Cum vede strănepotul lui Stalin visul lui Putin de refacere a URSS: „Războiul din Ucraina e ilegal” FOTO

Cum vede strănepotul lui Stalin visul lui Putin de refacere a URSS: „Războiul din Ucraina e ilegal” FOTO

Într-un interviu exclusiv acordat pentru „Adevărul”, Jacob Jugashvili, strănepotul lui Stalin, consideră că războiul din Ucraina este ilegal și că viitorul lider al Rusiei ar trebui judecat de popor în funcție de realizări la finalul mandatului.

Jacob Jugashvili, strănepotul lui Stalin FOTO arhiva personală

Absolvent al Școlii de Arte din Glasgow în 1997, Jacob Jugashvili este pictor și a declarat recent că războiul din Ucraina este ilegal pentru că autoritățile ruse nu au emis vreun document sau vreo lege care să autorizeze invazia.

Jacob Jugashvili este fiul lui Evgheni Jugashvili, care era fiul lui Yakov Djugashvili, acesta din urmă fiind fiul cel mai mare al fostului lider sovietic Iosif Stalin.

Strănepotul lui Stalin este implicat în mai multe mișcări publice în Rusia, fiind și un activist al Grupului pentru Referendum pentru o Guvernare Responsabilă (IGPR ZOV). Patru dintre membrii grupului au fost arestați în 2015 de către polițiștii ruși și condamnați la patru ani de închisoare pentru ”încercarea de a iniția un referendum”.

În interviul exclusiv acordat pentru ”Adevărul”, Jacob Jugashvili a precizat că, în opinia sa, războiul din Ucraina este ilegal, oferind și argumente în sprijinul afirmației sale.

„Războiul din Ucraina e ilegal pentru că poporul rus nu a dat, direct sau prin autoritățile statului, permisiunea trupelor pentru a invada Ucraina, nefiind vreun document oficial în acest sens. Iar articolul 353 din Codul Penal din Rusia prevede pedepse dure pentru pregătirea și declanșarea unui război”, a precizat strănepotul lui Stalin .

Întrebat de „Adevărul” dacă poporul rus ar fi dat vreodată aprobarea pentru un asemenea război, Jacob Jugashvili a răspuns: „Nu doresc să fac speculații. Vorbesc doar pe fapte”.

„Imaginile adevăratului Putin nu se potrivesc cu cele de acum”

În opinia strănepotului lui Stalin, președintele Putin ar fi dispărut de mult, iar locul său ar fi fost luat de „actori manipulați de persoane necunoscute și cu putere”.

„Adevărul” l-a întrebat pe Jacob Jugashvili cum a ajuns la asemenea concluzii fanteziste.

„Imaginile adevăratului Putin nu se potrivesc cu cele de acum, iar cei care i-au luat locul lui Putin nu se poartă ca niște lideri adevărați. Este o probabilitate foarte mare ca Putin să fie mort. Nu cred în posibilitatea ca să fie vorba doar de un Vladimir Putin mai slab și mai bolnav, și nu de o sosie a acestuia”, spune Jacob Jugashvili.

Strănepotul lui Stalin a vorbit, în interviul exclusiv acordat pentru „Adevărul”, și despre șansele reinstaurării democrației în Rusia.

”Singura cale de a împiedica degradarea elitei conducătoare este ca să li se dea cetățenilor ruși o oportunitate legitimă de a judeca autoritățile alese (Duma și președintele) în funcție de rezultatele realizărilor lor. În timpul noilor alegeri, poporul ar urma să dea un verdict asupra autorităților din mandatul precedent și, în funcție de verdictul majoritar, să le pedepsească sau să le recompenseze. Dacă verdictul primește majoritate de voturi, guvernul e înlocuit fără consecințe. Rusia are nevoie de un lider care să dea dreptul poporului rus să îl judece la finalul mandatului”, este de părere Jacob Jugashvili.

Jacob Jugashvili depunând flori la un bust al străbunicului său FOTO stalinizator.ru

Jacob Jugashvili depunând flori la un bust al străbunicului său FOTO stalinizator.ru

Strănepotul lui Stalin încă nu vede o finalitate pentru războiul din Ucraina.

„E foarte greu de prevăzut cum se va încheia acest război”, consideră Jacob Jugashvili.

Regimul străbunicului său Stalin a fost condamnat la scară largă pentru sutele de mii de execuții, cenzură, deportări, ca și pentru milioanele de oameni care au murit de foame.

„Adevărul” a dorit să afle care este opinia lui Jacob Jugashvili privind numeroasele crime comise în timpul regimului teribil al străbunicului său, însă acesta a venit cu un răspuns abscons. „E interesant, Stalin a murit de mult, dar spălarea pe creier anti-Stalin continuă. Cineva vrea să împiedice lumea să afle adevărul despre acea perioadă și despre rolul lui Stalin”, spune Jacob Jugashvili.

Deși reporterul „Adevărul” a insistat pentru a afla care a fost rolul lui Stalin în opinia lui Jacob Jugashvili, însă acesta a refuzat să comenteze.

„Nu sunt atât de talentat încât să resping 70 de ani de minciuni anti-Stalin în doar câteva fraze”, a încheiat Jacob Jugashvili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?