urmează să fie aplicată

Un bărbat condamnat la moarte pentru asasinarea unei femei, care a reușit să evite execuția timp de 35 de ani, va fi ucis printr-o nouă metodă. Acesta urmează să respire azot pur, metodă autorizată de trei state din SUA, dar care nu a fost folosită niciodată până în prezent.

Injecția letală a dat greș în cazul lui Smith FOTO Shutterstock

Kenneth Eugene Smith, de 58 de ani, este unul dintre cei doi bărbați condamnați pentru uciderea la comandă, în 1988, a soției unui predicator, relatează Fox News .

Alabama poate deveni primul stat care a executat un prizonier făcându-l să respire azot pur, o metodă de pedeapsă cu moartea care este autorizată de trei state, dar nu a fost niciodată folosită.

Biroul procurorului general al Alabama, Steve Marshall, a cerut vineri Curții Supreme de stat să stabilească o dată de execuție pentru condamnatul la moarte, Kenneth Eugene Smith, în vârstă de 58 de ani. Dosarul a arătat că Alabama intenționează să-l omoare de hipoxie cu azot.

Smith a fost unul dintre cei doi bărbați condamnați în 1988, pentru uciderea soției unui predicator.

Este o farsă faptul că Smith a reușit să-și evite condamnarea la moarte timp de aproape 35 de ani, după ce a fost condamnat pentru uciderea odioasă a unei femei nevinovate, Elizabeth Sennett”, a spus Marshall într-un comunicat.

Îl privează de oxigen

Hipoxia cu azot este cauzată de forțarea deținutului să respire doar azot, care îl privează de oxigen și îl ucide. Aerul inhalat de oameni include 78% azot, dar este inofensiv atunci când este inhalat cu oxigen.

Alabama a autorizat hipoxia cu azot în 2018, în timpul unei penurii de medicamente folosite pentru a efectua injecții letale, dar statul nu a folosit metoda pentru a executa o pedeapsă cu moartea . Oklahoma și Mississippi au autorizat, de asemenea, hipoxia cu azot ca metodă de execuție, dar nu au folosit-o.

Susținătorii noii metode de execuție spun că ar fi nedureroasă, dar oponenții au susținut că este o formă de experimentare umană.

Equal Justice Initiative, care se opune pedepsei cu moartea, a declarat că Alabama are o istorie de „execuții și încercări de execuție eșuate și greșite” și că „experimentarea cu o metodă nefolosită până acum este o idee teribilă”.

„Niciun stat din țară nu a executat o persoană prin hipoxie cu azot, iar Alabama nu este în măsură să experimenteze o metodă complet nedovedită și nefolosită pentru a executa pe cineva”, a declarat avocatul senior al Equal Justice Initiative, Angie Setzer.

Nu au reușit să introducă perfuzia în vene

Alabama a încercat să-l execute pe Smith prin injecție letală anul trecut, dar nu a reușit să o facă din cauza problemelor legate de introducerea unei perfuzii în vene. Aceasta a fost a doua oară în două luni și a treia din 2018 când statul nu a reușit să pună în executare pedeapsa cu moartea. Guvernatorul republican Kay Ivey a anunțat a doua zi după execuția eșuată a lui Smith că execuțiile vor fi întrerupte pentru a permite o revizuire internă a procedurilor de injecție letală.

Injecțiile letale în Alabama au fost reluate luna trecută.

Statul lucrează la dezvoltarea metodei de execuție cu azot de câțiva ani, dar nu a dezvăluit multe detalii despre planurile sale. Comisarul pentru corecții, John Hamm, le-a spus reporterilor luna trecută că un protocol este aproape finalizat.

Dosarul procurorului general nu a dezvăluit detaliile modului în care va fi efectuată executarea.

Smith și alți câțiva deținuți din Alabama care încearcă să-și blocheze execuțiile prin injecție letală au susținut că ar trebui să li se permită să moară din cauza hipoxiei cu azot.

A omorât-o la comanda soțului

Elizabeth Sennett a fost găsită moartă în casa pe care o împărțea cu soțul ei în Colbert la 18 martie 1988. Procurorii au spus că Smith a fost unul dintre cei doi bărbați cărora li s-au plătit câte 1.000 de dolari pentru a-i lua viața lui Sennett. Crima ar fi fost pusă la cale de soțul ei, care avea datorii uriașe și a vrut să obțină banii de asigurare.

Soțul victimei și un pastor la Biserica lui Hristos, Charles Sennett, s-a sinucis când ancheta a început să-l privească ca pe un posibil suspect, potrivit documentelor instanței. Celălalt bărbat condamnat pentru crimă, alături de Smith, a fost executat în 2010.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat