Cursă contra cronometru pentru salvarea supraviețuitorilor cutremurului din Japonia: bilanțul a ajuns la 57 de morți

Cursă contra cronometru pentru salvarea supraviețuitorilor cutremurului din Japonia: bilanțul a ajuns la 57 de morți

Risc Seismic

Salvatorii încearcă din răsputeri să ajungă la cei care au supraviețuit seismului care a zguduit Japonia în ziua de Anul Nou. Până în prezent, 57 de persoane au murit, potrivit televiziunii publice japoneze NHK citată de CNN.

Casele s-au prăbușit, clădirile au fost cuprinse de flăcări, iar drumurile au fost grav avariate, afectând astfel eforturile salvatorilor, relatează BBC.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter a avut epicentrul în peninsula Noto.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a afirmat că salvatorii se află într-o „cursă contra cronometru” pentru a salva supraviețuitorii. De asemenea, Kishida a declarat marți, 2 ianuarie, că în jur de 3.000 de salvatori încercau să ajungă în unele zone ale peninsulei Noto.

În urma inspecțiilor efectuate cu elicopterul au fost observate numeroase incendii și pagube semnificative la clădiri și infrastructură. Orașul Wajima, situat în extremitatea nordică a Noto, a pierdut accesul la rutele terestre.

Armata japoneză a oferit provizii, printre care alimente, apă și pături, pentru cei care au fost nevoiți să își abandoneze locuințele. Guvernul japonez a anunțat că 57.360 de persoane au trebuit evacuate.

Replicile au continuat pe parcursul zilei de luni și marți. Secretarul-șef al cabinetului japonez, Yoshimasa Hayashi, a avertizat populația să fie „pregătită" pentru mai multe cutremure „de o intensitate de până la 7" în săptămâna următoare.

În plus, prefectura Ishikawa, situată la 155 km de peninsula Noto, a fost zguduită marți după orele prânzului de un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter.

Alertele majore de tsunami emise luni de guvernul japonez au fost ulterior actualizate. Până marți, toate alertele de tsunami au fost ridicate de-a lungul Mării Japoniei, ceea ce înseamnă că nu mai exista riscul unui astfel de fenomen.

„O experiență foarte înspăimântătoare”

Locuitorii din zona afectată a Japoniei au povestit despre experiențele pe care le-au trăit în urma cutremurului, care a durat câteva minute.

Un rezident în vârstă de 82 de ani din Nanao, Toshio Iwahama, a declarat pentru sursa citată că locuința sa din lemn s-a prăbușit parțial. El a spus că, în ciuda faptului că a supraviețuit mai multor cutremure, nu a avut niciodată parte de cutremure de o asemenea magnitudine.

Englezoaica Emma Ward, în vârstă de 41 de ani, care era într-o vacanță la schi în satul Hakuba, a declarat că seismul a avut loc „fără avertisment", ceea ce a făcut ca grupul ei să se adăpostească sub o masă într-o cafenea.

Femeia a mai spus că intensitatea seismelor i-a făcut pe oameni să părăsească clădirea. „Cea mai rea parte în timpul cutremurului a fost că nu știam cât de intens avea să devină. Este o experiență foarte înspăimântătoare", a declarat Ward.

Mulți au mărturisit, totodată, că acest incident le-a amintit de cutremurul devastator și de tsunamiul din 2011, care a declanșat tragicul accident la centrala nucleară din Fukushima . În urma evenimentelor din anul 2011, 18.000 de persoane au murit.

De asemenea, un alt incident care nu are legătură cu cutremurul a avut loc în Tokio. Un avion al Japan Airlines care ateriza pe pista aeroportului japonez Tokyo Haneda a luat foc marți. Aeronava s-a ciocnit cu un aparat de zbor al Pazei de Coastă japoneze.

Conform informațiilor, cinci persoane aflate la bordul avionului Pazei de Coastă au murit, însă cei 379 de pasageri ai aeronavei Japan Airlines au scăpat cu viață.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat