Curtea de Apel amână procesul în care Mihaiela Iorga contestă revocarea din funcția de procuror DNA

Curtea de Apel amână procesul în care Mihaiela Iorga contestă revocarea din funcția de procuror DNA

Magistrații Curții de Apel București au amânat miercuri, pentru 21 septembrie, procesul în care procurorul Mihaiela Moraru Iorga contestă revocarea din DNA, după ce instituția a fost reprezentată în instanță de un procuror, consilierul juridic fiind în concediu medical.

Curtea de Apel București a luat în discuție un nou termen în procesul în care Mihaiela Moraru Iorga contestă revocarea din funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție, context în care procurorul de ședință a solicitat instanței suspendarea cauzei până la judecata cererii de strămutare.

Apărătorul Mihaielei Iorga nu a fost de acord cu solicitarea anchetatorului, arătând că DNA nu este reprezentat legal, instituția trebuind reprezentată de un consilier juridic.

"Doamna este procuror DNA de secție penală. DNA nu este reprezentat în mod legal. Doamna procuror este delegată până pe 30 septembrie pe funcție, nu poate să pună concluzii. DNA trebuia să fie reprezentat de un consilier juridic", a precizat avocatul Mihaiela Moraru Iorga.

Procurorul DNA a replicat, precizând că nu a venit în instanță în calitate de anchetator, împuternicirea de reprezentare fiind semnată de procurorul șef adjunct al instituției.

"Dacă a chemat-o în judecată pe persoană fizică, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef, își poate delega o persoană care să o reprezinte. Nu am venit aici în calitate de procuror. Consilierul juridic al DNA este în spital, iar împuternicirea de reprezentare în instanță este semnată de procurorul șef adjunct al instituției.', a explicat procurorul DNA.

Instanța a stabilit un nou termen pentru 21 septembrie, până când procurorul trebuie să depună la dosar actele de delegare.

Mihaiela Iorga a deschis la CAB un proces prin care contestă ordinul semnat pe 5 iulie de Laura Codruța Kovesi privind revocarea sa din funcția de procuror la DNA.

DNA a susținut atunci că Iorga nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate, arăta DNA.

Ulterior, DNA a anunțat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani și mai multe bunuri neînregistrate.

Mihaiela Iorga a declarat că între ea și Laura Codruța Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată "probabil" de faptul că nu a dat curs "anumitor solicitări".

"Este o poveste internă a DNA, care este adusă acum în instanță. Doamna procuror este nemulțumită de rezoluția de revocare, de acest ordin, și îl critică și sub aspect de constituționalitate. Ar fi aspectul mai profund, mai teoretic al acestei afaceri interne a DNA și anume modalitățile de revocare a unui procuror. Eu văd DNA ca pe o echipă, o echipă pe care o formează procurorul-șef, însă nu la fel de clare sunt procedurile în care procurorii trebuie să plece și sunt revocați. Este dramatic pentru cariera unui procuror ca, peste noapte, să fie revocat și să i se interzică accesul la propriile documente și dosare, nemaiputând să facă apărări din interior. Este exclus pur și simplu din mediile interne ale DNA și trimis să-și reia activitatea la Bacău, ca procuror de judecătorie, unde nici măcar nu sunt posturi vacante. Asta perturbă viața oricărui om. Acum își așteaptă soluția de la justiție. Această procedură de revocare este foarte precar reglementată. Este afectată de această revocare, care din punctul ei de vedere s-a întâmplat într-un mod intempestiv", a declarat avocatul lui Iorga, Ionuț Dobrinescu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 Așa o fi?

5 De la „ei” pleacă totul! / Firma care asigura mententanța instalației de oxigen din tirul ATI de la Victor Babe…