Cursa spațială a miliardarilor reprezintă un salt în cercetarea pentru explorarea spațiului

Cursa spațială a miliardarilor reprezintă un salt în cercetarea pentru explorarea spațiului

Cursa spațială a miliardarilor reprezintă un salt în cercetarea pentru explorarea spațiului cu o bogată istorie mai puțin cunoscută publicului larg. Este bine să înțelegem faptul că în spatele reușitelor de astăzi sunt eforturi considerabile.

Astăzi, dacă vorbim despre cursa spațială a miliardarilor primele trei nume care vin în minte oricui sunt Jeff Bezos (Blue Origin), Richard Branson (Virgin Group) și Elon Musk (SpaceX).

Foto: Pământul văzut din spațiu Sursă: Arhiva Adevărul

Cursa spațială a miliardarilor este o competiție puternică între antreprenori care au dezvoltat companii de success în alte domenii și au decis să se implice în industria spațială. Demersurile lor implică cercetarea, producerea și lansarea de rachete sau vehicule destinate călătoriei către sau în spațiu, ca răspuns la programe guvernamentale sau conform propriei strategii de dezvoltare.

Deși, cum spuneam anterior, majoritatea se gândesc la cei trei miliardari menționați anteriori, puțini sunt cei care știu că bazele implicării antreprenorilor în domeniul cercetării aerospațiale private pot fi urmărite până în 1980.

Atunci, Peter Diamandis un antreprenor american cu experiență în cercetare a fondat organizația Studenți pentru Explorarea și Dezvoltarea Spațiului (SEDS). Mai târziu, una din filialele organizației avea să fie condusă de nimeni altul decât Jeff Bezos.

La începutul anilor ’90 vizionarul Diamandis nemulțumit de interesul scăzut pentru dezvoltarea spațiului a decis să dea startul unei piețe private a zborurilor suborbitale, a lansărilor în spațiu și a turismului spațial, astfel a fondat X Prize Foundation și X Prize.

Lansarea competiției XPrize i-a atras atenția lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, antreprenor, cercetător și investitor. Allen a decis să investească în Tier One parte din programul Scaled Composites de zbor suborbital folosind SpaceShipOne și sistemul de lansare White Knight.

Sistemul proiectat de către Burt Rutan și finanțat de Paul Allen a reușit să câștige premiul Ansari XPrize după ce a reușit, în 2004, primul zbor spațial finanțat privat, cu o navetă reutilizabilă.

Dreptul de a folosi tehnologia din spatele sistemului câștigător al X Prize a fost licențiat de către Richard Branson pentru compania sa Virgin Galactic, dar și de către cei de la Stratolaunch Systems. Elon Musk a fondat SpaceX în 2002 iar compania sa a colaborat, o perioadă, până în 2012, cu cei de la Stratolaunch Systems.

Trebuie amintit și faptul că aceste demersuri private au fost încurajate puternic de către Statele Unite prin Programul Zborurilor Comerciale al NASA creat în 2010 și care susține și în prezent companiile care investesc în cercetarea aerospațială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?