Cursa spațială a miliardarilor reprezintă un salt în cercetarea pentru explorarea spațiului

Cursa spațială a miliardarilor reprezintă un salt în cercetarea pentru explorarea spațiului

Cursa spațială a miliardarilor reprezintă un salt în cercetarea pentru explorarea spațiului cu o bogată istorie mai puțin cunoscută publicului larg. Este bine să înțelegem faptul că în spatele reușitelor de astăzi sunt eforturi considerabile.

Astăzi, dacă vorbim despre cursa spațială a miliardarilor primele trei nume care vin în minte oricui sunt Jeff Bezos (Blue Origin), Richard Branson (Virgin Group) și Elon Musk (SpaceX).

Foto: Pământul văzut din spațiu Sursă: Arhiva Adevărul

Cursa spațială a miliardarilor este o competiție puternică între antreprenori care au dezvoltat companii de success în alte domenii și au decis să se implice în industria spațială. Demersurile lor implică cercetarea, producerea și lansarea de rachete sau vehicule destinate călătoriei către sau în spațiu, ca răspuns la programe guvernamentale sau conform propriei strategii de dezvoltare.

Deși, cum spuneam anterior, majoritatea se gândesc la cei trei miliardari menționați anteriori, puțini sunt cei care știu că bazele implicării antreprenorilor în domeniul cercetării aerospațiale private pot fi urmărite până în 1980.

Atunci, Peter Diamandis un antreprenor american cu experiență în cercetare a fondat organizația Studenți pentru Explorarea și Dezvoltarea Spațiului (SEDS). Mai târziu, una din filialele organizației avea să fie condusă de nimeni altul decât Jeff Bezos.

La începutul anilor ’90 vizionarul Diamandis nemulțumit de interesul scăzut pentru dezvoltarea spațiului a decis să dea startul unei piețe private a zborurilor suborbitale, a lansărilor în spațiu și a turismului spațial, astfel a fondat X Prize Foundation și X Prize.

Lansarea competiției XPrize i-a atras atenția lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, antreprenor, cercetător și investitor. Allen a decis să investească în Tier One parte din programul Scaled Composites de zbor suborbital folosind SpaceShipOne și sistemul de lansare White Knight.

Sistemul proiectat de către Burt Rutan și finanțat de Paul Allen a reușit să câștige premiul Ansari XPrize după ce a reușit, în 2004, primul zbor spațial finanțat privat, cu o navetă reutilizabilă.

Dreptul de a folosi tehnologia din spatele sistemului câștigător al X Prize a fost licențiat de către Richard Branson pentru compania sa Virgin Galactic, dar și de către cei de la Stratolaunch Systems. Elon Musk a fondat SpaceX în 2002 iar compania sa a colaborat, o perioadă, până în 2012, cu cei de la Stratolaunch Systems.

Trebuie amintit și faptul că aceste demersuri private au fost încurajate puternic de către Statele Unite prin Programul Zborurilor Comerciale al NASA creat în 2010 și care susține și în prezent companiile care investesc în cercetarea aerospațială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

2 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

3 Cineva din Europa de Est a dat 136 de milioane $ pe un apartament de lux din Dubai care nici măcar n-a fost construit

4 VIDEO Detalii tulburătoare despre crima căreia i-a căzut victimă tânăra de 23 de ani din București, însărcinată în 4 luni

5 VIDEO Pe Miss Venezuela 2023 o cheamă Ileana!