Curtea Constituțională a respins contestația IFN-urilor pe tema plafonării dobânzilor la credite. Senatorul Zamfir: „S-a sfârșit calvarul”

Curtea Constituțională a respins contestația IFN-urilor pe tema plafonării dobânzilor la credite. Senatorul Zamfir: „S-a sfârșit calvarul”

Parlamentul a adoptat recent o lege de plafonare a dobânzilor la creditele acordate de IFN, lege contestată la Curtea Constituițională.

Curtea Constituițională FOTO: Arhivă

Curtea Constituițională FOTO: Arhivă

Curtea Constituțională s-a pronunțat joi, 11 iulie, pe o lege adoptată recent de Parlament, care a limitat dobânzile creditelor oferite de IFN.

Împrumuturile de la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) au devenit o soluție aparent rapidă pentru mulți români în fața unor dificultăți financiare imediate, dar mulți români au avut de plătit sume mult mai mari după ce au accesat astfel de credite.

După decizia CCR, care a respins contestația IFN-urilor, senatorul Daniel Zamfir, unul din inișțiatorii legii de plafonare a dobânzilor, a scris pe pagina de Facebook ce se va întâmpla de acum încolo.

”În cazul creditelor de consum in valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita.

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzand orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita.

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita.

Dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite la art. 4-6, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala platibila de catre consummator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului.

În situația depășirii plafoanelor prevăzute consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ținând cont de situația financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare.

Propunerea de revizuire a contractului conține reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații ale consumatorului, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu modificările și completările ulterioare”, a scris senatorul Zamfir.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Prinde contur scenariul „20-80”?

3 Maria Tebieș, ispita medic rezident de la „Insula iubirii”, a apărut într-un film porno. Scene fierbinți, alături de Eva Kent

4 În Bucureștiul interbelic, un abonament lunar la bordel costa cât două kilograme de carne

5 Foarte interesant!