CUTREMUR! Un şef din CNAS a denunţat la DNA că SUME URIAȘE din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale au fost deturnaţi către plata măririlor salariale din spitale(Surse Adevărul)

CUTREMUR! Un şef din CNAS a denunţat la DNA că SUME URIAȘE din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale au fost deturnaţi către plata măririlor salariale din spitale(Surse Adevărul)

Risc Seismic

Sume uriaşe de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) au fost dirijate către plata măririlor salariale ale personalului medical din spitale, potrivit unui denunţ făcut la DNA de unul dintre şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au declarat surse judiciare pentru Adevărul . Potrivit acestuia, la conducerea caselor judeţene de Sănătate erau promovate persoane susţinute de politicieni.

Alin-Sergiu Costache, şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, arestat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale la domiciliu a făcut un denunţ la DNA în care a dezvăluit procurorilor mai multe nereguli din activitatea CNAS, susţin surse judiciare. Costache a explicat procurorilor că începând cu anul 2015, FNUASS a fost devalizat cu sumele de bani necesare plăţii măririlor salariale ale personalului medical din spitale.

Asta în pofida faptului că din acest fond nu pot fi decontate decât servicii medicale, salariile personalului medical fiind în sarcina Ministerului Sănătăţii. Surse judiciare au explicat că Alin-Sergiu Costache este unul dintre acuzaţii din acest dosar care au recunoscut acuzaţiile DNA. El este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Noua viziune a conducerii CNAS

Costache ar fi dat detalii despre relaţiile de amiciţie dintre şeful CNAS, Marian Burcea şi afaceristul Sergiu Ciobanu, fostul consilier personal şi fin al şef SRI, George Maior. Potrivit declaraţiilor lui Costache, Marian Burcea, în calitate de preşedinte al CNAS s-ar fi manifestat fără echivoc împotriva sancţionării furnizorilor, împotriva acţiunilor de control care să vizeze eventuale fraude, ar fi blocat rapoarte de control, ar fi încercat să impună o nouă viziune, potrivit căreia astfel de control nu ar mai fi trebuit să fie dispuse decât la solicitarea organelor de urmărire penală.

Şeful Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS ar fi arătat că în şedinţele cu personalul CNAS şi al caselor judeţene subordonate, Burcea ar fi cerut că activitatea de control să nu mai fie orientată către sancţionare, ci către „prevenţie”, solicitând să se aplice anticipat „legea prevenţiei”. „Potrivit noii viziuni, furnizorii erau «partenerii noştri», care nu trebuie supăraţi, încălcarea prevederilor contractuale nu mai trebuia sancţionată în conformitate cu normativele în vigoare”, arată sursele judicare ce a declarat Costache.

Trimis după ţigări de Blaga

Costache ar fi descris la DNA în detaliu cercul de interese care dirija conduitele conducerii CNAS şi a caselor de asigurări de sănătate din subordine. Astfel, la conducerea caselor judeţene au fost numite persoane susţinute de anumiţi politicieni, care au venit cu ei «de mână» la Marian Burcea”, ar fi declarat şeful Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS. Surse judiciare au explicat pentru  Adevărul că o parte din afirmaţiile lui Costache au fost coroborate cu alte probe. Mai ales cele are privesc subordonarea lui Marian Burcea faţă de exponenţii politici.

Numirea lui Burcea la şefia CNAS ar fi fost posibilă pentru că era sprijinit politic, reiese din interceptările de la dosar. „Băi, este un om care este prietenul lu’ Liviu de multă vreme şi medicul personal şi a lu’ nevastă-sa şi a lu’ fiu-său cu ochii, cu...”, „A fost pe la mine cu Tobă ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă şi nişte discuţii foarte mişto. Bă, îs oameni elevaţi, în pana mea” sau „El de la PSD şi ăsta, Vulcănescu, de la ALDE”., spunea un medic despre relaţiile lui Burcea.

În plus, chiar Burcea a fost interceptat pe 22 august 2017, cu o săptămână înainte de a fi reţinut, când discuta la telefon cu Vasile Blaga. Preşedintele CNAS ar fi fost solicitat de Vasile Blaga să îi aducă un pachet de ţigări la sediul din Modrogan, iar Marian Burcea a executat dispoziţia cu rapiditate şi exces de zel, cumpărând un cartuş de ţigări.

Arestaţi din 1 septembrie

În acest dosar, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, din 1 septembrie, 13 persoane - fostul preşedinte al CNAS Marian Burcea, fostul preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) Ovidiu Munteanu, Alin Sergiu Costache, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, Mariei Costică, Cristina Manta, Mina Elena Petrescu, Ion Răzvan Geambaşu, Jeana Sardare, Lucian Vasile Bara, Ion Ovidiu Mihăescu şi Gabriela Rodica Mocanu. O altă persoană, Irina Adelina Geambaşu, a fost plasată în arest la domiciliu. Marian Burcea, fostul preşedinte al CNAS, este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, Ovidiu Munteanu, managerul Direcţiei Relaţii Contractuale şi, respectiv, din 13 iulie, preşedintele CASMB - pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal, Ion-Răzvan Geambaşu, director executiv al CASMB şi manager al Direcţiei Medic-şef a CASMB - pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu şi folosirea influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată (opt acte materiale), Lucian-Vasile Bara, preşedintele C.A.S.M.B. până la 13 iulie 2017 - constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Ion-Ovidiu Mihăiescu, managerul Direcţiei Control a C.A.S.M.B - constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Alin-Sergiu Costache, şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S - constituire a unui grup infracţional organizat , omplicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Acuzaţiile DNA

Referatul cu propunerea de arestare a celor 14 funcţionari din cadrul CNAS şi CASMB consemnează că dosarele de îngrijire la domiciliu erau distribuite în timp record cu ajutorul unor avocaţi specializaţi, în timp ce falşii bolnavi care figurau în acte imobilizaţi la pat au fost surprinşi spălând rufe.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina