Cum vrea Dragnea să fure alegerile din 26 mai și să paroleze România

Cum vrea Dragnea să fure alegerile din 26 mai și să paroleze România

Confruntat cu iminenta unui verdict care l-ar putea trimite direct in puscarie, Liviu Dragnea trece la planul ultim si anunta practic ca va trece tara prin foc si sabie ca sa scape. Liviu Dragnea a transformat alegerile din 26 mai intr-un scrutin despre el, in ultima sansa de a scapa cu orice pret, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Eu nu cred ca atunci cand au fixat ziua de 27 mai pentru anuntarea verdictului judecatorii ICCJ s-au gandit ca vor pronunta solutia in functie de rezultatul alegerilor si al referendumului. Fixarea pronuntarii la o saptamana dupa ultimul termen de judecata mi se pare absolut rezonabila.

Este adevarat ca procesul a durat mult, dar nu din motive imputabile acestui complet. Mai intai am avut toata epopeea completurilor de 5 ICCJ in baza deciziei CCR. In urma ei, Liviu Dragnea a schimbat doua completuri neconvenabile pana a ajuns la cel pe care l-a considerat convenabil. Se pare ca nu mai e.

Deci judecata efectiva a inceput abia in februarie. Procesul s-ar fi putut termina inca de la termenul precedent, insa o strategie absolut aberanta a procurorului de sedinta DNA a provocat inca o amanare.

Abia la termenul de luni, prestatia impecabila a procurorului de sedinta Elena Grecu a permis, prin retragerea exceptiilor de neconstitutionalitate si a solicitarilor de schimbare a incadrarii juridice, ca instanta sa ramana in pronuntare, ceea ce s-a si intamplat.

Daca judecatorii ar fi dorit sa impinga procesul peste 1 iunie, deci spre rejudecare, nu aveau decat sa mai dea un termen care sa trimita cauza dincolo de luna mai, cand s-ar fi constatat ca probele trebuie readministrate si in fata judecatorului nou intrat in complet.

Putea instanta sa se pronunte mai devreme? Teoretic, da, putea sa se pronunte in chiar ziua ultimului termen. Practic, insa, ganditi-va ca sunt 5 judecatori care trebuie sa citeasca zeci de pagini de concluzii scrise. Daca se pronuntau imediat ar fi insemnat sa o faca fara sa fi apucat sa le fi citit, ceea ce nu ar fi fost normal.

Normal este ca o instanta de judecata sa-si rezerve un timp pentru deliberare si daca va uitati in urma asa se intampla in cele mai multe dintre dosare ajunse la completul de 5 ICCJ. Ba chiar sunt destul de frecvente cazurile in care pronuntarea se amana de mai multe ori.

Nu am cum sa reprosez unei instante de judecata ca vrea sa cumpaneasca solutia finala, mai ales intr-un caz cu asemenea impact public. Daca verdictul ar fi venit imediat, nu am nicio indoiala ca indiferent de felul lui ar fi fost acuzat ca politic de una dintre tabere.

E foarte bine ca verdictul ICCJ sa fie contaminat politic de finalul campaniei. Dar se pare ca Dragnea vrea sa-l contamineze punand o presiune uriasa pe complet, dupa cum a lasat sa se inteleaga in interviul pentru Adevarul.

Planul e simplu si e al unui om disperat si terifiat: sa isi anunte candidatura la prezidentiale in seara europarlamentarelor, cu o zi inainte de verdict, in speranta ca judecatorii nu vor indrazni sa condamne un candidat la prezidentiale. Dar pentru a face miscarea aceasta are nevoie de un scor cu 3 in fata al PSD si de invalidarea referendumului. Le poate obtine numai in conditiile unui absenteism major de la vot.

Chiar daca PSD va lua 28% sau 29%, efectul scontat in seara de duminica poate fi atins cu ajutorul unicului exit-poll anuntat deocamdata, cel de la Antena3, realizat de "sociologul neamului". Ca rezultatele acestuia se vor confirma sau nu ulterior e alta discutie, seara anuntului trebuie obtinuta.

Efectul nu ar fi posibil doar daca o prezenta masiva la vot va impinge scorul PSD suficient de jos pentru ca nici macar dl Pieleanu sa nu isi permita o mistificare atat de grosiera a rezultatului.

Dar planul lui Dragnea mai are un pilon devoalat de amenintarea explicita la adresa Vioricai Dancila. "Sa nu uite de ce a fost pusa acolo". De ce? Ca sa-l scape pe Dragnea. Asta ar presupune ca dna Dancila sa sara cu OUG de amnistie luni dimineata, inainte ca ICCJ sa apuce sa se pronunte.

Daca nu se va intampla nici asta, Dragnea mizeaza pe faptul primul CEx va decide restructurarea Guvernului pentru ca la Justitie sa fie instalat Nicolicea, care sa emita orice ordonanta vrea "candidatul partidului". Iar daca Viorica Dancila se opune, va fi si ea maturata.

Nu e greu de inteles, e deja oficial: daca veti sta in casa si pe o prezenta mica la vot, PSD va lua in jur de 30%, Dragnea se va lansa catre prezidentiale si va calca totul in picioare. Absolut totul. Iar la prezidentiale nu se va da inapoi de la nimic, ca sa puna mana pe imunitatea si puterea pe care o va reinventa a functiei.

Despre asta a devenit votul din 26 mai: despre disperarea unui infractor care vrea sa confiste rezultatul ca sa scape de puscarie si cu prada in mana sa distruga Romania. Ceea ce s-a intamplat la Targoviste va fi in toata Romania: o tara parolata de Dragnea.

Cat dispret arata Dragnea chiar fata de PSD pregatindu-se sa-si anunte o candidatura pe care nu a discutat-o macar, ce sa vorbim despre validare?, niciun for al partidului! Cat dispret arata fata de partenerul Tariceanu pe care l-a amagit cu candidatura unica a coalitiei, pentru ca acum sa-l arunce la cos.

E firesc sa asteptam raspunsul penal de la ICCJ, dar iata ca Dragnea se pregateste sa-l calce in picioare. Daca este vinovat, eu cred ca instanta isi va face datoria. Dar noi ce facem ca sa scapam de Liviu Dragnea si de intreg sistemul lui de putere care sufoca Romania?

Asteptam de la judecatorii ICCJ sa dea un verdict corect luni, adica sa-si faca datoria. Dar noi nu trebuie sa ne facem datoria? Datoria sa scapam tara asta din mainile unui infractor disperat si dispus la orice.

Iar celor care asteapta prezidentialele ca sa se buluceasca la vot le spun ca prezidentialele incep pe 26 mai. Si daca Dragnea castiga acum, cele din noiembrie s-ar putea sa nu mai conteze. Vom fi fost deja parolati cu totii.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa