Cursa pentru tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului/Cine lucrează la viitoarele remedii, tehnologia pe care se bazează și când ar putea fi disponibile

Cursa pentru tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului/Cine lucrează la viitoarele remedii, tehnologia pe care se bazează și când ar putea fi disponibile

Cursa mondială pentru a găsi vaccinuri și tratamente împotriva coronavirusului a fost lansată, iar un prim studiu clinic este în curs în Statele Unite ale Americii, scrie  AFP , care prezintă principalele cercetări care se fac în acest moment în lume pentru a descoperi remedii pentru noul virus.

„Vor fi multe încercări, multe erori, dar avem multe opțiuni de explorat”, consideră Benjamin Neuman, virusolog la Texas A&M University-Texarkana. Niciodată un vaccin foarte eficient împotriva unui membru din familia coronavirusurilor nu a fost conceput pentru oameni, notează France Presse.

Președintele american Donald Trump a îndemnat oamenii de știință și industria farmaceutică să accelereze procesul, însă experții se tem că nu prea este loc de manevră.

Principalii actori din domeniul farmaceutic – mici sau mari – care iau parte la această competiție vitală:

Moderna

Obiectiv: un vaccin

Disponibilitate potențială: peste 12 până la 18 luni

Primul studiu clinic pentru a testa un potențial vaccin împotriva noului coronavirus a debutat luni, în Seattle, au anunțat autoritățile sanitare americane.

Vaccinul se numește mRNA-1273 și a fost dezvoltat de cercetătorii de la institutul național american pentru sănătate (NIH) și de compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts.

Participanții vor trebui să treacă prin diferite faze pentru a stabili dacă vaccinul este eficient și sigur.

Acesta funcționează cu informația genetică din părțile virusului care se atașează de celule și le infectează, spiculele, formate din proteine.

Această informație este stocată într-o substanță numită „ARN mesager”, care transportă codul genetic din ADN la celule.

Dacă lucrurile se desfășoară conform planului, vaccinul va putea fi comercializat într-un an și jumătate, în ipoteza în care epidemia se va prelungi până la viitorul sezon gripal, conform lui Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Gilead Sciences

Obiectiv: un tratament

Disponibilitate potențială: în cursul acestui an

Dintre toate medicamentele din cursa pentru combaterea Covid-19, remdesivirul american Gilead ar putea fi primul care să intre pe piață.

Antiviralul a fost dezvoltat pentru alte virusuri, precum Ebola (fără a fi eficace) și încă nu a fost aprobat nicăieri. Însă s-a dovedit promițător în tratamentul pacienților afectați de coronavirus în China, conform medicilor, și a fost utilizat pentru a ajuta la tratarea a doi pacienți din SUA și Franța.

Gilead lansează ultima fază a studiilor clinice în Asia, cunoscută sub numele de „Faza 3”.

„Există în acest moment un singur medicament despre care credem că ar putea fi cu adevărat eficient. Acesta este remdesivir”, a spus într-o conferință de presă Bruce Aylward, un responsabil din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Conform lui Anthony Fauci, expertul lui Donald Trump în coronavirus, acest antiviral ar putea fi disponibil „în lunile următoare”.

Remdesivir se modifică în interiorul corpului omenesc pentru a semăna cu unul dintre cele patru elemente constituente ale ADN, nucleoidele.

Când virusurile se reproduc, fac acest lucru „rapid și oarecum neglijent”, potrivit virusologului Benjamin Neuman. Remdesivir ar putea fi încorporat în virus în timpul uneia dintre aceste replici. Antiviralul ar adăuga mutații nedorite virusului, care ar putea să-l distrugă.

Regeneron

Obiectiv: tratament și vaccin

Disponibilitate potențială: va fi stabilită

Regeneron a dezvoltat anul trecut un medicament administrat pe cale intravenoasă, cunoscut sub numele de „anticorpi monoclonali”, care a permis ameliorarea de o manieră semnificativă a ratei de supraviețuire a pacienților cu Ebola.

Compania are șoareci modificați genetic, astfel încât să aibă un sistem imunitar asemănător oamenilor. Șoarecii au fost expuși la virusuri, forme atenuate de virusuri sau proteine virale pentru a face anticorpi umani, a explicat pentru AFP, Christos Kyratsous, vicepreședinte pentru cercetare la Regeneron.

Acești anticorpi sunt apoi izolați și examinați, astfel încât să fie selecționați cei mai eficienți, care sunt cultivați în laborator, purificați, apoi administrați oamenilor, pe cale intravenoasă.

