Cursul francului elvețian a EXPLODAT/150.000 români sunt AFECTAŢI

Cursul francului elvețian a EXPLODAT/150.000 români sunt AFECTAŢI

Francul elvețian s-a apreciat spectaculos după ce banca centrală a Elveției a anunțat, astăzi, că abandonează rata minimă de schimb de 1,2 franci/euro, încheind astfel o politică de trei ani în care a încercat să evite aprecierea excesivă a monedei naționale și să protejeze economia de criza datoriilor suverane din zona euro. Cursul a sărit de 5 lei, în creștere cu 15%.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, peste 150.000 de români au credite în franci elvețieni, majoritatea ipotecare, pe 25-30 de ani.

„Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afișat ieri, oamenii aceștia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum - la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane”, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.  

„Cea mai mare temere – și mă aștept să se întâmple chestiunea asta – este că vor ajunge în imposibilitate de plată zeci de mii de persoane și se va pune problema unor executări silite, cu evacuări, cu trimiteri în stradă ale unor întregi familii”, a adăugat avocatul Gheorghe Piperea. 

Francul elvețian sărise deja cu 15% față de dolar la ora 10.00, la Londra, iar euro a ajuns aproape de 1,04 franci, punând pe foc trezoreriile băncilor care au dificultăți în închidera pozițiilor. Decizia băncii centrale elvețiene a transmis o undă de șoc și la burse, care au reușit totuși să recupereze după un declin inițial al cotațiilor.

Leul s-a depreciat și el puternic față de moneda elvețiană astăzi, cursul sărind astăzi pe piața interbancară pragul de 5 RON/CHF, în creștere cu peste 30%, de la 3,74 lei, însă cotațiile au revenit la niveluri mai joase, în jurul a 4,3..

Pentru clienții cu credite în franci elvețieni, decizia băncii Elveției aduce vești cât se poate de proaste, aprecierea monedei elvețiene traducându-se într-o majorare corespunzătoare a ratelor. Volksbank, una dintre băncile cu astfel de credite în portofoliu, pregăteşte oferte de conversie a creditelor din franci elveţieni în euro, cu discount.

Odată cu renunțarea la rata minimă de schimb de 1,2 franci/euro, banca centrală a Elveției a anunțat și reducerea ratei dobânzii la minus 0,75%, de la minus 0,25%, o măsură care ar trebui să mai tempereze din presiunile de apreciere a francului în perioada următoare. Piețele sunt însă tensionate, în condițiile în care se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să extindă măsurile de relaxare cantitativă la întâlnirea de săptămâna viitoare, adâncind programul achiziției de active, decizie care va mări și mai mult presiunile pentru deprecierea monedei unice europene.



Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?