Curtea Supremă a Norvegiei refuză să examineze recursul lui Breivik, care va sesiza CEDO

Curtea Supremă a Norvegiei a anunțat joi că refuză să examineze recursul extremistului Anders Behring Breivik, care consideră că este ținut în închisoare în "condiții inumane". Drept urmare, Breivik a decis la rândul său să sesizeze CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului), relatează Reuters și AFP.

Hotărârea celei mai înalte instanțe judiciare din Norvegia pune capăt procedurilor din justiția norvegiană, care în martie, la apel, s-a pronunțat în favoarea statului norvegian, respingând acuzațiile de încălcare a drepturilor extremistului de dreapta, care a ucis 77 de oameni în 2011.

Breivik va apela însă la Curtea de la Strasbourg, a indicat avocatul acestuia, Oeystein Storrvik. Acesta a menționat pentru France Presse că el și clientul său au fost "întotdeauna pregătiți ca plângerea să nu aibă succes la tribunalele norvegiene".

Anders Behring Breivik consideră mai ales că izolarea sa în închisoare, unde este ținut separat de alți deținuți, constituie o încălcare a Articolului 3 al Convenției europene a drepturilor omului, care interzice orice tratament "inuman" sau "degradant".

Extremistul în vârstă de 38 de ani ispășește o pedeapsă de 21 de ani după gratii, termen care ar putea fi prelungit pe termen nedefinit. Deși dispune de trei celule bine dotate, Breivik se plânge de faptul că este izolat. După ce, spre surprinderea generală, o judecătoare i-a dat dreptate în legătură cu acest aspect în primă instanță, în 2016, în martie a.c. o curte de apel a stabilit că extremistul "nu este și nu a fost victimă a torturii sau a tratamentelor inumane ori degradante". După acest insucces, Breivik a sesizat Curtea Supremă, care i-a respins însă acțiunea, apreciind că "niciun element din apelul său nu are perspective de câștig".

La 22 iulie 2011, Breivik, deghizat în polițist, a ucis opt oameni provocând explozia unei bombe în apropiere de sediul guvernului de la Oslo, după care a împușcat mortal 69 de participanți la o tabără de vară a Tineretului laburist, pe insula Utoya din apropierea capitalei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 Pinochio s-a întors! Ponta a cerut 3 ministere la negocierile cu Orban! Cel mai important: Apărarea!

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru