Curaj, despre doctorate: Jocurile politice au făcut mult rău învățământului românesc

Curaj, despre doctorate: Jocurile politice au făcut mult rău învățământului românesc

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a afirmat că, în prezent, legislația în domeniul doctoratelor este incoerentă și haotică, nu a existat suficientă voință politică pentru a da mediului universitar un cadru robust și autonomia necesară iar jocurile politice au făcut mult rău învățământului românesc, el adăugând că "așa ceva nu trebuie să continue, s-a încheiat".

Declarația a fost făcută duminică într-o conferință de presă, în care ministrul vorbește despre lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat.

"Nu eram aici dacă acest lucru era clar, și nu a fost. (...) Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situația în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voință politică pentru a da învățământului un cadru robust și autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi și ne mirăm de ele", a susținut ministrul.

El a adăugat că era foarte simplu să-și asume, la rândul său, un joc politic.

"Dar nu o facem. Am decis să creăm cadrul potrivit. (...) Sunt convins că efectele vor rezista în timp. Consider că este în obligația Ministerului Educației să creeze un cadru normativ corect și predictibil, iar acest cadru nu l-am avut până acum, am avut un dublu standard în legătură cu ce facem cu doctorii sau doctoranzii oameni politici", a argumentat Adrian Curaj.

Noile modificări în domeniul doctoratelor vor permite, spune Curaj, recredibilizarea, unde este cazul, a instituțiilor de învățământ, întărirea credibilității academice și consolidarea prestigiului universităților din România.

"Modificările vin la pachet cu transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate, autoevaluarea școlilor doctorale și evaluarea internațională a școlilor doctorale", a explicat ministrul.

El a reiterat că acordarea și retragerea titlurilor de doctorat se vor afla, de acum înainte, în atribuția instituțiilor organizatoare, respectiv universități și Academia Română.

Noul Consiliu pentru atestarea diplomelor va fi, potrivit proiectului, instanță de apel. Astfel, consiliul verifică procedura și se asigură de calitatea procedurii de acordare a titlului, poate solicita reanalizarea deciziei, iar instituția organizatoare de studii universitare de doctorat analizează și ia decizia. Pentru toate situațiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituția organizatoare de doctorat atrage suspendarea școlii doctorale, a arătat Adrian Curaj.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro