Curtea Supremă va audia contestația lui Trump legate de alegerile primare din Colorado

Curtea Supremă va audia contestația lui Trump legate de alegerile primare din Colorado

Ședința în care va avea loc examinarea contestației va avea loc pe 8 ianuarie.

Curtea Supremă a SUA. Foto: EPA-EFE

Curtea Supremă a SUA va examina pe 8 ianuarie apelul fostului președinte Donald Trump împotriva excluderii de la alegerile primare prezidențiale din Colorado, arată datele publicate de instanță.

Cazul a fost trimis pentru audieri orale, care vor avea loc marți, 8 ianuarie”, se arată în document. Anterior, fostul președinte american a depus o plângere la Curtea Supremă cu privire la excluderea sa de pe lista participanților la alegerile primare din Colorado.

Până când va fi luată o decizie, buletinele de vot vor trebui să includă în continuare numele lui Donald Trump în Colorado, dar şi în Maine, un alt stat care a luat o decizie similară.

Pe 20 decembrie, Curtea Supremă din Colorado i-a interzis lui Trump să participe la alegerile locale pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican în 2024, invocând secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA. Acesta afirmă că nicio persoană nu poate ocupa nicio funcție în serviciul Statelor Unite sau al unui anumit stat care, după ce a jurat credință acestuia, „a luat apoi parte la revoltă sau insurecție împotriva Statelor Unite sau a acordat ajutor inamicilor acestora”. Această modificare a legii fundamentale a fost făcută după Războiul Civil din 1861-1865 pentru a limita drepturile politicienilor care au participat la confruntarea armată de partea statelor sclavagiste din Sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?