Curtea Supremă a SUA acceptă apelul Germaniei privind opere de artă însuşite de regimul nazist

Curtea Supremă a SUA acceptă apelul Germaniei privind opere de artă însuşite de regimul nazist

Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat joi să judece un dosar în care Germania încearcă să blocheze procesele în justiţia americană referitoare la opere de artă însuşite de regimul nazist în anii 1930, informează Reuters.

Operele de artă medievală vizate au fost vândute de evrei la presiunile naziştilor. Germania a cerut respingerea reclamaţiilor pe motiv de imunitate suverană, conform căreia instanţele din SUA nu acceptă de obicei pretenţii civile împotriva guvernelor străine.

Curtea Supremă va audia argumentele rezultate în urma unui proces din 2015, intentat într-un tribunal federal de moştenitorii negustorilor de artă, care susţin că Germania le datorează despăgubiri de 250 de milioane de dolari, în caz că nu returnează obiectele.

Este vorba de o colecţie cunoscută ca Welfenschatz, din care fac parte busturi ale unor sfinţi creştini, ornate cu pietre preţioase, precum şi crucifixuri din aur şi alte obiecte de valoare. Colecţia a fost vândută în 1935 de un grup de negustori evrei din Germania landului Prusia, administrat în perioada respectivă de liderul nazist Hermann Goering. Moştenitorii susţin că tranzacţia a fost o escrocherie, acceptată sub presiune, iar proprietarii au primit doar 35% din valoarea de piaţă.

Welfenschatz se află la ora actuală în posesia Fundaţiei Prusace pentru Patrimoniul Cultural.

Un judecător federal din Washington a decis în 2017 că instanţele americane au jurisdicţie în acest caz, deoarece jaful organizat al proprietăţilor evreieşti a constituit o parte a genocidului, care este o crimă conform legislaţiei internaţionale. Curtea de Apel a Circuitului din Districtul Columbia a restrâns dosarul în 2018, hotărând că pot fi solicitate despăgubiri doar Fundaţiei, nu şi guvernului german.

Cea mai înaltă instanţă din Statele Unite a acceptat şi demersul Ungariei de a evita litigii create de cetăţeni americani supravieţuitori ai genocidului împotriva evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Aceştia au suferit prejudicii similare evreilor din Germania şi cer restituirea proprietăţilor care le-au fost smulse când au fost îmbarcaţi cu forţa în trenuri către lagărele de concentrare.

Ungaria a contestat la Curtea Supremă o sentinţă a Curţii de Apel a Circuitului din Districtul Columbia care a redeschis dosarul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale