Cunoscuta regizoare rusă de teatru Evghenia Berkovici, arestată pentru „apologia terorismului"

Cunoscuta regizoare rusă de teatru Evghenia Berkovici, arestată pentru „apologia terorismului"

Evghenia Berkovici, regizoarea acuzată că a făcut apologia terorismului în una dintre piesele sale, a fost arestată preventiv de un tribunal rus, în plină represiune împotriva disidenţilor în Rusia după declanşarea ofensivei militare asupra Ucrainei, informează AFP, citată de Agerpres.

Evghenia Berkovici. FOTO Facebook Bogdan Budes

Reputata regizoare de teatru, în vârstă de 38 de ani, care riscă până la şapte ani de închisoare, este plasată în arest până pe 4 iulie, potrivit unui anunț făcut de tribunalul Zamoskvoreţki din Moscova, citat de agenţiile de presă ruse.

Avocaţii artistei, care pledaseră pentru plasarea Evgheniei Berkovici în arest la domiciliul său din Sankt Petersburg sau pentru eliberarea ei pe cauţiune, au anunţat că vor face apel împotriva arestării acesteia, potrivit TASS.

Evgheniei Berkovici, care respinge toate acuzațiile c e i se aduc, a fost oficial arestată din cauza spectacolul său intitulat „Finist - Iasnîi Sokol" (Finist - şoimul viteaz) pus în scenă de Berkovici în 2020, o piesă jucată în totalitate de femei. Este vorba despre o poveste cu rusoaice recrutate pe iInternet de islamişti în Siria care pleacă la ei să se căsătorească, subliniază AFP , un spectacol care a primit în 2022c „Masca de aur", principala recompensă teatrală din Rusia.

Agenţiei oficială rusă TASS scrie că spectacolul Evgheniei Berkovici ar fi despre "femei care au decis să se căsătorească virtual cu reprezentanţi ai islamului radical".

Suspectă în același dosar este și Svetlana Petriiciuk, dramaturgul de 43 de ani, care a scris scenariul pentru acest spectacol,

Aceasta ar urma să fie convocată în faţa tribunaluli Zamoskvoreţki din Moscova în seara zilei de vineri, potrivit unor imagini difuzate de media ruse de opoziţie, scrie AFP.

Lumea teatrului din Rusia a fost șocată de vestea urmăriri în justiţie a celor două artiste, iar petiţia care cere eliberarea lor şi le clamează nevinovăţia, lansată de cotidianul independent Novaia Gazeta, a strâns deja peste 3.000 de semnături.

Versuri împotriva ofensivei ruse în Ucraina

Fostă elevă şi colaboratoare a lui Kirill Serebrennikov, regizor de film şi de teatru, în prezent afla în exil în Germania şi cunoscut pentru operele sale critice la adresa puterii ruse, Evghenia Berovici a publicat, anul trecut, versuri împotriva ofensivei ruse în Ucraina care au fost „foarte difuzate", după cum se arată în petiţie.

În urmă cu cinci ani, Evghenia Berkovici a montat în România, la Teatrul Nottara, un spectacol intitulat „Iubirea la oameni', rezultatul Laboratorului de Teatru DENS al Teatrului Nottara desfăşurat cu un an înainte.

Ulterior invadării Ucrainei, autorităţile ruse au accelerat represiunea oricărei forme de disidenţă, amendând mii de persoane şi dând pedepse aspre cu închisoarea.

Mai mulți artişti critici la adresa lui Vladimir Putin au fost urmăriţi în justiţie, disponibilizaţi sau obligaţi să plece din ţară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...