CUTREMUR! Traian Băsescu a fost descoperit COLABORATOR al Securității! Amănunte INCENDIARE!

CUTREMUR! Traian Băsescu a fost descoperit COLABORATOR al Securității! Amănunte INCENDIARE! Probleme în relația lui Traian Băsescu cu Securitatea. Au apărut elemente noi în dosarul de la CNSAS. Băsescu: Nu am semnat angajament, nu am dat note informative.

Informații contradictorii de la CSNAS despre votul pronunțat astăzi în cazul lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse G4Media.ro, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a votat, joi, în unanimitate, reverificarea relației fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea după ce au apărut elemente noi la dosar.

Fostul președinte a declarat pentru G4Media.ro că își menține declarația din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea și nu a dat note informative.

Alte surse au declarat însă pentru G4Media.romembrii Colegiului CNSAS ar fi votat o notă de constatare că Traian Basescu ar fi fost colaborator al Securității ca poliție politică, dar în acest caz decizia trebuie trimisă în instanță pentru a infirma sau confirma votul colegiului. Într-o astfel de situație,  CNSAS nu poate face publică informația, potrivit legii, până când dosarul nu ajunge în instanță.

Nu este clar despre ce elemente noi este vorba, având în vedere că CNSAS i-a eliberat până acum patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Totuși, potrivit surselor G4Media.ro, cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum.

Potrivit surselor citate, fostul șef al statului a fost reverificat în contextul candidaturii la alegerile pentru Parlamentul European.

Ultima astfel de adeverință a fost eliberată în februarie 2014, după ce Colegiul a analizat noi documente descoperite în arhivele instituţiei, documente ce nu fuseseră verificate până atunci.

Potrivit Adevărul, CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent/ colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Orice decizie a CNSAS nu este definitivă, aceasta putând fi atacată în instanță fiind un act administrativ, nu o decizie cu caracter jurisdicțional.

Cei care au sustinut constant că fostul președinte Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securității sunt membrii Grupului de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică. Potrivit GIP, ”Traian Băsescu a fost recrutat în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină, cu dosarul de colaborator nr. 3990/09.11.1973. Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV a Securităţii (Contrainformaţiile Militare)”. 

În august 2006, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a semnat nici un angajament cu Securitatea sau notă informativă şi a promis că va publica dosarul său de Securitate, dacă acesta va fi găsit, potrivit BBC România.

Şeful statului a negat în 2006 că desecretizarea dosarelor de Secritate ale politicienilor ar avea conotaţie politică şi a promis continuarea procesului de verificare, declanşat prin decizia CSAT din acel an.

Procedura CNSAS de verificare a relației unei persoane cu Securitatea (OUG 24/2008):

ART. 7(1) În baza verificărilor prevăzute la art. 6 alin. (1), direcţia de specialitate întocmeşte o notă de constatare cu privire la existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării.

(2) Nota de constatare se înaintează Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, însoţită de întreaga documentaţie care a stat la baza întocmirii ei, precum şi de avizul Direcţiei juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

(3) Nota de constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia cuprinde: numele, prenumele, numele conspirativ, acolo unde există, ale persoanei verificate, perioada activităţii în cadrul Securităţii sau a colaborării cu aceasta, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi lista documentelor pe baza cărora a fost emisă.

ART. 8 Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ia în discuţie nota de constatare şi, după caz:

a) aprobă nota de constatare şi dispune Direcţiei juridice introducerea unei acţiuni în constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia;

b) infirmă nota de constatare şi dispune Direcţiei juridice eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că persoana verificată nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

ART. 9 În cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii dispune eliberarea unei adeverinţe în acest sens


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…