Curtea Constituţională a Turciei declară legală detenţia prelungită a filantropului Osman Kavala

Curtea Constituţională a Turciei declară legală detenţia prelungită a filantropului Osman Kavala

Curtea Constituţională a Turciei a decis marţi că detenţia prelungită a filantropului şi omului de afaceri Osman Kavala, membru important al societăţii civile închis de peste trei ani fără să fi fost condamnat, este legală, informează AFP.

Curtea Constituţională a estimat că detenţia lui Kavala nu reprezintă o încălcare a drepturilor sale. Însă, semn al divizării între membrii acestei instituţii asupra respectivei probleme, decizia a fost luată cu opt voturi contra şapte, potrivit agenţiei Anadolu.

Închis din 2017, Kavala este acuzat de tentativă de lovitură de stat şi spionaj, acuzaţii pe care el le respinge categoric, şi riscă închisoare pe viaţă.

Născut la Paris şi în vârstă de 63 de ani, Kavala, una dintre personalităţile foarte respectate ale societăţii civile în Turcia, este cunoscut pentru susţinerea acordată unor proiecte culturale ce ţin de drepturile minorităţilor, problema kurdă şi reconcilierea armeano-turcă.

Achitat în februarie într-un prim proces în care a fost acuzat că a finanţat manifestaţii antiguvernamentale în 2013, el a fost imediat retrimis la închisoare în cadrul unei anchete asupra tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

În urma primei audieri din acest nou proces, pe 18 decembrie, un tribunal de la Instanbul a ordonat menţinerea lui Kavala în detenţie.

În timpul acelei audieri, Kavala a declarat că detenţia sa prelungită, în pofida achitării, este o formă de "tortură mintală".

Susţinătorii lui Kavala, care denunţă acuzaţii absurde, sperau cu toate acestea că filantropul va fi eliberat, în condiţiile în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luna trecută că efectua reforme judiciare pentru "a întări statul de drept".

Decizia de marţi a Curţii Constituţionale "marchează o zi de ruşine şi aruncă o umbră asupra justiţiei turce muribunde, subliniind totodată lipsa ei de independenţă", a declarat Milena Buyum, responsabilă de campanie a Amnesty International în Turcia.

Plasarea în detenţie a lui Kavala a devenit simbolul presiunilor care s-au înteţit împotriva societăţii civile din Turcia, în special după puciul eşuat din 2016 care a fost urmat de represalii.

Consiliul Europei, din care Turcia face parte, a cerut eliberarea lui Kavala, ca urmare a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), estimând că plasarea lui în detenţie vizează "reducerea lui la tăcere".

Preşedintele Erdogan l-a atacat de mai multe ori public pe Kavala, acuzându-l că "finanţează teroriştii" şi că este "reprezentantul în Turcia" al miliardarului american George Soros, ţinta criticilor vehemente formulate de mai mulţi lideri autoritari din lume. AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica

2 VIDEO Șoferul unui SUV Mercedes lovit de un Logan a murit după ce a fost aruncat prin trapă și prins sub mașina răsturnată

3 Un judecător CSM cu venituri de aproape 10.000 euro lunar e revoltat! / Fraților, în ce țară am ajuns să trăim?

4 Actrița Manuela Hărăbor anunță că a fost scoasă de Pro TV dintr-un serial din motive politice

5 VIDEO Priviți, șeful Eximbank filmat în cluburi din Saint-Tropez, în timpul scandalului despre sediul de stat închiriat de la un privat cu preț dublu