„Dacă totul merge bine și așa ar trebui să fie, ar trebui să știm care sunt cei mai buni anticorpi în următoarele săptămâni”, iar studiile clinice ar trebui să înceapă în această vară, potrivit oficialului.

Medicamentul ar putea funcționa atât ca tratament, cât și ca vaccin, oferindu-l oamenilor înainte de a fi expuși, deși efectele ar fi temporare, deoarece anticorpii nu vor face parte din memoria sistemului imunitar al indivizilor.

Regeneron încearcă, de asemenea, să combată inflamația plămânilor care se dezvoltă în timpul formelor severe ale noului coronavirus, prin utilizarea unui alt medicament, Kevzara, inițial destinat să trateze inflamațiile cauzate de artrită.

Acesta din urmă tratează astfel un simptom, și nu virusul în sine.

Sanofi

Obiectiv: un vaccin

Disponibilitate potențială: va fi stabilită

Grupul farmaceutic francez Sanofi s-a asociat cu ministerul amecian al Sănătății pentru a dezvolta un potențial vaccin, folosind o „tehnologie de recombinare a ADN-ului”.

Aceasta constă în combinarea ADN-ului virusului cu ADN-ul unui virus inofensiv, astfel încât să fie creată o nouă entitate celulară în măsură să provoace un răspuns imunitar.

Antigenele create prin această operație pot apoi să fie reproduse la scară largă.

Această tehnologie se află la baza vaccinului antigripal dezvoltat de Snofi. Datorită cercetărilor sale asupra Sars, în special potențialul vaccin care a demonstrat protecție parțială asupra animalelor, compania consideră că este „un pas înainte” în dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva Covid-19.

David Loew, vicepreședinte executiv și responsabil cu Sanofi Pasteur, a estimat că ar putea dispune de un potențial vaccin „în mai puțin de șase luni”, care ar putea intra în studii clinice „peste aproximativ un an – un an și jumătate”.

Inovio Pharmaceuticals

Obiectiv: un vaccin

Disponibilitate potențială: livrări de urgență până la finalul anului

Inovio, o companie americană de biotehnologie, a lucrat, de la înființarea sa în 1983, la vaccinurile ADN, care funcționează ca și celelalte vaccinuri pe bază de ARN menționate mai sus, dar mai sus în lanț.

ADN-ul este ca o carte de referință într-o librărie, iar ARN-ul este similar cu fotocopierea unei pagini din acea carte în care ar exista instrucțiuni pentru îndeplinirea unei sarcini.

„Planificăm să începem studii clinice în Statele Unite în aprilie și apoi rapid în China și Coreea de Sud, unde epidemia afectează cei mai mulți oameni”, a declarat într-un comunicat J. Joseph Kim, președintele Innovio.

„Intenționăm să livrăm un milion de doze până la sfârșitul anului folosind resursele și capacitățile noastre existente.”

Alte cercetări semnificative:

Ca și Moderna, CureVac lucrează cu Universitatea din Queensland la un vaccin cu „ARN mesager”. Directorul său general, Daniel Menichella, s-a întâlnit cu oficialii Casei Albe în urmă cu câteva zile și plănuiește să aibă un potențial vaccin în câteva luni.

Mastodontul britanic GlaxoSmithKline (GSK) colaborează cu o companie de biotehnologie chineză pentru a pune la dispoziție tehnologia sa pentru fabricarea adjuvanților pentru vaccinurile împotriva epidemiilor.

La unele vaccinuri se adaugă un adjuvant pentru a crește răspunsul imun, pentru a crea o imunitate mai puternică și mai durabilă decât ar face-o vaccinul singur.

În Statele Unite, compania farmaceutică Johnson & Johnson intenționează să utilizeze unele dintre medicamentele sale pentru a vedea dacă acestea pot ajuta la tratarea simptomelor pacienților deja infectați cu virusul.

De asemenea, compania lucrează la dezvoltarea unui vaccin cu o versiune dezactivată a agentului patogen.

Compania californiană de biotehnologie Vir a izolat anticorpi de la supraviețuitorii epidemiei de Sars pentru a vedea dacă pot trata noul coronavirus. Laboratorul său a dezvoltat deja tratamente pentru Ebola și alte boli.

Clorochina, forma sintetică a chininei, folosită pentru a trata malaria, ar putea ajuta, de asemenea, la combaterea virusului, iar oamenii de știință fac apel la cercetări pe acest subiect.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina